Сърбеж по време на тренировка

Общи причини и притеснения

Повечето хора, които упражняват, ще открият, че кожата им се затопли и рутинно се поти, когато топлината на тялото стане твърде много, за да се задържи. И след началото на изпотяване тялото ще започне да се охлажда. Някои хора изпитват вид дразнене на кожата, когато започват да се нагряват и това се превръща в усещане за сърбеж и изгаряне по време на тренировка. Докато това е неприятно и досадно, обикновено няма нищо за тревога и може да се лекува с няколко прости предпазни мерки.

Има няколко изключения, за да се уверите, че сърбежът ви не е свързан с по-сериозно състояние, но по-голямата част от случаите на сърбеж по време на тренировка са доброкачествени.

3 Най-честите причини

Сухата кожа, сухото време и ниската влажност са най-честите причини, поради които може да имате сърбеж по време на тренировка. Сух, студен зимен въздух е отговорен за по-голямата част от това сезонно кожно дразнене. Това е и най-лекото дразнене за лечение, като се използва добър овлажнител преди упражнението. А поддържането на ежедневно овлажняване на кожата.

алергии

Друга често срещана причина за сърбеж е алергична реакция към нов или различен сапун, лосион или детергент. Ако имате сърбеж, след като опитате нов продукт, просто променете продуктите, за да видите дали това решава проблема. Използвайте диаграма за лични продукти и опитайте да ги превключвате едно по едно, за да установите какво може да причини дразненето. Ако постепенно сте променили всеки от личните си продукти и все още изпитвате сърбеж, проблемът със сърбежа може да е вътрешен.

По същия начин при някои хора сърбежът идва с копривна треска или уртикария, алергична реакция, която причинява освобождаването на хистамини, които разширяват кръвоносните съдове и водят до подуване и кожно дразнене. Уртикарията се разпознава от червени, сърбящи ръбове или уртикария на гръдния кош. Уртикарията може да бъде предизвикана от изпотяване или екстремни температури.

Упражняването в по-хладен, сух климат или понижаване на интензивността на упражненията може да намали симптомите.

Изпускане на хистамин

Най-новата теория за причината за сърбеж по време на тренировка е свързана с освобождаването на телата от хистамин по време на тренировка, което е познато вазодилататор, което означава, че кръвоносните съдове се разширяват или се отварят. При някои хора това разширяване на кръвоносните съдове може да се почувства като сърбящо дразнене от страна на нервната система. Науката за реакцията на хистамин все още расте и изследователите продължават да се опитват да разберат точно как действа. Атлетите получават известно облекчаване на симптомите от вземането на антихистамин преди тренировка, за да предотвратят този отговор. Ако току-що започнете да упражнявате редовно или сте променили нивото си на активност, може да имате по-малко сърбеж, докато се установите в нова рутина. Освен ако сърбежът е тежък, може да го изчакате около седмица, за да видите дали има промени по време на тренировка.

Причини за загриженост

Други причини за сърбеж при упражнения могат да включват реакции между упражнения, някои хранителни алергии или някои медикаменти. Антибиотици, някои лекарства за болка и диуретици са известни като причиняващи сърбеж по време на физически упражнения за някои хора. Ако получите това, уведомете Вашия лекар или фармацевт за симптомите и лекарствата, които приемате.

Понякога те препоръчват крем или анти-хистамин преди лечението.

Сериозни симптоми да търсите

В редки случаи някои хора развиват анафилаксия, предизвикана от упражнения, която може да бъде сериозна. Ако имате сериозни симптоми като копривна треска, съчетано с тежък сърбеж, който се усилва и води до задух, и ниско кръвно налягане незабавно потърсете помощ. Това е сериозна реакция и ако не се лекува, може да доведе до шок. Ако имате такива симптоми, важно е да уведомите Вашия лекар преди упражнения. Симптомите често се лекуват с антихистамини.

Източници:

Niijima-Yaoita F1, и др., Роли на хистамин в умората, предизвикана от упражненията: Подпомагане на издръжливостта и предпазване от изтощение. Biol Pharm Bull. 2012; 35 (1): 91-7.

Won-Sik Shim1 и Uhtaek Ohcor. Ихтина, индуцирана от хистамин, и връзката му с болката. Мол Болка. 2008; 4: 29. Публикувано онлайн 2008 Jul 31. doi: 10.1186 / 1744-8069-4-29 PMCID: PMC2519061.