Колко захар е в кутия сода?

Дори и някои здравословни напитки, пълни със скрита захар

Редовните газирани напитки и безалкохолни напитки са пълни с калории и са заредени със захарни подсладители. И няма значение дали са направени със захароза (бяла захар) или сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза ; в края на краищата всичко е захар и консумираме твърде много.

Но колко е твърде много? Подчертаваме ли нищо, или има ли сериозни опасения за здравето, свързани с нашите любими напитки и сода?

Преброяване на супени лъжици за сервиране

Според Националната база данни за хранителните вещества в Американското министерство на земеделието (USDA), една колба от 12-унция има 33 грама захар и около 136 калории. Независимо дали избирате кока-кола, пепси или всяка друга безалкохолна напитка, всичко е почти същото. В крайна сметка, пиенето на една вкусна сода е еквивалентно на яденето на осем чаени лъжици гранулирана бяла захар.

Помислете за него: осем чаени лъжици захар в една порция. Ако след това решите да купите сода от 16 унции, вие се сблъсквате с не по-малко от 44 грама захар или около 11 супени лъжици. Това е само срамежливо от една четвърт чаша бяла захар , нещо, което никога няма да мечтаете за свалянето наведнъж.

За разлика от това, 12-унция сода на фонтана съдържа много по-малко захар, отколкото 12-унция може просто по силата на добавения лед. Тук е повече или по-малко това, което ще гледате следващия път, когато си купувате Big Gulp в местния содов фонтан:

Скрита захар в популярните марки

Независимо от това, което хората биха могли да ви кажат, калориите и броя на захарта ще бъдат сходни, независимо от вида на подсладената напитка, която изберете (с изключение на диетата, и това е съвсем друг въпрос).

Обърнете внимание на следните примери:

Един от по-добрите варианти е кокосовата вода Vita Coco, която пристига на едва 14 грама захар и 68 калории за сервиране от 16 унции (ако можете да помислите 3.5 по-добри захари).

Отвъд обикновения въпрос на захар и калории, по-големият проблем може да бъде, че тези напитки имат номинална до нулева хранителна стойност. Докато някои може да предполагат, че сокът от червени боровинки Oceanspray например е добър за здравето на уринарния тракт , тези ползи се намаляват до голяма степен от прекалено високото съдържание на захар.

Словото от

Долната линия е следната: преяждащата захар е свързана с повишен риск от много сериозни заболявания , включително затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак. Консумирането на спокойна сода вероятно няма да ви навреди, докато поддържате дневния си прием под контрол.

От друга страна, защо да не изследвате алтернативи за здравословна напитка, които са не само по-добри за вас, но в крайна сметка могат да спестят много пари ?

> Източник:

> Министерство на земеделието на САЩ. "Селскостопански изследователски отдел Национална база данни за хранителните вещества за стандартна референция 28: Основен доклад: 14148: Напитки, газирани, кола, редовни." Вашингтон; актуализиран май 2016 г.