Пийте студена вода по време или след упражняване на добро или лошо?

Истината за пиене на студена вода

Въпрос: Пие ли студена вода по време на тренировка или след него, е добра за вас или лоша за вас? Трудно ли е температурата на водата?

Отговор: Вярвайте или не, студената вода се абсорбира по-бързо от тялото ви, отколкото водата при стайна температура или вода, която е на телесна температура. По тази причина Американския колеж по спортна медицина препоръчва водата и другите напитки да се охлаждат, когато се използват по време на тренировка .

Студената вода и студените напитки се рехидратират по-бързо

Изследванията показват, че студената вода преминава по-бързо през стомаха и по този начин се изпраща в червата за по-бързо усвояване. По време и след тренировка искате бързо да замените течностите, загубени поради пот, така че студената вода и студените спортни напитки са предпочитани от напитките в стайна температура.

Студената вода и студените напитки вкусват по-добре

Друга причина за пиене на студени напитки е, че повечето хора смятат, че те вкусват по-добре, което ви прави по-вероятно да пиете повече и да пиете по-често . Това помага за предотвратяване на обезводняването.

Пиенето на ледена вода изгаря малко калории

Вашето тяло изразходва малко повече енергия, за да загрее леденостудена вода до телесната температура. Ефектът е незначителен - около 17.6 калории за чаша ледена вода от 16 унции. Но ако повтаряте това през целия ден за пет или повече чаши, може да изгорите колкото се може повече калории, отколкото ходене или бягане!

Студената вода не причинява рак

Специалистът по градските легенди Дейвид Емери разсейва друг мит, че студената вода след хранене причинява рак.

Не, не.

Какво да пия и кога

Позицията от 1996 г. на Американския колеж по спортна медицина препоръчва :

Източници: Bateman, DN "Ефекти на температурата и обема на храната върху изпразването на течности от човешкия стомах". Journal of Physiology 331 (1982): 461-467.

Константино, Виктор А.Д., FACSM (председател), Лорънс Е. Армстронг, доктор, ет. Ал. "Американският колеж по спортна медицина стои в позиция: Упражнение и подмяна на течности." Медицина и наука в спорта и учението 28 (1996): i-vii.

Луис Г. Махарам, MD.FACSM (председател), Тамара Хю ДПМ, д-р Артур Сигел, д-р Марв Аднер, д-р Брус Адамс и д-р Педро Пухол, FACSM. "Преработените препоръки за течности и ходене на IMMDA". IMMDA. 6 май 2006 г.