Ползите за здравето на Bael Fruit

Бадел плодове е сладък, ароматен плод, който понякога се използва за медицински цели. Също известен като Aegle marmelos , той може да се яде цял или консумиран като добавка или чай. Поддръжниците предполагат, че консумацията на бели плодове може да помогне за лечение на някои здравословни проблеми, включително храносмилателни нарушения.

Bael плодове съдържа редица вещества, които могат да повлияят на здравето.

Тези вещества включват танини, клас съединения с противовъзпалителни ефекти.

употреби

В някои системи на алтернативната медицина (като аюрведа), незрелите баели се използват за храносмилателни разстройства (включително диария и дизентерия). Междувременно, плодовете от "Ripe bael" имат слабително действие.

В алтернативната медицина, бала се произвежда като естествено средство за лечение на следните здравословни проблеми:

Ползи

Въпреки че понастоящем липсват клинични изпитвания, които да проверяват ефектите върху здравето на белия плод, редица предварителни проучвания сочат, че може да предложи определени ползи за здравето. Ето някои от основните констатации от наличните изследвания на бала плодове:

1) Диария

Незрелите баели плодове могат да помогнат за лечение на диария, според проучване, публикувано в BMC Complementary and Alternative Medicine през 2009 г.

В лабораторните експерименти авторите на изследването отбелязват, че екстрактите от неузрели плодове на баели притежават антибактериални свойства, които могат да помогнат за борба с диарията, причинена от бактериална инфекция.

2) Възпалителна болест на червата

Незрелите баели плодове могат да помогнат да се предпази от възпалително заболяване на червата (клас състояния, включващи болестта на Crohn и колит), предполага проучване, публикувано в Индийския вестник на фармакологията през 2012 г.

За проучването група от плъхове с колит се третират с екстракт от неузрели плодове. Резултатите показват, че екстрактът може да помогне за намаляване на чревното възпаление, ключов маркер на възпалителното заболяване на червата.

3) Диабет

Няколко предварителни проучвания сочат, че плодовете на Bael могат да помогнат в управлението на диабета. В изследване, публикувано в Journal of Ethnopharmacology през 2003 г., например, тестове върху диабетни плъхове показват, че плодовете на Bael могат да помогнат за лечение на диабет чрез понижаване на нивата на кръвната захар.

Уговорки

Поради липсата на проучвания при хора малко се знае за безопасността на дългосрочното или редовно използване на хранителни добавки, съдържащи базел плодове. Въпреки това, има известна загриженост, че плодовете на Bael могат да предизвикат такива странични ефекти като разстройство на стомаха.

Важно е да имате предвид, че добавките не са тествани за безопасност и хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани. В някои случаи продуктът може да доставя дози, които се различават от определеното количество за всяка билка. В други случаи, продуктът може да бъде замърсен с други вещества, като например метали. Докато потребителите се сблъскват с подобни рискове при закупуване на хранителна добавка, тези рискове могат да бъдат с по-голяма величина при закупуването на аюрведични продукти, съдържащи различни билки в различни дози.

Също така, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Научете повече за безопасното използване на диетични добавки тук.

Алтернативи

Известно е, че няколко други природни средства съдържат танини (един от видовете съединения, за които се твърди, че играят ключова роля за здравните ефекти на базел плод). Тези лекарства включват мангостан , черен чай , зелен чай и боровинки.

Ако търсите естествен облекчение на диария, помислете за такива лекарства като пробиотици и лайка (и двете открити за облекчаване на диария в научните изследвания).

Къде да го намерите

Продават се в някои магазини за природни храни и в други магазини, специализирани в естествени продукти, добавки и чайове, съдържащи плодове баел.

Словото от

Поради ограничените проучвания, е твърде рано да се препоръча баелият плод като лечение за всяко здравословно състояние. Важно е да отбележите, че лечението на състояние (като диабет) с плодове на бала и избягването или забавянето на стандартните грижи може да е много вредно за вашето здраве. Ако смятате да го използвате, първо се консултирайте с вашия лекар.

Източници

Behera JP, Mohanty B, Рамани YR, Rath B, Pradhan S. "Ефект на водния екстракт от незрелите плодове на Aegle marmelos върху възпалителната болест на червата". Indian J. Pharmacol. 2012 Sep-Oct; 44 (5): 614-8.

Brijesh S, Daswani P, Tetali P, Antia N, Birdi T. "Проучвания върху антидиарийската активност на Егъл Мармелос неузрели плодове: утвърждаване на традиционната им употреба". BMC Complement Altern Med. 2009 23 ноември; 9: 47. doi: 10.1186 / 1472-6882-9-47.

Kamalakkannan N, принц PS. "Хипогликемичен ефект на водните екстракти от плодовете на Aegle marmelos в стрептозотоциновите диабетни плъхове". J Ethnopharmacol. 2003 авг; 87 (2-3): 207-10.

Kamalakkannan N, принц PS. "Ефектът на екстракт от плодове Aegle marmelos в стрептозотоцин диабет: хистопатологично проучване." J Herb Pharmacother. 2005; 5 (3): 87-96.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.