Имат ли пшеница трева и ечемик без глутен?

Много хора се изненадват, когато видят продукт, който е означен като "без глутен", но съдържа трева от пшеница и / или ечемик. Тъй като пшеницата и ечемикът са глутенови зърна, със сигурност е честно да попитаме как техните треви биха могли да се считат за без глутен.

Как може пшеницата от трева и ечемик да бъде без глутен?

Възможно е да почесате главата си, за да видите трева и трева от ечемик, означени като без глутен, знаейки, че пшеницата и ечемика са две от основните глутенови зърна.

Безглутенова диета обикновено не означава абсолютно нищо с пшеница или ечемик, или дори нещо, което може да бъде кръстосано замърсено с пшеница или ечемик.

Е, това е сложно. Истината е, че чистата пшенична трева и ечемичната трева (само тревата, без абсолютно никакви семена) не съдържат глутен, протеинът, за който се смята, че причинява реакции при заболявания на цьолиакия и евентуално при чувствителност, различна от целиакия глутен.

Това е така, защото глутен се случва само в зърнените култури - например, семената, произведени от тревните растения пшеница, ечемик и ръж.

Пшеница и ечемик в други храни и добавки

Няколко различни марки мулти-витамини включват пшенична трева и / или ечемичена трева като съставки, но компаниите рекламират тези продукти като безглутенови. Виждали сме и продукти като зелени плодове, които съдържат трева от пшеница и / или ечемичена трева, но са етикетирани или се наричат ​​безглутенови.

Това означава, че трябва да сте сигурни, че всеки доставчик използва абсолютно чиста трева от пшеница и ечемичена трева, за да направи продукт, за да се счита продуктът за истински без глутен.

Това се оказва много по-трудно, отколкото звучи, и поне един експерт препоръчва да се избягват тези продукти поради високия риск от кръстосано заразяване с глутен.

Подробности за производството на пшеница от трева и ечемик "Без глутен" продукти

Както беше отбелязано по-рано, пшеничната трева и ечемичната трева в чистите си форми се считат за без глутен.

Но това е важно - всъщност има много значение - как се събират тревите и как се произвеждат продуктите, които ги съдържат.

Например, ако един земеделски производител разреши на някои от тревите да започнат да произвеждат семена преди прибиране на реколтата, тогава тази конкретна култура ще съдържа глутен. Освен това, ако производител на добавки произвежда продукти, съдържащи глутен, заедно с или на същото оборудване, което използва за етикетирани продукти без глутен, тогава тези продукти могат да бъдат кръстосано замърсени, освен ако не бъдат взети специални предпазни мерки.

Както можете да видите, когато става дума за въпроса дали пшеничната трева и ечемичната трева могат да се считат за без глутен, детайлите наистина имат значение. Всъщност детайлите имат толкова голямо значение, че те могат да направят целия въпрос без значение.

Експерт диети: Steer Clear

Американската администрация по храните и лекарствата в своите окончателни правила за етикетиране без глутен заяви, че пшеницата и ечемикът могат да се използват, за да се направят храните, етикетирани без глутен, стига готовите продукти да съдържат по-малко от 20 части на милион глутен , Да, възможно е да направите това, но отново всички в производствената верига ще трябва да положат много грижи, за да се уверят, че семената не са включени в тревите.

В действителност диетологът Tricia Thompson, специалист по целиакия и безглутенова диета, препоръчва да се избягва всеки продукт, съдържащ трева или ечемик, която не е специално обозначена като безглутенова.

Освен това тя препоръчва да се избягва всеки продукт, съдържащ глутен, който съдържа трева от пшеница или ечемик, освен ако не можете да проверите дали е било тествано за кръстосано заразяване с глутен с определен тип тест, наречен тест за ELISA за R5. Други форми на тестване може да не дадат точни резултати, тъй като те могат да подценят количеството ечемичен глутен в продукта.

Други зеленчуци предоставят същите предимства като тревите

Въпреки понякога дивите твърдения за ползите за здравето на пшеницата и ечемичната трева, други зелени зеленчуци ще ви осигурят приблизително едни и същи хранителни вещества или дори повече от някои жизненоважни витамини и минерали.

Например, има повече желязо, калий, калций и магнезий в зелен спанак с листни зеленчуци, отколкото има в сок от трева от пшеница според американското министерство на земеделието. Сокът от пшенична трева се оказва леко по-добър източник на витамин Е, но спанакът и броколите осигуряват значително повече витамин С.

Долна линия на пшеница или трева ечемик в без глутен диета

Теоретично, тревата от пшеница или ечемик трябва да бъде без глутен, тъй като глутеновият протеин присъства в семената, а не в тревите. В действителност обаче трябва да се вземат предвид няколко фактора. В зависимост от земеделския стопанин и конкретната култура, някои от тревите може вече да са произвели семена и затова тревата или ечемичната трева ще имат глутен. Съществува и риск от кръстосано замърсяване, включено в производствения процес. И накрая, правилото "по-малко от 20 части на милион" може да не е приложимо за човек, който е много чувствителен към глутен.

Най-важното обаче е, че в тревата или ечемичната трева няма нищо особено, което да не можете да получите от други зелени растения. Възможно е да се намери подходящо изпитана добавка, съдържаща глутен, която да съдържа една или и двете треви, но би било по-добре да се придържате към добавки, които не включват потенциално рискови съставки и използват цели зелени растения като спанак, , и чаршаф, за да задоволите вашите хранителни нужди.

> Източници:

> Mazzeo, М., Di Stasio, L., D'Ambrosio, С. et al. Идентифициране на ранно представените глутенови протеини по време на разработването на твърди житни зърна. Вестник на земеделието и хранителната химия . 2017. 65 (15): 3242-3250.