Как да разрушим здравословна салата

Храненето на салата звучи здравословно, нали? Голяма купчина вкусни зеленчуци, разнообразие от свежи зеленчуци и може би няколко ядки или други хрупкави неща, всички опиянени със скромна част от дресинга. Всъщност една салата е отлично средство за получаване на повече плодове и зеленчуци във вашата диета.

Но добрата салата може да се разболее, когато излеете висококалорични топинги и превръзки върху купчина обикновена салата и добавете различни неща, които са били дълбоко пържени. Ето някои от обичайните начини, по които хората разрушават здравите си салати.

1 - Използване само на айсберг маруля

Том Грил / Гети изображения

Айсберг марулята има хубава криза, но почти няма хранителна стойност, освен че е източник на вода - там просто няма много витамини и не много фибри. И тъй като това е фундаментално скучно, купчина айсбергска маруля на практика крещи за гробове с високо съдържание на мазнини превръзки.

Съхранявайте салатата си от здравата страна. Използвайте по-тъмни зеленчуци, като спанак, листа от маруля, рукола, зеленчуци от глухарче, зеле , рибешкост и листа босилек. Тези зелени са склонни да бъдат по-богати на фолиева киселина , витамин А, минерали и фитохимикали.

| Повече ▼

2 - Използване на много крутони

Саманта Карило / Гети изображения

Крутоните не добавят много хранителна стойност, но могат да добавят много калории. Една 1/2 чаша сервиране на крутони има около 100 калории.

Така че, ако ви харесват няколко хрупкави топинги, направете това вместо това - добавете супена лъжица или две нарязани орехи или ленени семена. Те имат омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето и нервната система, както и имат влакна, които тялото ви се нуждае от здравословна храносмилателна система.

3 - Добавяне на твърде много сирена

Funwithfood / Гети изображения

Сиренето е д-р Джекил и господин Хайд от света на храненето. Това е отличен източник на калций и протеини, така че със сигурност може да бъде включен в здравословна салата , но също така е натоварен с натрий, наситени мазнини и калории.

Какво правиш, ако си любовник на сирене?

Лесно! Просто обръщайте внимание на количеството сирене, което използвате. Една порция сирене е около една и половина унции - или около размера на чифт зарове. Отидете със сухо сирене като пармезан или добавете малко сирене с намалено съдържание на мазнини. Опитайте алтернативните заместители на вегетарианско сирене, произведени от ориз или соя, могат да добавят приятна доброта без допълнителните калории.

4 - Избор на пържено месо или тако

Рене Коме / Гети изображения

Добавянето на здравословен източник на протеини може да превърне салата в пълноценно балансирано хранене. Но добавянето на дълбоко пържени пилешки ленти или парчета месо от обработен обяд ще превърне вашата здравословна салата в здравословна катастрофа.

Бъдете внимателни с тако салати. Типичната тако салата, приготвена с подправено месно месо и глобуси със заквасена сметана в дълбоко изпечена тако, може да има над 1000 калории.

Поддържайте салатата си постна и подсказана чрез добавяне на варени пилешки или пуешко гърди, няколко скариди на скара или поръсване на бобови растения.

5 - Измиване на вашата салата с превръзка

Андре Баръновски / Гети изображения

Салатите обикновено са покрити със салатен дресинг - оттам и името - но за съжаление повечето рекламни превръзки са с високо съдържание на калории и мазнини. Една порция салатна дресинг е само две супени лъжици и има от 100 до 200 калории.

Забравете салата превръзка и изстискайте малко пресен лимонов или лимонов сок върху вашата салата. Или се занимавайте с няколко салса, като опитайте балсамов оцет без масло. Когато поръчвате салата в ресторант, поискайте дресинга да се сервира отстрани. Ще бъдете изумени колко калории можете да спестите.

| Повече ▼