За сгур без глутен, стик с тези три марки

Чистото сорго е без глутен. Следователно, цялото зърно и соргото брашно от сорго са без глутен, при условие че са били защитени от кръстосано замърсяване с глутен на всички етапи на събиране, съхранение и преработка. Това е особено важно за всеки, който е бил диагностициран с целиакия или чувствителността, която не е свързана с целиакия глутен.

Сорго, което има лек, сладък вкус, който леко напомня на царевицата, е популярна съставка в много минерални миксове и рецепти.

Той се използва често и в индийската кухня, където се нарича jowar и се използва за приготвяне на плоски хлябове и овесени ядки. Соргото е член на семейството на трева (както и глутеновите зърна), но е по-тясно свързано с царевицата, отколкото с глутеновите зърна, пшеницата, ечемика и ръжта .

Безопасни източници на сорго

Както казах по-горе, брашното от сорго и сорго са без глутен, ако са защитени от кръстосано замърсяване с глутен от полето до чинията ви. За съжаление, някои източници на сорго не предлагат това ниво на защита.

Най-добрият начин да гарантирате, че соргото ви е безопасно, е да го закупите от фирма, която го обозначава като "без глутен". Някои опции включват:

Храните, които съдържат сорго и са означени като "без глутен" или са сертифицирани без глутен, също са безопасни за диета без глутен, тъй като използваното сорго ще идва от източник без глутен. Това включва множество зърнени храни без глутен и смеси за печене. В смесите за печене брашното от сорго се смесва с други брашна, като например тапиока или сладко оризово брашно, което прави сместа по-лека и по-малко пясъчна (соргото самостоятелно може да бъде тежко). Имайте предвид, че много бири без глутен , включително Redbridge (най-популярната марка без битуминозена бира), се произвеждат със сорго вместо ечемик. Отново можете да се доверите, че използваното сорго е безопасно.

Опасни източници на сорго

Възможно е да купувате брашно от сорго (обикновено означено като jowar или juwar брашно) от магазини, специализирани в индийски храни.

Препоръчвам ви обаче да се отървете от тези, освен ако не знаете източника и знаете със сигурност, че източникът е без глутен. Соргото от Индия понякога съдържа високи нива на кръстосано замърсяване на пшеницата (в Индия растежът на пшеницата се увеличава, докато броят на сорговите култури намалява).

Ако се придържате към източник на сорго, който не е белязан с глутен, като тези, изброени по-горе, можете да извлечете ползите от това много здравословно зърно, без да рискувате лошо залепване.

Долния ред

Соргото може да бъде здравословно допълнение към вашата безглутенова диета. Брашното от сорго е направено с цялото зърно (корпусът около външната част плюс ядрото вътре) и следователно съдържа много влакна: 6 грама на половин чаша брашно от сорго, за да бъде точен.

Също така е едно от най-богатите на желязо зърна (много повече от пшеницата) - същата половин чаша сорго брашно съдържа почти една четвърт от ежедневните нужди от желязо.

За да използвате цялото зърно сорго, го гответе като ориз (опитайте три части вода на една част цели сорго) и сервирайте я с масло. Също така е възможно да изскочите ядрото на соргото точно както бихте поп-пуканки. Така полученото сорго ще изглежда като малък пуканки.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.