Африканско манго за отслабване

Африканското манго ( Irvingia gabonensis ) е естествено вещество, което често се продава на пазара като средство за отслабване . Африканските манго добавки обикновено съдържат екстракти от семената на африканското манго дърво (растение, родом от Западна Африка). Африканските мангови семена съдържат разнообразни хранителни вещества, включително фибри, аминокиселини, есенциални мастни киселини и минерали.

употреби

В алтернативната медицина африканското манго се предполага да насърчава загуба на тегло чрез потискане на апетита, ускоряване на метаболизма и предотвратяване на натрупването на мазнини.

В допълнение, някои представители твърдят, че африканското манго може да помогне за лечението на някои здравословни проблеми, като висок холестерол и диабет.

Ползи

Към днешна дата малко научни изследвания са изследвали здравните ефекти на африканското манго. Някои проучвания обаче сочат, че африканското манго може да помогне за предпазване от затлъстяване и за подобряване на здравето на метаболизма.

Например в проучване на Lipids in Health and Disease от 2009 г. изследователите установиха, че участниците, които приемат африканско манго всеки ден в продължение на 10 седмици, са имали значително подобрение на телесното тегло, телесните мазнини, размера на талията, нивата на холестерола, нивата на кръвната захар и нивата на С -реактивен протеин (маркер на възпалението). Изследването обхваща 102 здрави наднормено тегло или затлъстели хора; половината от участниците получиха африканско манго, а другата половина получиха плацебо.

В допълнение, едно проучване от 2008 г. за липидите в областта на здравето и болестите показва, че приемането на комбинация от африканско манго и целус (билка, използвана дълго в аюрведа) може да помогне за борба със затлъстяването. Всеки ден в продължение на 10 седмици 72 участници с наднормено тегло или наднормено тегло приемат капсули, съдържащи едно от трите вещества: плацебо, африканска комбинация от манго / целус или целус.

В края на проучването членовете на групата африкански манго / целус показаха най-голямо намаление на телесното тегло, телесните мазнини, размера на талията и холестерола.

При изследванията на животните учените са установили, че африканското манго може да се бори със затлъстяването, като потиска развитието на мастните клетки.

Уговорки

Малко се знае за безопасността на дългосрочното използване на африканско манго. Има някои доказателства, че африканското манго може да предизвика леки странични ефекти, като главоболие, сухота в устата, нарушения на съня и стомашно-чревни проблеми.

Допълненията не са тествани за безопасност и поради факта, че хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, съдържанието на някои продукти може да се различава от посоченото на етикета на продукта. Също така имайте предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Къде да намерим африканско манго

Широко достъпни за покупка онлайн, добавките, съдържащи африканско манго, се продават в много магазини за натурална храна и в магазини, специализирани в хранителни добавки.

Използване на африканско манго за отслабване

Поради липсата на подкрепящи изследвания, е твърде рано да се препоръча африканско манго като лечение за отслабване.

Ако искате да отслабнете, Националните здравни институти препоръчват следват план за управление на теглото, който обединява здравословно хранене с редовни упражнения. Поддържане на дневник за храна, осем часа сън всяка нощ и управление на стреса може също да ви помогне да достигнете и поддържате здравословно тегло.

Ако обмисляте употребата на африканско манго за дадено заболяване (като диабет), консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете допълнителния си режим. Самостоятелно лечение на състояние с африканско манго и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Източници

Национални институти по здравеопазване. "Информационна мрежа за контрол на теглото - Отслабване за цял живот". NIH Publication No. 04-3700. Януари 2009 г.

Ngondi JL, Etoundi BC, Nyangono CB, Mbofung CM, Oben JE. "IGOB131, нов екстракт от семена от Западноафриканското растение Irvingia gabonensis, значително намалява телесното тегло и подобрява метаболитните параметри при хора с наднормено тегло в рандомизирано двойно-сляпо плацебо контролирано проучване". Lipids Health Dis. 2009 март 2; 8: 7.

Oben JE, Ngondi JL, Blum К. "Инхибиране на екстракт от семена от Irvingia gabonensis (OB131) върху адипогенезата като медиирана чрез регулиране надолу на PPARgamma и лептинови гени и повишаване на регулацията на адипонектиновия ген." Lipids Health Dis. 2008 13 ноември; 7: 44.

Oben JE, Ngondi JL, Momo CN, Agbor GA, Sobgui CS. "Използването на комбинация от Cissus quadrangularis / Irvingia gabonensis при лечението на загуба на тегло: двойно-сляпо плацебо-контролирано проучване." Lipids Health Dis. 2008 Mar 31; 7: 12.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.