Орторексия нервоза - екстремната форма на чистото хранене

Здравословно хранене срещу обсебеност

Здравословно хранене е цел за много от вас, които искат да се овладеят. За да ви помогнем да постигнете успех, ежедневните заглавия предлагат най-новите диети в модата. Обширни списъци с чисти храни, които трябва да ядете, са в много онлайн статии. В допълнение, многобройни съобщения в пресата показват как генетично модифицираните организми (ГМО) вредят на тялото ви и защо храненето само органично е начинът да отида.

Информацията е страхотна, но какво се случва, когато фокусът на здравословното хранене е насочен към нездравословна крайност?

Орторексията е възникващо недиагностицирано разстройство в съответствие с Центъра за лечение на невропсихиатрични заболявания и лечение. Той е описан като мания за правилното хранене, характеризиращо се с ограничаваща диета, ритуално хранене и избягване на всички храни, за които се смята, че са нечисти.

Какво причинява орторексия?

B. BOISSONNET / BSIP / Гети изображения

Животът на здравословен начин на живот, който включва голямо разнообразие от макроелементи, е от съществено значение и се насърчава. Съществува обаче разлика между здравословното хранене и подходящото умствено мислене зад храната.

Орторексията започва честно като желание за възприемане на здравословен начин на живот чрез по-добър избор на храна. Доброто намерение става обсебеност от качеството на храната и чистотата.

Според Националната организация за хранителни разстройства, тези, които ядат здравословно, но развиват нездравословна мания, могат да страдат от нервно орторексия. Орторексията Нервоза е определена като имаща фиксиране на праведно хранене.

Орторексията започва като невинен опит да се яде по-здравословно, но страдащите развиват фиксиране на качеството на храната и чистотата. Те се консумират с какво и колко да ядат и как да се справят с приплъзване. Желязо облицована воля е необходима, за да се поддържа този твърд начин на хранене.

Поддържането на самочувствие е много важно за страдащите от орторексия, за които се казва, че се чувстват овластени от способността им да контролират чистотата на приема на храна. Виждат всеки ден като възможност да се хранят правилно, да правят чист избор и да се издигат над другите в диетични умения. Ако изкушението победи, необходимостта от самонаказване чрез по-стриктно ядене, пост и упражнение поема.

Орторексията е прогресивно разстройство

Предварителни проучвания за диагностика и въздействие върху населението все още са в ход. Симптомите на орторексията изглежда се проявяват при припокриване с нарушения като анорексия невроза, обсесивно-компулсивно разстройство (OCD) и тревожност.

Анорексията и орторексията са подобни, тъй като те са ограничаващи храната, но страховете около храната са различни. Пациентите, страдащи от орторексия, не се страхуват да получат мазнини, но се смятат за фобия за храни, които не се смятат за достатъчно чисти, за да се консумират.

Приемът на храна е ограничен до сертифицирани органични и цели храни . Храни, които не измерват стандарти за "чисти" орторексия, обикновено се отстраняват от диетата. Разстройството е не само обсесивно, но и прогресивно.

Цялата група храни, като млечни продукти или зърнени храни, се елиминират един по един в търсене на "перфектната" чиста, здравословна диета. Елиминирането на основни хранителни вещества от диетата може да се превърне в недохранване и тежки хранителни дефицити при екстремни случаи на орторексия.

Хората, страдащи от орторексия, често не успяват да разберат, че контролът върху храната е станал по-важен от здравословното хранене.

Орторексията изолира

Човек с орторексия ще започне да се изолира от социални функции и семейни ястия. Тревогата, в която не можеш да ядеш нечистата храна, става по-силна, отколкото да прекарваш времето си с хората.

Те биха били по-скоро сами, отколкото да са изправени пред въпроси и преценки от онези, които не разбират чувствата си към храната. Според Академията по хранене и диетология, страдащите от орторексия не се хранят по същия начин, както някой, който има здрави отношения с храната.

Лице, което яде здравословно, се радва и вижда храната като гориво и подхранващо тялото си. Няма допълнителен мисловен процес или притеснение за прием на храна. Хората с орторексия обикновено се чувстват добродетелни, когато ядат храни, считани за добри или безопасни. Ако се отклонят от ограниченията на диетата си, които са наложени само от себе си, то причинява безпокойство и самоотверженост.

Много хора страдат от симптоми на орторексия

Orthorexia Nervosa е термин, който все още не е клинично диагностициран като смущение. Много хора обаче страдат от инвалидизиращи симптоми и под етикета на орторексия. Тъй като тенденциите в храненето на чиста храна са станали по-популярни, има по-голям интерес към тази тема от клиницистите и изследователите.

