Предимствата на екстракта от шафран

Може ли екстрактът от шафран да увеличи настроението ви и да ви помогне с управлението на теглото?

Въпреки че може да знаете за шафран като подправка, използвана за ароматизиране на ястия като буйаба и пасел, екстрактът от шафран има дълга история на употреба в билковото лекарство.

Предполага се, че активните съединения са крокини, кроцетин, пикрокроцин и сафрани.

употреби

Екстрактът от шафран понякога се използва за следните здравословни условия:

В допълнение екстрактът от шафран се счита за облекчаване на болката, лечение на сексуална дисфункция (като еректилна дисфункция и преждевременна еякулация) и предпазване от някои форми на рак. Когато се прилага директно върху скалпа, се казва, че подпомага лечението на алопеция ареата (често срещано автоимунно заболяване, което причинява загуба на коса по скалпа, лицето и други части на тялото).

Ползи

Към днешна дата научната подкрепа за здравните ефекти на екстракта от шафран е доста ограничена. Няколко проучвания обаче показват, че консумирането на шафран може да осигури определени предимства. Ето някои от основните констатации за предимствата на шафрона от наличните изследвания:

1) Депресия

Може да е изненадващо да чуете, че шафранът е изследван за депресия, но предварителните проучвания сочат, че това кулинарно подправка е обещаващо. В проучване от 2014 г., публикувано в списание Journal of Affective Disorders , например, възрастни с лека до умерена депресия приемат или добавка към шафран или флуоксетин дневно в продължение на шест седмици.

В края на изследването беше установено, че екстрактът от шафран е толкова ефективен, колкото флуоксетин (селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина или SSRI, често използван за депресия).

В проучване от 2015 г., публикувано в списание Journal of Affective Disorders , възрастни с голямо депресивно разстройство приемат кроцин (активен компонент на шафран) или плацебо заедно със SSRI.

Резултатите показват, че групата, приемаща кроцин, е имала значително подобрени резултати по отношение на самостоятелно съобщените оценки в сравнение с тези, приемащи плацебо.

Нещо повече, преглед, публикуван в Human Psychopharmacology през 2014 г., заключава, че "изследванията, проведени досега, осигуряват първоначална подкрепа за използването на шафран за лечението на лека до умерена депресия". В систематичния си преглед на шест клинични изпитвания с плацебо или антидепресантен контрол, авторите на прегледа установиха, че екстрактът от шафран има голям терапевтичен ефект в сравнение с плацебо и е толкова ефективен, колкото и антидепресантното лекарство.

Въпреки че употребата на шафран при депресия е слабо разбрана, някои изследвания предполагат, че може да увеличи мозъчните нива на серотонина (вещество, известно, че регулира настроението). Необходими са допълнителни проучвания, за да се разбере как работи шафранът (и да се идентифицират възможните лекарствени взаимодействия и нежелани ефекти), преди да може да се препоръча като лечение на депресия.

2) Отслабване и управление на апетита

Когато се използва като помощно средство за отслабване , шафрановите добавки се претендират за намаляване на апетита и намаляване на апетита. Някои поддръжници предполагат, че шафранът увеличава мозъчните нива на серотонина и на свой ред помага да се предотврати натрапчивото преяждане и свързаното с него увеличение на теглото.

Екстрактът от шафран показва обещание като средство за контролиране на натрапчивото хранене, съгласно едно малко проучване, публикувано в Nutrition Research през 2010 г. За проучването здрави жени, които са леко с наднормено тегло, приемат или добавка, съдържаща шафран, или плацебо всеки ден в продължение на осем седмици. Калоричният прием е неограничен.

Резултатите от проучването показват, че членовете на шафрона група са имали значително по-голямо намаление на лечението и значително по-голямо намаление на телесното тегло (в сравнение с групата на плацебо групата). Авторите на проучването отбелязват, че предполагаемото увеличаване на ефекта от шафран може да допринесе за намаляването на честотата на снегоходките.

3) Предменструален синдром

Шефроновия екстракт може да помогне за облекчаване на симптомите на предменструален синдром (ПМС), според проучване от 2008 г. на Британската асоциация по акушерство и гинекология . След като са приемали сафронови добавки дневно през два менструални цикъла, участниците в проучването са имали значително по-голямо намаление на симптомите на PMS, отколкото тези, които са приемали плацебо за същия период от време.

Странични ефекти

Въпреки че шафранът се счита за безопасен за повечето хора, когато се консумират в малки количества, които обикновено се използват при готвене, използването на шафран или шафран добавки може да предизвика няколко нежелани реакции (включително сухота в устата, замайване, гадене, сънливост, главоболие, кървене от матката, и намаляване на червените и белите кръвни клетки и тромбоцитите). Нещо повече, приемането на шафран в излишни количества може да е токсично и да доведе до повръщане, кървене, скованост и серотонинов синдром (рядко, но потенциално животозастрашаващо състояние).

Предварителните изследвания показват, че дори сравнително малки количества добавки за шафран могат да доведат до нежелани ефекти.

Не вземайте шафран, ако сте бременна. Ако имате бъбречно заболяване, не трябва да приемате екстракт от шафран.

Ако приемате добавки или медикаменти (като антидепресанти), които засягат нивото на серотонина в организма, приемането на шафран може да повиши риска от серотонинов синдром.

Направи си сам

Шафранът обикновено се използва при готвене, което може да ви накара да вярвате, че е напълно безопасно. Докато някои предварителни проучвания предполагат, че може да предложи ползи, все още липсват широкомащабни клинични изпитвания, потвърждаващи тези ефекти. Установено е, че шафранът причинява неблагоприятни ефекти дори в относително малки общи количества и може да взаимодейства с лекарството.

ако все още обмисляте използването на шафран за здравословни цели, говорете с вашия доставчик на здравни услуги първо, за да прецените плюсовете и минусите. Също така имайте предвид, че самолечение на състояние като депресия и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Източници

> Gout B, Bourges C, Paineau-Dubreuil S. Satiereal, екстракт от Crocus sativus L, намалява лека закуска и увеличава насищането в рандомизирано, плацебо-контролирано проучване на леки с наднормено тегло, здрави жени. : 305-13.

Lopresti AL, Drummond PD. Шафран (Crocus sativus) за депресия: систематичен преглед на клиничните проучвания и изследване на основните антидепресантни механизми на действие. Hum Psychopharmacol. 2014 Nov; 29 (6): 517-27.

> Moshiri M, Vahabzadeh M, Hosseinzadeh H. Клинични приложения на шафран (Crocus sativus) и неговите съставки: преглед. Drug Res (Stuttg). 2015 Jun; 65 (6): 287-95.

Shahmansouri N, Farokhnia М, Abbasi SH, et al. Рандомизирано, двойно-сляпо, клинично проучване, сравняващо ефикасността и безопасността на Crocus sativus L. с флуоксетин за подобряване на леката до умерена депресия при пациенти с пост-козметична коронарна интервенция. J Affect Disord. 2014 Feb; 155: 216-22.

Талай А, Хасанпур Могадам М, Саяди Табаси АД, Мохайери АД. Кроцин, основната активна съставка на шафран, като допълнителна терапия при тежко депресивно разстройство: рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано пилотно клинично изпитване. J Affect Disord. 2015 Mar 15; 174: 51-6. doi: 10.1016 / j.jad.2014.11.035.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.