Вие сте това, което пиете: здравословни предложения

Как това, което пиете, влияе върху здравето на Вас и Вашето семейство

Може да изглежда, че ще бъде битка за насилие, за да накара вашето семейство да премине от силно рекламирани сода, енергийни напитки и сладки сокове до по-здравословни напитки като вода и мляко. Повярвайте ми, обаче, че си струва да се биете.

Твърде много захар

Високият прием на захар подсладени напитки е движеща сила зад високата честота на затлъстяване сред нашите деца.

Знаехте ли, че една сода от 12-унция има 10 супени лъжици захар? Сигурен съм, че никой от вас не би съзнателно да даде толкова много захар на децата си със своите ястия или закуски, затова се опитайте да не ги сложите в чашата си. Ако го направите, те могат да имат по-нисък прием на важни хранителни вещества, като витамин С, витамин А, фолиева киселина, магнезий и калций. Намаляването на калция може да доведе до намаляване на костната маса, която може да допринесе за счупване на костите при деца и може да доведе до остеопороза по-късно в живота.

Как да направите прехода към здравословни напитки

Има два начина да спечелите тази битка. Едното е да се уверите, че всеки разбира колко опасни могат да бъдат напитките със захар. Нека децата и съпругът ви знаят, че тези напитки са водещи виновници в наддаването на тегло и зъбните проблеми и как липсата на напитки на млечни продукти може да доведе до счупване на костите. Другата необходима тактика е да осигурите по-здравословен избор, който вашето семейство ще се научи да обича.

Топ 5 най-здравословни напитки за семейства

Тъй като убеждавате семейството си да намали приема на захар, можете да го представите на тези по-добри решения.

 1. Вода . Независимо дали е плоска или газирана, ароматизирана или обикновена, водата е основен елемент от семейния фитнес план и е перфектната напитка за всички. Той помага да ви напълни и е важно за много телесни функции. Има много напитки, маскирани като вода, които все още съдържат захар или изкуствени подсладители. Проверете дали етикетът не съдържа калории или изкуствени подсладители, за да получите истинската сделка. Покажете на децата си, че все още съществуващите бутилки за вода, които много професионални спортисти, тийнейджъри и здрави млади възрастни носят със себе си, са здрави и готини! Ето някои идеи, които правят водата по-привлекателна за вашите деца.
  1. Имате много ароматизирани селтьорски води, които се предлагат като алтернатива на обикновената вода.
  2. Използвайте пресни лимони, вар или други резенчета цитрусови плодове във водата си. Или опитайте краставици краставица за освежаващ вкус.
  3. Винаги съхранявайте бутилки с вода в колата или в раницата на децата си, за да насърчите консумацията на вода.
 1. Мляко . Без ниско съдържание на мазнини и обезмаслено мляко са здравословни алтернативи за напитки. До вода, ниско съдържание на мазнини или обезмаслено мляко и соево мляко са най-добрите възможности за напитки за вашето семейство. Млякото съдържа калций, който често не се доставя достатъчно, както и протеини. Соевото мляко е чудесна алтернатива на кравето мляко, особено ако имате непоносимост към лактоза, имате проблеми с хронични инфекции на горните дихателни пътища (инфекции на синусите или ушни инфекции), имате астма или просто искате да включите повече соя във вашата диета. Шоколадовото мляко е наред за случайно лечение; просто се опитайте да контролирате количеството на добавения шоколад, за да запазите захарта под контрол.
 2. 100% плодов сок . 100% плодов сок е точно това - той се прави единствено от плодове без добавена захар. Плодовият сок има допълнителната полза от това, че е пълно с витамините, които се срещат естествено в плодовете, като витамин С и фолиева киселина . Много е важно обаче да си спомните, че една порция е само 4 унции. Типичната кутия за сокове е 8 унции, а много бутилки могат да бъдат до 20 унции. Бих предложил да се ограничи общото количество сок за деня до 4 до 8 унции. Ако 8 унции е много по-малко, отколкото вашето семейство се използва за пиене, разредете сока с вода. Започнете с 25% вода и 75% сок, след това бавно увеличете процента на водата до 50%. Или опитайте да смесите сока с прясна вода за газирани напитки.
 1. Зеленчуков сок . Растителният сок е голям избор на ниско калорични храни, който предлага антиоксиданти като витамини А и С и други хранителни вещества като ликопен, което е свързано с намален риск от рак на простатата. Осем грама зеленчуков сок има 2 грама фибри, много ниско съдържание на захар и има само 50 калории.
 2. Неподсладени чайове . Неподсладените чайове - онези, които вече са бутилирани - и домашно приготвените лед или горещи билкови чайове могат да бъдат много добри калорични опции. Черешите и зелените чайове също имат доказани ползи за здравето, като например намаляване на риска от рак и понижаване на холестерола. Много билкови чайове вкусват достатъчно сладки сами, така че не е нужно да добавяте допълнителна захар или мед. Ако не, опитайте да добавите малко количество от 100% плодов сок за вкусна смес. Чаите се предлагат в много аромати, подходящи за семейството, като плодове, портокали и канела, така че имате много възможности да опитате. Когато купувате бутилирани чайове, не забравяйте да проверите етикетите на хранителните стойности, за да сте сигурни, че нямат калории.

Препечатано от: Lean Mom, Fit Family: 6-седмичният план за по-тънък човек и по-здраво семейство от Майкъл Сина, CFS с Кърстен Страгуан, RD, LD и Tom Sattler, Ed.D. (Август 2005 г., $ 16.95US / $ 23.95CAN, 1-59486-067-X) © 2005 Майкъл Сена. Разрешение, предоставено от Rodale, Inc., Emmaus, PA 18098. Налично, където се продават книги или директно от издателя, като се обадите на (800) 848-4735 или посетите техния уебсайт на www.rodalestore.com