Eucalyptus чай Ползи и странични ефекти

Eucalyptus tea е билков чай, произведен от листата на дървото от евкалипт ( Eucalyptus globulus ) от Австралия. Този горещ чай често се използва за лечение на симптоми на студ и грип и може да се комбинира с други чайове като успокояващ тоник. Предимствата на чая от евкалипт са изследвани от изследователи със смесени резултати.

Какво е чай от евкалипт?

Има различни разновидности на евкалиптовото дърво, но това, което се използва за приготвянето на евкалиптовия чай и евкалиптовото масло, обикновено се нарича синя дъвка или дървото на австралийската треска.

Това бързо растящо дърво произвежда дълги, кожени сиви зеленикави листа. Листните жлези съдържат летливо масло (наричано още етерично масло), известно като евкалиптно масло.

Евкалиптовият чай трябва да бъде направен от натрошени листа на дървото, а не от маслото, което се извлича от листата. Така че топлата напитка понякога се нарича евкалипт листа чай , за да се избегне объркване.

Чаят има бледозелен цвят и силен аромат, който някои описват като дървесни или борови. Други описват аромата на евкалипт като чист или свеж. Тъй като много балсами за устни и кремове за кожа са направени от евкалипт, ароматът е познат на много потребители.

Как да си направим евкалипт чай

Чаят чайове от евкалипт или листа от чай от листа могат да бъдат закупени в много магазини за хранителни стоки, здравни пазари и онлайн. Следвайте инструкциите за приготвяне на чай, предоставени на кутията.

Можете също така да приготвите чай от евкалипт на листа у дома. Важно е да подготвите чая с листа, а не с евкалиптното масло.

Използването на основното (летливо) масло може да доведе до вредни странични ефекти.

Как да приготвим чай от листа от евкалипт вкъщи

Добавянето на мед към вашия евкалипт чай ще добави сладост. Ако пиете чая, за да успокоите възпалено гърло, медът може да помогне и за облекчаване на симптомите. Можете също да изберете да комбинирате чай от евкалипт листа с мента или лайка, за да увеличите успокояващите свойства на чая.

Има ли Eucalyptus чай съдържат кофеин?

Чаят от евкалипт не е " чай " в традиционния смисъл на думата и не се прави от листата на растението Camellia sinensis , като черен чай или зелен чай. Тя се приготвя само от листата на евкалиптовото дърво, което не съдържа кофеин. Ето защо евкалиптовият чай е напълно без кофеин, въпреки че изпаренията понякога се описват като ярки и ободряващи.

Eucalyptus чай ползи за здравето

Повечето научни изследвания, фокусирани върху ползите за здравето от евкалипт, се извършват с евкалиптно масло, а не с евкалипт чай. Маслото е много по-концентрирано от чая, така че няма вероятност да спечелите същите предимства от пиенето на чая. Въпреки това, според медицинските новини днес , листата са известни на известните, че съдържат флавоноиди и танини, които осигуряват антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Чайът от евкалипт често се използва като инхалатор за облекчаване на симптомите на обикновена настинка или грип. Чайните пари често се описват като лечебни, защото вдишването им спомага за отварянето на претоварени дихателни пътища.

В допълнение към лечението на обикновена настинка, хората използват евкалипт, за да получат разнообразни други ползи за здравето, включително:

Според пълната база данни за лекарствата, обаче, няма достатъчно научни доказателства в подкрепа на тези употреби.

Силният аромат на евкалипт се използва и в производството на домашни продукти като свещи и потпури, защото хората се наслаждават на аромата. Пасти за зъби, вода за уста, продукти за баня и кремове за тяло, направени от евкалипт, също се срещат често в магазините за домашни стоки.

Евкалипт чай странични ефекти

Листата от евкалипт вероятно е безопасна, когато се консумира в малки количества, открити в храните, според Националните здравни институти. Въпреки това, няма достатъчно информация, за да се знае дали добавките, които съдържат по-големи количества листа от евкалипт, са безопасни, когато се приемат през устата.

Маслото от евкалипт може да не е безопасно, когато се прилага върху кожата и вероятно е несигурно, когато се приема през устата, ако не се разрежда. Според Терапевтичния изследователски център "приемането на 3,5 мл неразредено масло може да бъде фатално." Признаците на отравяне с евкалипт могат да включват стомашна болка и изгаряне, замайване, мускулна слабост, малки зеници, усещане за задушаване и други. причиняват гадене, повръщане и диария. "

Винаги е безопасно да говорите с вашия доставчик на здравни грижи, преди да използвате това или друго билково лечение.

> Източници:

> Евкалипт. Medline Plus. Национални институти по здравеопазване. 2017 https://medlineplus.gov/druginfo/natural/700.html

> Евкалипт. Мичиганска медицина. Университета в Мичиган https://www.uofmhealth.org/health-library/hn-2086009

> Евкалипт. Пен Хърши. Медицински център Милтън Хершей. http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=107&pid=33&gid=000241

> Евкалипт. Център за терапевтични изследвания. База данни за естествените лекарства. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/profess