Изненадващите ползи и нежеланите реакции на чайя чай

Sage чай се прави от листата на обикновения градински чай ( Salvia officinalis ), растение в семейството на мента. Въпреки че може да знаете, че градински чай е кулинарна билка, листата са богати на антиоксидантни съединения, като елагична киселина (намира се също в ягоди, малини и орехи) и розмаринова киселина (също в розмарин и босилек). Поддръжниците твърдят, че пиенето на чай от градински чай може да помогне при определени здравословни условия, както и да насърчи загуба на тегло и подобряване на здравето на косата.

Защо хората пият чай със зелен чай?

Sage чай е претендира да помогне с различни здравни условия, включително:

Гаргарането с чай от градински чай е отдавна използвано като средство за възпалено гърло и кашлица.

Предимства на чай със салата

Докато изследванията върху въздействието върху здравето на градинския чай са много ограничени, има някои доказателства, че пиенето на чай от градински чай може да осигури някои предимства. Ето няколко извода от наличните изследвания:

За облекчаване на горещи вълни и изпотяване, свързани с менопаузата

Има известни доказателства, че листата от градински чай може да са полезни за намаляване на горещите вълни, нощни изпотявания и прекомерно изпотяване, свързани с менопаузата. В предварителното проучване, публикувано в списанието Advances in Therapy , например, изследователите разпределят 71 жени на осем седмици лечение с таблетки от веднъж дневно свежи листни соеви листа. Резултатите показват намаляване на горещите вълни с 50% в рамките на четири седмици и 64% в рамките на осем седмици.

За предотвратяване на оралния мукозит

Едно от най-честите усложнения на химиотерапията и лъчевата терапия при лечение на рак, устната мукозит се случва, когато лигавицата на устата се разпада и образува болезнени язви в устата.

Пилотно проучване, публикувано в " Допълващи терапии в медицината" през 2016 г., показва, че изплакването на устата на градински чай може да помогне за облекчаване на оралния мукозит при хора, подложени на химиотерапия.

За проучването на хората, получаващи химиотерапия, се предписва основна грижа за устната кухина, заедно с гаргара с перорално изплакване на чай, мащерка или мента, или само с основна грижа и се оценяват на 5 и 14 ден.

Честотата на орален мукозит е по-ниска в групата, която гаргатира с изплакването, в сравнение с тези, които не са използвали изплакването. Повечето от хората, които използват билкови изплаквания в съчетание с основни орални грижи, не развиват орален мукозит на 5-ия ден.

За коса

Поддръжниците предполагат, че прилагането на изплакване за коса и скалп, направено от комбинация от чай от градински чай и черен чай или розмарин, може да стимулира растежа на косата или потъмнява сивата коса като алтернатива на боята за коса. Въпреки че няма научна подкрепа за тези твърдения, възможно е танините, открити в черен или чай от чай, да временно да оцветят сивата коса.

Когато се използва за коса, привържениците предлагат да се направи чаят, да се охлади и да се напръска върху сива коса. Обикновено се оставя за пет до десет минути и след това се измива както обикновено. (Имайте предвид, че танинът в чая може да оцвети кърпи и дрехи.)

Висок холестерол

Предварителните изследвания показват, че чайът от градински чай може да помогне за намаляване на високия холестерол, според малко проучване, публикувано в Международния вестник на молекулните науки през 2009 г.

След четири седмици редовна консумация на чай от градински чай, участниците са имали намаляване на LDL холестерола и подобрение на нивата на общия холестерол. Проучването установи също, че чайът от градински чай може да помогне за увеличаване на антиоксидантната активност.

Къде да го купя

Широко достъпни за покупка онлайн чай чай чанти могат да бъдат намерени в много магазини за природни храни. Sage чай също се намира в чай ​​смеси, като черен чай от чай.

Други видове салфетки

Обикновеният градински чай ( Salvia officinalis ) е видът на мъдрец, който се предлага в повечето магазини за хранителни стоки и се използва, за да се направи най-търговски чай чай чанти. Не бива да се бърка с други видове видове градински чай.

Дивия мъдрец ( Salvia divinorum ), например, е растение с халюциногенни свойства, което се използва в някои местни култури за религиозни цели. Белият градински чай ( Salvia apiana ), растение, произхождащо от Южна Калифорния и части от Мексико, се изгаря като тамян по време на церемониите за очистване на местните жители.