Обществото приема обсебващото здравословно хранене и крехкостта като обичайно. Поведението на страдащите от орторексия са били неправилно поставени и дори благоприятно изглеждани от тези, които искат да постигнат едни и същи цели.

Пациентите с орторексия се чувстват овладяни от похвала, докато се крият зад идеята, че ядат прави и здрави. Поради тази дилема много хора не знаят колко проблемна орторексия и симптоми могат да станат.

Чисто хранене Стигмати и орторексия

Чистото хранене се е превърнало в популярна диета, съсредоточена върху правилното хранене. Много хора са подобрили здравето си и гостоприемството си, използвайки този тип хранене, което обикновено е с ограничен характер. Това включва съзнателно усилие да се избегнат храни, считани за нездравословни или нечисти. Това може да бъде взето на крайно или обсесивно ниво, където орторексията може да се превърне в потенциален проблем. Храненето с чиста вода също е показано, че идва със социални стигми.

Според изследванията съществуват значителни доказателства, че хората се оценяват въз основа на поведението им в храненето. Например, хората, които ядат диети с ниско съдържание на мазнини, се считат за по-привлекателни, позитивни и по-загрижени в сравнение с тези, които консумират диета с високо съдържание на мазнини. Другите мнения на хора, хранещи се с ниско съдържание на мазнини, смятат, че са високи, недоволни, антисоциални и сами.

Проучванията показват смесени нагласи към тези, които се хранят здравословно, но предполагат потенциални социални последици за тяхното чисто хранително поведение. Също така изглежда, че има отрицателно мнение за хора с хранителни разстройства. Отрицателната стигма, поставена върху чистите симптоми на хранене и орторексия, е причинила много хора да мълчат за евентуален проблем.

Едно проучване, изследващо социалните възприятия, изисквало от участниците да прочетат кратко описание на 149 жени, очертаващи техния начин на живот и хранителни навици. За справедливата оценка на жените е създадена контролна група, която обяснява техния начин на живот, но не споменава за начините на хранене. Доброволците бяха помолени да оценят как се чувстват за всяка жена.

Резултатите от изследването показват по-малко позитивно отношение към тези с чисти диетични модели в сравнение с контролната група. Участниците също така оцениха, че не се интересуват от това да бъдат социални с жените, описани като яде чисти. Тези с нарушение на храненето са класифицирани като по-малко отрицателни от тези, които ядат чиста в сравнение с контролната група.

Изглежда, че може да има отрицателни социални последици за чисто поведение на хранене и особено когато става крайно (нервоза на орторексия). Според изследванията е важно да се разработи по-добро разбиране на стигмата, свързана с различните форми на разстроено хранене. Това би било положителна крачка напред към намаляване или премахване на социалната тежест за тези, които страдат от тези условия.

Възстановяването е възможно

Orthorexia Nervosa е сериозно състояние, което може да има опустошителни психически и физически странични ефекти. Трудно е да се признае, че има проблем с хранителните фобии. Много от страдащите от орторексия остават в отрицание за своето поведение.

Да се ​​гмурнем в умствената и емоционалната страна на хранителните навици ще бъде необходимо за преодоляване на орторексията. Това се прави най-добре с професионален специалист по лечение на хранителни разстройства.

Възстановяването е възможно за страдащите от орторексия, които желаят да предприемат необходимите стъпки за промяна. Това включва приемането на реалистични и здрави възгледи за приема на храна. Според Националната асоциация за хранителни разстройства индивидите все още ще се хранят здравословно, но ще получат различно разбиране за здравословното хранене .

Някои от стъпките за възстановяване и новите възгледи около храната включват:

> Източници:

> Donini LM, САЩ, Орторексия нервоза: предварително проучване с предложение за диагностика и опит за измерване на измерението на феномена, Journal of Eating and Weight Disorders , 2004

> Карин Кратина, д-р, RD, LD / N, Orthorexia Nervosa, Национална асоциация за хранителни разстройства

> Koven, Nancy et al., Клиничната основа на орторексията невроза: възникващи перспективи, Neuropsychiatric Disease and Treatment , 2015

> Nevin SM et al, Стигмата на чистата диета и орторексията нервоза, Journal of Eating Disorders , 2017

> Уенди Маркъсън, RDN, LDN, Орторексия: Обсерватория с ясна храна, Академия по хранене и диететика , 2015 г.