Витамин B-6 Изисквания и хранителни източници

Витамин В-6, или пиридоксин, е член на водоразтворимото семейство на витамини от В-комплекс. Необходимо е за метаболизма на белтъчините и глюкозата и ви е необходим витамин В-6, за да направите хемоглобин, който е компонентът на червените кръвни клетки, който носи кислород до всички части на тялото ви.

Достатъчно количество витамин В-6 е необходимо за здравословната имунна система, тъй като помага да се поддържа здравето на вашия тимус, далака и лимфните възли.

Той също така се изисква за нормална функция на нервната система.

Витамин В-6 се среща в храни от растителен и животински произход, включително риба, месо, плодове, бобови растения и много зеленчуци.

Националната академия на науките, инженерството и медицината, здравеопазването и медицината дефинира дневните хранителни референтни количества за витамин B-6 за мъже и жени. Необходимостта варира според възрастта, а жените, които са бременни или кърмят, се нуждаят от малко повече от жените, които не са бременни.

Тези DRI показват количеството, необходимо за човек, който е в добро здравословно състояние, така че ако имате някакви здравословни проблеми, Вашият лекар може да ви помогне да определите дали получавате достатъчно витамин B-6 от вашата диета.

хора

1 до 3 години: 0,5 милиграма на ден
4 до 8 години: 0,6 милиграма на ден
9 до 13 години: 1,0 милиграма на ден
14 до 30 години: 1,3 милиграма на ден
31 години: 1,7 милиграма на ден

Дами

1 до 3 години: 0,5 милиграма на ден
4 до 8 години: 0,6 милиграма на ден
9 до 13 години: 1,0 милиграма на ден
14 до 50 години: 1,3 милиграма на ден
51 години: 1,5 милиграма на ден
Жени, които са бременни: 1,9 милиграма на ден
Кърмещи жени: 2,0 милиграма на ден

Недостиг на витамин В-6

Тъй като се среща в толкова голямо разнообразие от храни, почти всеки получава достатъчно от диетата си. Истинският дефицит на витамин В-6 е рядък и обикновено се съпътства от други недостатъци на витамин В-комплекс. Алкохолът ускорява загубата на витамин В-6 в организма, така че алкохолиците могат да бъдат склонни към симптоми на дефицит.

Възрастните възрастни, чиито диети имат малко разнообразие, също могат да се окажат недостатъчни във витамин B-6.

Какво за хранителни добавки?

Добавките на витамин В-6 са препоръчани за облекчаване на различни състояния, включително синдром на карпалния тунел, депресия, главоболия и предменструален синдром. Но изследванията не са осигурили достатъчно ниво на клинични доказателства, за да могат да правят препоръки.

Допълнително B-6 ще намали кръвните нива на хомоцистеин. Повишените нива на хомоцистеин са свързани с висок риск от сърдечно-съдово заболяване. За съжаление, добавката изглежда не намалява този риск. Не изглежда, че подобрява когнитивната функция.

Витамин B-6 може да помогне да се намали гаденето и повръщането при бременни жени. Типичната доза е доста под UL, обикновено в диапазона от 10 до 25 милиграма на ден. Въпреки това, дори и на тези безопасни нива, трябва да говорите с Вашия лекар преди да приемете витамин B-6 добавки.

Витамин В-6 Токсичност

Според Службата на САЩ за хранителни добавки, приемането на големи дози витамин B-6 всеки ден за продължително време може да причини тежка и прогресивна сензорна невропатия, характеризираща се със загуба на контрол върху телесните движения.

Неблагоприятните увреждания се съобщават при хора, които са приемали един до шест грама пиридоксин в продължение на повече от една година.

Повредите са обратими при преустановяване на суплементацията. Токсичността на витамин В-6 може също да причини кожни лезии, чувствителност към светлина и стомашно-чревни симптоми, като гадене и киселини.

> Източници:

Националната академия на науките, инженерството и медицината, отдел "Здравеопазване и медицина". "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение."

Национален институт на здравеопазването на диетични добавки. "Витамин B-6 Диетичен допълващ факт за професионалисти".