Трябва ли да се избягвате да пиете плодов сок?

Някои хора вярват, че плодовият сок е лошо за вашето здраве, защото е високо в натурална захар, наречена фруктоза, или "плодова захар". Но плодовият сок не е като захарни безалкохолни напитки, които нямат хранителна стойност извън захарта. Плодовият сок съдържа същите хранителни вещества, които се намират в цели плодове - просто не разполага с цялото влакно .

Оптичните влакна са важни. Помага да се забави храносмилането и усвояването на естествените захари, открити в плодовете.

Тя ви запълва и ви усеща пълна продължителност. Но плодовият сок няма влакно, така че няма същия ефект като яденето на целия плод. Без влакното е по-лесно да приемате повече калории, без да осъзнавате какво правите.

Без влакно, но все още хранителни

Повечето хора не консумират достатъчно плодове и зеленчуци, така че пиенето на плодов сок може да добави една доза или две плодове към дневната си сума, стига да изберете 100% плодов сок. Тези други "плодови напитки", които съдържат само малко количество плодов сок и много добавена захар или сироп от царевица с висока фруктоза , не се считат за порция плодове.

Шест унции - или 3/4 чаши - от 100% плодов сок се броят като една порция плодове. Повечето от нас се нуждаят от една до две чаши плодове всеки ден (заедно с около две до три чаши зеленчуци). Насладете се на пиенето на плодов сок, но яжте и цели плодове за влакното.

Плодов сок се предлага в местния магазин за хранителни стоки.

Ще има няколко разновидности и те ще бъдат налични в големи бутилки и еднокомпонентни контейнери. Големите контейнери или по-икономичните, но еднопосочни опаковки са удобни и са подходящи за обяд на кафява чанта.

Съвети за закупуване на здравословен плодов сок

Когато пазарувате за плодов сок, не забравяйте да потърсите думите 100 процента плодов сок на етикета.

Трябва също така да прегледате списъка със съставките, който е особено важен, ако купувате сокове като нар, акай или други екзотични плодови сокове - те често се смесват с ябълков или гроздов сок, за да намалят разходите. Не е, че ябълката или гроздовият сок са лоши, но плащате повече за малкото екзотични суперхрани и не получавате много от тях.

За най-пресния (и най-здравословен) сок купувайте високоскоростен миксер и го направете у дома си. Високоскоростните блендери пулверизират плодовете, за да запазите влакното, което се губи в повечето сокове, закупени от магазина.

Източници:

Министерството на земеделието на Съединените щати, ChooseMyPlate.gov. "Съвети, които да ви помогнат да ядете плодове."

Секторите на земеделието, здравеопазването и човешките ресурси на Съединените щати. " Диетични насоки за американците , 2015-2020".