Какво трябва да знаете за Goji Berries

Ползи за здравето, общи приложения, съвети и още

Goji плодове ( Lycium barbarum ) са вид плодове, често използвани за подобряване на здравето. Често се консумират като цяло храна, за тях се казва, че усилват енергията, стимулират имунната система и предотвратяват редица здравословни проблеми. Екстракти от горски плодове (и корена на кората на растението) също се продават под формата на хранителни добавки.

Освен това продуктите, съдържащи смеси от сокове, произведени от плодове от годжи и от плодове като акай , нони , мангостан , каму-кам , маки и крушови череши , понякога се търсят за предполагаемото им въздействие върху здравето.

Goji плодове растат върху вечнозелен храст намира в умерен и субтропичен райони в Китай, Монголия и Тибетските Хималаи. Те съдържат съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и отдавна се използват в традиционната китайска медицина.

Използва се за горски плодове Goji

Goji плодове се казва, че помагат в лечението и / или предотвратяването на широк спектър от здравни проблеми, включително:

Goji плодове също се претендира за насърчаване на загуба на тегло, заточване на зрението, борба с рака, повишаване на настроението, подобряване на циркулацията и забавяне на процеса на стареене.

Ползите за здравето на Goji Berries

Едновременното консумиране на goji плодове може да повиши общото ви благосъстояние, според доклад, публикуван в Journal of Medicinal Food през 2012 г. За доклада изследователите са разгледали четири преди това публикувани клинични изпитвания (включително общо 161 участници), които тестваха ефектите от ежедневния прием на сок, направен с плодове от годжи.

В анализа си авторите на доклада установили, че членовете на изследването, които консумират ежедневно сок от голи сосове, са имали значително по-големи подобрения във фактори като стрес, качество на съня и общо здравословно състояние (в сравнение с всеки един от тях, който е получил плацебо).

Освен това, няколко малки проучвания са тествали други потенциални ползи за здравето на плодовете от годжи.

Ето някои от основните изводи от тези проучвания:

  1. Отслабване: Предварително проучване, публикувано в списанието на Американския колеж по хранене през 2011 г., показва, че плодовете от годжи могат да подкрепят усилията за намаляване на теглото. В експеримента, включващ група възрастни с наднормено тегло, авторите на изследването отбелязват, че онези, които консумират сок от гайди през деня в продължение на две седмици, са имали по-голямо намаляване на размера на талията (в сравнение с пациентите, приемащи плацебо за същия период от време).
  2. Имунната система: плодовете на Goji могат да подобрят функцията си, предполага малко проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food през 2009 г. За проучването 60 здрави възрастни възрастни (на възраст 55 до 72 години) консумират сок от goji berry или плацебо всеки ден за 30 дни. До края на проучването, тези, които са давали goji плодове, показват по-голямо подобрение в няколко маркера на имунната функция. Нещо повече, участниците, които консумират сок от голи ягоди, са имали по-големи подобрения в умората, качеството на съня, паметта и фокуса.
  3. Зрението: Goji berries са източник на зеаксантин, антиоксидант, който може да предпази очите от светлинни вълни с висока енергия, като слънчевите ултравиолетови лъчи (заедно с каротеноидния лутеин). Проучванията показват, че зеаксантинът и лутеинът в очите са свързани с по-добро зрение и намаляват вероятността от катаракта и свързаната с възрастта макулна дегенерация. Въпреки че горските плодове са източник, зеаксантинът се среща в много зеленчуци, включително зеле, спанак и броколи.

Goji плодове имат лек остър вкус, който е леко сладък и кисел. Целият, сушени плодове имат подобна форма и дъвчаща текстура като стафиди.

Други наименования за горски плодове Goji

Други имена за горски плодове са Lycium barbarum , wolfberry, gou qi zi и Fructus lycii . В традиционната китайска медицина плодовете от годжи се консумират сурово, приготвят се в чай, добавят се към китайски супи или се превръщат в течни екстракти.

Goji сок от ягодоплодни и чай са на разположение. Плодовете или сокът могат да се използват в сладкиши. Цели goji плодове са също така съставка в пакетирани закуски храни, като goji Бери пътека микс.

Възражения при приемането на Goji Berries

Докато плодовете от годжи не могат да причинят проблеми в умереността, те могат да предизвикат такива странични ефекти като гадене и стомашно разстройство.

Освен това плодовете на Goji могат да взаимодействат с определени лекарства, като разредители на кръвта, лекарства за кръвно налягане и лекарства за диабет. Ако понастоящем сте на лечение, консултирайте се с Вашия лекар, преди да консумирате горски плодове. Малко се знае за безопасността на употребата на годи добавки или консумирането на сок от годи в дългосрочен план. Въпреки това, goji може да понижи нивата на кръвната захар и да увеличи риска от кървене.

Както при другите добавки, добавките от голи ягодоплодни не са тествани за безопасност при бременни жени, кърмачки, деца и такива с медицински състояния или които приемат лекарства.

Алтернативи на Goji Berries

Редица други плодови плодове, богати на антиоксиданти, могат да помогнат за запазването на здравето ви и да ви предпазят от заболяване. Например, някои изследвания показват, че след диета с високо съдържание на антоциани може да ви помогне да ви предпази от сърдечни заболявания. С мощните си антиоксидантни ефекти антоцианините се намират в следните плодове:

Къде да ги намерим

Можете да намерите цели гаджи плодове, сок от гойд-ягодоплодни и хранителни добавки, съдържащи екстракт от горски плодове в много магазини за наркотици и аптеки.

Източници:

Amagase Н, Nance DM. "Lycium barbarum увеличава калориите и намалява обиколката на талията при здрави мъже и жени с наднормено тегло: пилотно проучване". J Am Coll Nutr. 2011 Oct 30 (5): 304-9.

Amagase Н, Sun B, Nance DM. "Имуномодулиращи ефекти на стандартизиран плодов сок Lycium barbarum в китайски по-стари здрави хора." J Med храна. 2009 Oct; 12 (5): 1159-65.

Chang RC, така че KF. "Използване на анти-стареене билкови лекарства, Lycium barbarum, срещу заболявания, свързани със стареене. Какво знаем досега" Cell Mol Neurobiol. 2008 Aug 28 (5): 643-52.

Jin M, Huang Q, Zhao K, Shang P. "Биологични активности и потенциални ефекти върху здравето и ползите от полизахариди, изолирани от Lycium barbarum L." Int J. Biol Macromol. 2013 Mar; 54: 16-23.

Paul Hsu CH, Nance DM, Amagase H. "Метаанализ на клиничните подобрения на общото благосъстояние чрез стандартизиран Lycium barbarum". J Med храна. 2012 Nov; 15 (11): 1006-14.

Potterat O. "Goji (Lycium barbarum и L. chinense): Фитохимия, фармакология и безопасност в перспективата на традиционните употреби и скорошна популярност." Planta Med. 2010 Jan; 76 (1): 7-19.

Tang WM, Chan Е, Kwok CY, Lee YK, Wu JH, Wan CW, Chan RY, Yu PH, Chan SW. "Преглед на противораковите и имуномодулаторните ефекти на плода Lycium barbarum." Inflammopharmacology. 2012 Dec; 20 (6): 307-14.

Wu H et al. "Ефект на Lycium barbarum polysaccharide върху подобряването на антиоксидантните способности и ДНК увреждане при NIDDM плъхове". Якугаку Засхи. 126.5 (2006): 365-71.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.