Най-добрите упражнения за вашия тип личност

Как да избера подходящата тренировка за вас

Личността е сложна тема - аспектите, които ви помагат да определите кой сте и да определите какво ви кара да отметнете, са напълно индивидуални, тъй като няма двама души. Но психолозите на личността работят десетилетия, за да определят по-добре личността, а според д-р Крис Фрисен, доктор, С. Пиш, БЦН и директора на Фрийзен спорт и психология на изпълнението, статистическите техники са намалили личността на пет глобални измерения.

Те включват:

Докато Friesen подчертава, че няма отделна "фитнес личност", всяко от тези пет измерения на личността може да повлияе на вида упражнение, което е най-подходящо за вас. Разбира се, като се има предвид, че всяко измерение е независимо от другите измерения, уникалната комбинация може да ви накара да изберете форма на упражнение, която е "необичайна" за определено измерение на вашата личност, но това не прави грешка .

"Знаейки, че е важно", казва Фрисен. "Ако знаете и приемете, че сте висок или нисък от негативните емоции или екстраверсията, можете да се научите да го използвате като лост, за да ви помогне да постигнете целите си".

Екстраверт: Експерименти със социална фитнес

Според Friesen, индивидите, които оценяват високо измерението на екстраверсията, са склонни да бъдат изходящи, енергични и привлечени от възбуда и стимулиране - те имат чувството, че чувстват положителни емоции силно.

От друга страна, онези, които оценяват ниско на екстраверсията (тези, които се взимат високо в интроверсията), са склонни да бъдат запазени, сериозни и комфортно работещи сами.

Интроверите са по-бавни, за да изпитат или да покажат много положителна емоция.

Най-общо казано, повечето хора попадат някъде в спектъра между двете, но са склонни към един или друг. "От гледна точка на невронауката, можете да мислите за това измерение като толерантност към външна стимулация", казва Фрисен. "Ако сте на високо ниво на изтласкване, ще трябва да съответствате на ежедневната си среда с необходимостта от външно стимулиране. Това предполага, че екстраверите ще бъдат привлечени повече от възможностите за фитнес, които включват социални взаимодействия, са високи, ориентирани или да доведат до положителни емоционални награди. "

Ако имате нужда от: Външно стимулиране

Опитайте: да провеждате клубове , групови фитнес класове, конкурентни спортни отбори, CrossFit или скално катерене с приятели

Избягвайте: Фитнес режими, които са скучни или повтарящи се

Интроверт: Самостоятелен фитнес опит

Според Friesen интроверите ниска степен на екстраверсионна скала и са склонни да виждат потенциални екологични награди, като храна, пол, социално взаимодействие или пари, с по-нисък допаминов отговор - те просто не са толкова необходими или привлекателни.

"Ако сте интроверт, рядко се чувствате скучно, когато сте сами или когато правите неща, които изглеждат скучни за външен наблюдател, особено за тези, които са на високо ниво на екстраверсията", казва Фрисен.

"Ако получите твърде много стимулиране от външни източници, вие сте предразположени да се чувствате неудобно или свръхстимулирано".

Това по същество означава, че трябва да управлявате колко външна стимулация получавате на ден за ден, а от гледна точка на фитнес, това означава, че може да бъдете привлечени към самостоятелни форми на упражнения. "Ако тренировката за фитнес е силно социална, бърза или силно стимулираща, интроверите са изложени на риск от отпадане, ако вече получават достатъчно (или прекалено много) стимулиране в работата или домашния си живот", казва Фрисен.

Разбира се, това е истински "знаем себе си" загадка, защото, в зависимост от житейските обстоятелства, интроверите в действителност могат да се нуждаят от повече външна стимулация.

Например Фрисен обяснява, че интроверът, който работи от дома, може да не получи достатъчно външно стимулиране от работа или домашен живот и може да е склонен да търси опит в упражненията, които предлагат социални взаимодействия.

Ако това описва ситуацията ви, може да помислите за тренировки, които обикновено се предпочитат от тези, които оценяват по-високо в екстраверсионното измерение.

Ако имате нужда: Прекъсване от външно стимулиране

Опитайте: Работете сами, работете в домашна гимнастика или носете слушалки, когато работите публично, за да сигнализирате за желание да не бъдете прекъснати

Високо отворена към нови преживявания: постоянна промяна

Тенденцията на даден човек да бъде отворена към преживяванията е друго измерение на плъзгащата се мащаб на личността, което може да повлияе на фитнес предпочитанията. По същество онези, които оценяват високо на откритост, са склонни да бъдат творчески, въображаеми, любопитни и склонни да опитат нови и екзотични неща, а тези, които са по-ниски от мащаба, са склонни да бъдат земни, практични, фокусирани, традиционни и ясно на вярванията за правилното и неправилното.

Според Фрийсън, колкото по-високо се класирате на открито, толкова по-вероятно е да се обърнете към света около вас с почти детско чудо и любопитство.

Следователно не трябва да се изненадвате, че хората, които се класират високо на открито, се справят по-добре, когато тестват голямо разнообразие от възможности за фитнес. "Вие ще останете най-мотивирани, когато променяте тренировката си често или когато стигнете до тренировка, като добавите нови упражнения или работите в различни среди", казва Фрисен. "Вероятно ще бъдете по-отворени към последната тренировка за тренировка или най-новата притурка или приложение за проследяване на тренировките си".

