Има ли деалколизирано вино ползи за здравето?

Изглежда, че алкохолизираното вино може да има някои ползи за здравето , но е трудно да се знае със сигурност, защото повечето изследвания се извършват с редовно вино.

Деалколизираното вино е просто редовно вино, което е почти премахнало целия алкохол. Възможно е да остане малко количество, но е по-малко от половината от един процент от обема - това е достатъчно малко, за да бъде официално означено като "без алкохол".

Въпреки че денонощното вино не притежава целия алкохол от редовно вино (обикновено около 13-14% по обем), той трябва да има около същото количество полифеноли, които са естествените растителни химикали, открити в кожите от грозде (както и други плодове, зеленчуци, ядки и семена).

Антиоксидантните ползи от полифенолите

Тези химикали действат като антиоксиданти, които могат да предпазват клетките от увреждане на свободните радикали. Червените вина имат повече от тези полифеноли, отколкото белите, защото гроздовите кожи се отстраняват, преди да се правят бели вина.

Някои епидемиологични изследвания установяват корелация между пиенето на малки до умерени количества червено вино с по-малко смъртни случаи, дължащи се на сърдечно-съдови заболявания. Алкохолът може да играе известна роля в защитата, но учените смятат, че антиоксидантните свойства на тези полифеноли са основната причина за потенциалните ползи за здравето. Те включват:

Няма проучвания, които да показват, че пиенето на алкохол с алкохол ще намали риска от някакви конкретни заболявания.

Но има някои изследвания за това как се сравнява с редовното червено вино за концентрациите на някои полифеноли в кръвта и как те засягат някои от биохимичните маркери, които са свързани със сърдечносъдовите заболявания.

Тези проучвания показват, че редовното вино има по-голям ефект, но деликолизираното вино подобрява някои от тези маркери.

Разбира се, има повече, отколкото антиоксидантен потенциал. Виното с намалено съдържание на алкохол има по-малко калории от червеното вино (около 1/4 до 1/3 от калориите, според винопроизводителите) и няма да рискувате да консумирате твърде много алкохол.

Деалколизираното вино започва като истинско ферментирало вино, но преди да бъде бутилирано, то или се филтрира, или се превръща в предене, което премахва както водата, така и алкохола. След това обемът се заменя с вода или комбинация от вода и неферментирал гроздов сок.

Как вкусът на алкохолизирано вино? Предполагам, че повечето енофили ще се борят с разликата, защото алкохолът допринася значително за тялото, букета и вкуса на червените и белите вина. Белите деликализирани вина са малко по-близо до напълно алкохолизираните им братовчеди, но ако обичате голям Каберне, може да отнеме известно време, за да се адаптира към по-слабия вкус на разменен алкохол.

Но, от друга страна, няма вкус като гроздов сок. Червеното вино, което се занимава с алкохол, все още има намек за танините и не е толкова сладко като обикновен сок.

Моля, обърнете внимание, че въпреки че алкохолизираното вино е без алкохол, все пак трябва да говорите с вашия доставчик на здравни грижи, преди да го консумирате, ако сте бременна или сте му казали, че трябва да избягвате алкохол.

Източници:

Браун Л., Кроон Р.А., Дас DK, Das S, Tosaki A, Chan V, Singer MV, Feick P. "Биологичните реакции към ресвератрол и други полифеноли от алкохолни напитки". Alcohol Clin Exp. Res. 2009 Sep; 33 (9): 1513-23.

Chiva-Blanch G, Urpi-Sarda M, Llorach R, Rotches-Ribalta М, Guillén M, Casas R, Arranz S, Valderas-Martinez Р, Портолес О, Corella D, Tinahones F, Lamuela-Raventos RM, Andres-Lacueva С , Estruch R. "Диференциални ефекти на полифеноли и алкохол от червено вино върху експресирането на адхезионни молекули и възпалителни цитокини, свързани с атеросклероза: рандомизирано клинично проучване". Am J Clin Nutr. 2012 Feb; 95 (2): 326-34.

Modun D, ​​Music I, Vukovic J, Brizic I, Katalinic V, Obad A, Palada I, Dujic Z, Boban M. "Увеличаването на човешкия плазмен антиоксидантен капацитет след консумацията на червено вино се дължи както на плазмените полиуфероли, Атеросклерозата. 2008 Mar 197 (1): 250-6.