Какви са ползите от сока за пиене на цвекло?

Ползи за здравето, ползи, странични ефекти и др

Сокът от цвекло (известен също като "сок от цвекло") е богат на основни хранителни вещества като фолиева киселина, калий и витамин С. Той е най-добрият източник на нитрати, хранителни вещества, които се срещат и в зелените листни зеленчуци.

Предимствата на сок от цвекло

Според последните изследвания, неорганичните нитрати в сока от цвекло се превръщат в организма в нитрит и азотен оксид - молекула, участваща в разширяването на кръвоносните съдове.

В резултат на това се установява, че сокът от цвекло засилва притока на кръв към мускулите и към мозъка. Ето един поглед върху няколко ползи сок от цвекло, които са били проучени в научните изследвания.

1) Понижаване на високото кръвно налягане

Някои изследвания показват, че пиенето на сок от цвекло може да помогне да намалите артериалното си налягане. В проучване от 2015 г., публикувано в хипертонията, например, пиенето на 250 милилитра сок от цвекло дневно е установено, че понижава високото кръвно налягане. След четири седмици дневен сок от цвекло, участниците с хипертония имаха значително понижение на кръвното налягане в сравнение с тези, които пиеха плацебо (сок от цвекло без съдържание на нитрати). Нещо повече, учените откриват подобрение в ендотелната функция (функционирането на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове).

2) Упражнение и издръжливост

Често се консумират от спортисти, за да се подобри представянето, някои проучвания предполагат, че сокът от захарно цвекло може да спомогне за повишаване на издръжливостта и подобряване на физическата активност.

В доклад, публикуван през 2017 г., например, учени са прегледали 23 предишни публикувани проучвания за ефекта от добавяне на сок от цвекло (самостоятелно и в комбинация с други добавки) върху сърдечно-респираторната издръжливост при спортистите. Резултатите показаха, че сокът от цвекло подобрява издръжливостта, увеличава времето за изтощаване и може да увеличи кислородния поток

3) Възпаление

Сокът от цвекло може да е от полза за хората със затлъстяване чрез ограничаване на възпалението (рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак), според проучване, публикувано през 2009 г. Проучването показа също, че сокът от цвекло може да се бори със свободните радикали да повреди ДНК).

Странични ефекти

Естественият червен цвят на сока от цвекло може временно да добави червен оттенък към урината и изпражненията.

Суровото цвекло съдържа високи нива на оксалати, естествено срещащи се в много храни храни като спанак, ревен, бадеми и какао. Консумирането на високи нива на оксалати може да стимулира развитието на бъбречни камъни при някои хора. Докато най-високите нива се срещат в зеленчуците от цвекло (които обикновено не са включени в сока от цвекло), диетите с ниско съдържание на оксалат обикновено изключват цвеклото. (В едно проучване ферментирането на цвекло намалява концентрацията на оксалат.)

Консумацията на сок от цвекло може да пречи на начина, по който тялото ви метаболизира лекарството. Според доклад за случаи, 50-годишна жена, която приема метотрексат за псориазис, е развила интоксикация с метотрексат след пиене на сок от цвекло.

Рецепти от сок от цвекло

Тъй като сокът от цвекло има толкова силен вкус, понякога се смесва с други сокове (като моркови, ябълки и лимони) преди да пие, за да подобри вкуса.

Научете за другите съставки, които да използвате при соковете.

Направи си сам

Въпреки че е твърде рано да се препоръча сок от цвекло като лечение за каквото и да е състояние, увеличаването на хранителния прием на цвекло (както и други богати на нитрати зеленчуци като спанак, рукола, маруля и репички) може да спомогне за подобряване на цялостното ви здраве.

Източници

> Domínguez R, Cuenca Е, Maté-Muñoz JL, et al. Ефекти от добавката на сок от цвекло върху сърдечно-респираторната издръжливост при спортистите. Систематичен преглед. Хранителни вещества. 2017 януари 6; 9 (1). pii: Е43.

> Капил V, Khambata RS, Robertson A, Caulfield MJ, Ahluwalia A. Диетичният нитрат осигурява понижаване на кръвното налягане при пациенти с хипертония: рандомизирано, фаза 2, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване. Хипертония. 2015 Feb; 65 (2): 320-7.

> Zielińska-Przyjemska M, Olejnik A, Dobrowolska-Zachwieja A, Grajek W. "Ин витро ефекти на сок от червено цвекло и чипс върху окислителния метаболизъм и апоптоза в неутрофили от затлъстели индивиди". Изследване на фитотерапията 2009 Jan; 23 (1): 49-55.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.