Ако имате нужда: Променете, за да сте развълнувани

Опитайте: състезания за препятствия, фитнес , ClassPass или други бутикови фитнес паспортни системи , онлайн или социални медийни тренировки

Не е много отворен за нови преживявания: една последователна рутинна практика

От друга страна, ако се класирате по-ниско от откритостта, най-вероятно пожелаете повторение и практичност. "Ще се почувствате най-мотивирани с режим на безумна или безсмислена тренировка, която можете да научите и след това многократно да правите действия", казва Фрисен и добавя, че вероятно ще се радвате да работите с доверен треньор или треньор, който да следвате опитно и истинско рутинно упражнение.

Ако имате нужда от: Консистенция

Опитайте: Лични тренировки или тренировки, традиционно тренировка за сила, тичане или традиционни кардио тренировки

Добро отношение към другите: групови дейности

"Пригодността е основна личностна тенденция, която диктува общото ви отношение към другите", казва Фрисен. Колкото по-приятно сте, толкова по-уверени, отворени, алтруистични, кооперативни и съчувствени сте склонни да бъдете. Колкото по-малко сте доволни, толкова по-скептични, охранявани, самозащитни, конкурентни и твърдомислещи сте склонни да бъдете.

Както и при другите измерения на личността, няма "правилна" или "погрешна" тенденция. Онова, което трябва да се има предвид, обаче, е, че приятността е различна от екстраверсията. Възможно е да бъдеш приятно, но интроверно или неприятно и екстровертно.

"Ако сте много приятно, вероятно ще се справяте добре в екип, като се има предвид тенденцията ви да се доверите и да се разбирате добре с другите", казва Фрисен.

И ако сте също така екстравертирани, вероятно сте добре харесвани и популярни в такива социални среди.

Ако: Подобрете се с другите

Опитайте: двойни тенис, CrossFit , багажни лагери, танци, развлекателни спортове

Скептични към други: конкурентни индивидуални спортове

Тези, които се класират по-ниско от приятното, могат да бъдат противоположни, конкурентни и напълно удобни, изразяващи мнения и разногласия. "Вероятно сте скептично настроени към намеренията на другите и се гордеете с способността си да четете хора, особено техните мотиви", казва Фрисен. "Вероятно обичате да спечелите, като привлечете вниманието си към конкуренцията, което прави рутинните упражнения, където печеленето се основава на индивидуалното представяне, идеално прилягащо".

Ако: Вие сте задвижвани до конкуренция

Опитвам: Triathlons, тенис или голф състезания, бодибилдинг, бокс или MMA боеве , олимпийски вдигане на тежести

Как оценявате отрицателните емоции може да повлияе върху настройката на целите

Отрицателният емоционален континуум е малко по-труден за концептуализиране, но играе роля в оказването на влияние върху поведението за определяне на цели. "Високият отрицателен емоции може да се смята за чувствителен към наказание", казва Фрисен. "С други думи, вие не сте големи по отношение на поемането на рискове. Вашите цели и вашите решения вероятно са въз основа на предотвратяването на негативните неща от събитията."

От гледна точка на фитнес това може да означава, че сте мотивирани да направите абсолютния минимум, за да намалите вероятността от сърдечен удар или развиване на диабет тип II. "Това може да ви доведе до рядкото натискане на себе си или поставянето на цели, които са твърде безопасни. Големи постижения рядко се случват с този тип превантивен фокус", казва Фрисен.

Да паднеш от другата страна на спектъра - да имаш негативни емоции - също може да оформиш фитнес целите си. "Ако сте ниско от това измерение и сте на високо ниво на екстраверсията, ще сте склонни да бъдете чувствителни към наградите и нечувствителни към наказанието. По-вероятно е да поемете рискове и да не потите на дребните неща", казва Фрисен. "Пристигането с големи цели е лесно и вероятно по-мотивиращо за вас, но може да подценявате рисковете и упоритата работа, свързани с постигането на целите си".

По същия начин, ако нямате отрицателни емоции и нямате екстраверсия, вероятно ще бъдете мотивирани, като мислите за положителни постижения, постигнати от предприемането на действия. Например, как ще се почувствате, когато се почувствате здрави или сте готови в резултат на вашето ново поведение.

Ако: Опитайте се да направите абсолютния минимум, за да намалите риска от отрицателни резултати

Опитайте: Работете с треньор или треньор, за да поставите по-големи цели

Ако: Имате склонност да зададете цели, които са твърде големи, без да обмисляте предизвикателството

Опитайте: Настройване на големи цели, но облекчаване на себе си чрез задаване на по-малки, по-постижими мини-цели

Как оценявате мотивацията може да повлияе на Вашата нужда от помощ

Не трябва да се изненадва, че хората, които са склонни да бъдат силно мотивирани, са по-добре да се придържат към режима на тренировка, отколкото тези, които не са толкова мотивирани. Тези, които са склонни да изостанат от мотивационния спектър, трябва внимателно да разгледат причините за започване на тренировка, за да подпомогнат засилването на ангажираността им.

Практически казано, важно е да бъдете честни със себе си за мотивационните си нива, когато избирате форма на упражнение. Например, хората, които не се занимават с мотивация, вероятно няма да имат голям успех след самоуправление, базирано на дома тренировка. Просто има прекалено много разсейване и причини да не се следи.

От друга страна, тези, които са силно мотивирани, може да са напълно способни да намерят план за тренировка онлайн и да го следват сами. Те просто трябва да бъдат малко внимателни, за да не се преодоляват. Силно мотивираните хора са по-склонни да се приближават към цели с манталитет "не вярвайте", който има потенциал да изпревари живота си.

Ако: Нуждаете се от засилване на мотивацията

Опитайте: Набирайте тренировъчен партньор или обучител, за да ви помогнат да отговорите

Ако: Вие сте силно мотивирани

Избягвайте: Станете обсесивни от тренировките и целите си