Допустими горни нива на прием за основни минерали

Националната академия на науките, инженерството и медицината, отдел "Здраве и медицина" определя колко от всеки минерал се нуждаете всеки ден, както и допустимото горно ниво на прием (UL), което е най-големият прием, известен като безопасен.

Ето и настоящите UL за шестте основни хранителни минерала:

калций

Калцият е необходим за силни кости и зъби, здравословен кръвосъсирване и нервна и мускулна функция.

Препоръчителната дневна доза е от 1,000 до 1,200 милиграма за възрастни. UL е 2500 милиграма на ден. Редовно консумирайки повече от това количество може да доведе до по-висок риск от образуване на бъбречни камъни и проблеми с бъбреците. Твърде много калций може също да причини хиперкалцемия (твърде високи нива на калций в кръвта). Млечно-алкалния синдром може да възникне след приемане на големи количества калций, обикновено под формата на антикиселини, базирани на калциев карбонат.

хлорид

Хлоридът ви помага да поддържате баланса на тялото си. Институтите по здравеопазване са определили адекватен прием (AI) като 2,3 грама на ден за повечето възрастни, с малко по-малко в напреднала възраст. UL е 3,6 грама на ден. Преминаването на това количество ежедневно може да повиши кръвното налягане, когато се комбинира с натрий (солта е наполовина натриев и половин хлорид).

магнезий

Магнезият е необходим, за да настъпят химически реакции в тялото ви. Препоръчителната дневна доза е 400 до 420 милиграма на ден за мъжете и 310 до 320 милиграма на ден за жените.

UL е 350 милиграма на ден, но за разлика от други минерали, включва само допълнителен и фармацевтичен прием, но не и от хранителни източници. Консумирането на повече от UL всеки ден може да причини диария.

фосфор

Фосфорът е необходим за нормалните клетъчни мембрани, растежа на костите и производството на енергия. Препоръчителната дневна доза е 700 милиграма на ден, а UL е 4000 милиграма на ден за повечето възрастни и 3000 милиграма на ден за възрастни над 70-годишна възраст.

Редовното консумиране на повече от това количество може да увреди костите ви и да затрудни поглъщането на калций от храните.

калий

Калият е необходим за нормалното балансиране на течностите. Адекватен прием е определен на 4,7 грама на ден. Институтите по медицина не са определили UL за този минерал, но приемането на големи количества калиеви добавки може да причини хиперкалиемия, която е твърде много калий в кръвта и може да бъде много опасна.

натрий

Натрият е необходим за баланса на течностите. Адекватен прием варира от 1,2 грама до 1,5 грама на ден за възрастни. UL е 2,3 грама на ден и е лесен за достигане, когато консумирате диета с високо съдържание на преработени храни. Редовното консумиране на повече от това количество може да увеличи кръвното налягане.

Обикновено не е нужно да се притеснявате, че ще преминете през ULs за някоя от тези основни минерали, освен ако не приемате големи дози хранителни добавки - трудно е да се преодолеете ULs само от хранителни източници. Ако приемате хранителни добавки, не забравяйте да прочетете указанията на етикета и да говорите с Вашия лекар, ако имате някакви здравословни проблеми.

Източници:

Националната академия на науките, инженерството и медицината, отдел "Здравеопазване и медицина". "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение." http://www.nationalacademies.org/hmd/Activities/Nutrition/SummaryDRIs/DRI-Tables.aspx.