Ниско съдържание на мазнини диети и сърцето

Ниските мазнини диети са мъртви?

От 1977 г. както правителството на САЩ, така и Американската асоциация за сърдечни заболявания (AHA) прекараха повече от 30 години, настоявайки американците да ограничат количеството мазнини, които консумират в храната си, до не повече от 25-35% от дневните калории. Тази препоръка, която тихо се понижи през 2010 г., се основава на теорията, че тъй като хранителните мазнини увеличават нивата на холестерола, намаляването на консумацията на мазнини би намалило риска от атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки тези отдавнашни препоръки, научните доказателства, че строго ограничаването на хранителните мазнини понижава риска от атеросклероза е - и винаги е било - доста слабо.

Правителствени препоръки за диетичните мазнини

Официалната препоръка, че всички хора трябва да ограничат общото количество мазнини в нашата храна, беше направена за пръв път през Конгреса от Комисията на Макгавърн, която през 1977 г. след поредица от изслушвания относно диетата и здравето публикува първото издание на Диетичните цели за Обединеното кралство Членки . По това време беше известно, че яденето на наситени мазнини повишава нивата на холестерола и поради това (приема се), яденето на наситени мазнини би причинило коронарна артериална болест (CAD). (Това предположение не е отстъпило в следващите проучвания.)

Дори през 1977 г. учените знаеха, че не всички мазнини са "лоши", а наистина някои мазнини са от съществено значение за добро сърдечно-съдово здраве. Но Комисията "Макгавърн" бе решена да ограничи приема на мазнини, както за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания, така и за (неправилно предполагаемо) да се бори със затлъстяването.

Те се опасяваха, че просто ще объркат обществеността, опитвайки се да предадат сравнително сложно послание, че повечето мазнини трябва да се избягват, но някои мазнини са желателни. Така че, официалното послание ставаше да се избягват напълно мазнините, а вместо това да се разчита до голяма степен на въглехидрати за по-голямата част от нашия калориен прием.

Тази доза с ниско съдържание на мазнини с високо съдържание на въглехидрати преобладаваше през следващите 40 години, с печата на американското правителство и AHA.

Доказателствата

Въпреки тези дългогодишни и гласови препоръки в полза на диета с ниско съдържание на мазнини, последващите проучвания не успяха да намерят никакво убедително доказателство, че по-високите нива на общата хранителна мазнина причиняват CAD. Ето някои от най-забележителните проучвания в тази насока:

20-годишното проучване за здравето на медицинските сестри, едно кохортно проучване, включващо 80 000 жени, не показа никаква връзка между риска от сърдечни заболявания и диетични мазнини. Следващият мета анализ на няколко кохортни проучвания също не показва връзка между хранителна мазнина и сърдечно заболяване или смърт.

В най-строгото рандомизирано проучване, провеждано някога за изследване на хранителната мазнина, инициативата "Женска здравна инициатива" рандомизира над 48 000 жени на диета с ниско съдържание на мазнини (и използва интензивно модифициране на поведението, за да намали дневния прием на мазнини до 20% от общите калории и да увеличи консумация на зърнени и зеленчукови храни) или на контролна група, която получава само "обичайно" диетично образование (тази контролна група е консумирала 37% от диетата си от мазнини). След 8 години не е имало намаляване на риска от CAD при групата с ниско съдържание на мазнини. Всъщност тенденцията е за по-висок риск.

Други рандомизирани проучвания подобно не успяват да покажат полза за диета с ниско съдържание на мазнини.

Допълнителните проучвания не са показали намален риск от рак с диети с ниско съдържание на мазнини или че диетите с ниско съдържание на мазнини са свързани с по-малко затлъстяване.

В обобщение, след няколко десетилетия на проучване, няма убедителни доказателства, че намаляването на общите хранителни мазнини до по-малко от 30-35% от дневните калории намалява риска от сърдечни заболявания, рак или затлъстяване.

Какво за диета Ornish?

Диетата на Ornish и други варианти на диета с ултра ниско съдържание на мазнини, претендират, че не само предотвратяват CAD, но също така я преобръщат. Тези диети са много по-стриктни в ограничаването на хранителните мазнини - особено от животински източници -, отколкото диетите с ниско съдържание на мазнини, препоръчани от AHA.

Поддръжниците на диета от типа "Ornish" твърдят, че изследванията, които не са показали полза от диети от тип AHA, не са задължителни за техните много по-ограничаващи мазнините диети.

Твърденията, че диетите тип Ornish са доказани като ефективни, обаче се основават на несъвършени данни, които не се справят добре с обективното разглеждане. Хипотезата, че вегетарианската диета с много ниско съдържание на мазнини предотвратява или обръща сърдечно-съдови заболявания, не е нито убедително доказана, нито диспропорционална, въпреки че това е хипотеза, която заслужава повече изследване.

Долния ред

Препоръката, която всеки би трябвало да приема диета с ниско съдържание на мазнини, беше от самото начало, основана на недостатъчна теория, и на съзнателно решение да се жертва точност, за да се опрости посланието. След повече от три десетилетия опит да се потвърди, че диетите с ниско съдържание на мазнини намаляват сърдечните заболявания, клиничните проучвания не подкрепят дългогодишни препоръки, че всеки трябва да бъде на диета, ограничена от мазнини.

Насоките от правителството и AHA вече не определят диета с ниско съдържание на мазнини, но все пак препоръчват сериозно ограничаване на наситените мазнини и използването на нискомаслени млечни продукти. През февруари 2015 г. Консултативният комитет по хранителните указания (DGAC, комисията, която преразглежда науката за хранителната стойност на всеки пет години от името на американското правителство) публикува последния си доклад. В този доклад всяка препоръка за диета с ниско съдържание на мазнини видно отсъства. Вместо това DGAC казва: "... хранителните съвети трябва да поставят акцента върху оптимизирането на видовете мазнини в храната и да не намаляват общата мастна тъкан."

Най-малкото по отношение на общата хранителна мазнина, официалните насоки за хранене най-накрая отразяват науката.

> Източници:

> Howard BV, Ван Хорн L, Hsia J, et al. Ниско съдържание на мазнини Диетичен модел и риск от сърдечно-съдови заболявания: Женската здравна инициатива Рандомизирано контролирано диетично модифициране. JAMA 2006; 295: 655.

Oh K, Hu FB, Manson JE, et al. Диетичен прием на мазнини и риск от коронарна сърдечна болест при жените: 20 години на проследяване на здравното състояние на медицинските сестри. Am J Epidemiol 2005; 161: 672.

> Ornish D, Scherwitz L, Billings J, et al. Интензивни промени в начина на живот за реверсиране на коронарната сърдечна болест Пет-годишно проследяване на начина на живот на сърцето. JAMA 1998; 280: 2001-2007

Skeaff CM, Miller J. Диетична мастна тъкан и коронарна сърдечна болест: Резюме на доказателствата от перспективни кохорти и рандомизирани контролирани проучвания. Ann Nutr Metab 2009; 55: 173.