Как да си направим чай

За да направите чай от градински чай, опитайте да добавите 2 супени лъжици пресни обикновени листа от градински чай (или 1 супена лъжица сушени листа) в чаша. Напълнете чашата с почти вряла вода. Покрийте и го оставете да стърже за няколко минути. Начупете чая, за да премахнете листата.

Възможни нежелани реакции

Sage обикновено се използва при готвене, което може да ви накара да вярвате, че е напълно безопасно. Докато мъхлото обикновено се счита за безопасно, когато се използва в количествата, които обикновено се срещат в рецептите за храни, градински чай съдържа тиуон и камфор, етерични масла, които имат потенциал да бъдат вредни, ако се приемат перорално в достатъчно големи количества, със сериозни нежелани ефекти като припадъци и увреждане на органите ,

Докато широко приетата безопасна горна граница все още не е установена, докладът на Европейската агенция по лекарствата за лекарствени продукти в областта на растителните лекарствени продукти препоръчва безопасна горна граница от 6 mg тиузон от продукти, използвани за медицински цели.

Предварително проучване, публикувано в Chemical Central Journal, показва, че три до шест чаши чай от градински чай може да се консумират ежедневно, без да се достигат токсикологични прагове. Друго изследване обаче предполага, че дневният прием трябва да бъде по-нисък на базата на техните констатации, че средното съдържание на туйон и камфор е съответно 4,4 mg / L и 16,7 mg / L в хранителния чай и 11,3 mg / L и 25,4 mg / чай. Количеството тиуон, камфор и други съединения, които се екстрахират в чай ​​от градински чай, варира в широки граници в зависимост от факторите, които влияят върху потентността като производствения процес (напр. Добива, сушенето и методите на извличане) и времето за накисване.

Бременните жени не трябва да приемат градински чай, надвишаващи обичайно използваните количества за готвене. Високият прием на туйон може да предизвика контракции на матката.

Въпреки че понякога се препоръчва да се намали доставката на кърма при кърмещи майки, които се занимават с прекомерно количество мляко (или за онези, които се опитват да отбият бебето си), кърмещите жени трябва да се консултират с лекаря си, преди да го използват, поради съдържанието на тиузона.

Страничните ефекти от градински чай включват леки храносмилателни оплаквания, кожен обрив, високо или ниско кръвно налягане (в зависимост от вида) и понижени нива на кръвната захар при хора с диабет. Има също така опасения, че някои разновидности на градински чай, като например испанският градински чай ( Salvia lavandulaefolia ), могат да имат естроген-подобен ефект. Хората с чувствителни към хормони условия не трябва да приемат градински чай. В големи количества, градински чай може да взаимодейства с различни лекарства, включително седативи, антиконвулсанти и лекарства за диабет.

Направи си сам

Спирането на чай от чай понякога може да спомогне за подобряване на общото ви здраве, като ви поддържа хидратирана и увеличавате приема на антиоксиданти, но няма достатъчно изследвания за ползите от чая от градински чай, за да го използвате като лечение за всяко състояние. Също така внимавайте да не пиете редовни или прекомерни количества поради съдържанието на туйон (и камфор).

Източници:

> Bommer S, Klein P, Suter A. Първото доказателство за толерантността и ефикасността на градинката в менопаузалните жени с горещи вълни. Adv Ther. 2011 Jun; 28 (6): 490-500.

> Mutluay Yayla E, Izgu N, Ozdemir L, Aslan Erdem S, Kartal M. Sage хидролиза на устната кухина, намалява предизвиканата от химиотерапия орална мукозит: Рандомизирано контролирано пилотно проучване. Complement Ther Med. 2016 авг; 27: 58-64.

> Sá CM, Ramos AA, Azevedo MF, Лима CF, Фернандес-Ферейра М, Перейра-Уилсън C. Пиенето на чай от чай подобрява липидния профил и антиоксидантните защити при хората. Int J. Mol Sci. 2009 Sep 9; 10 (9): 3937-50.

> Walch SG, Kuballa T, Stühlinger W, Lachenmeier DW. Определяне на биологично активните ароматични вещества thujone и камфор в храни и лекарства, съдържащи градински чай (Salvia officinalis L.). Chemistry Central Journal. 2011 юли 21; 5: 44.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.