Супер оксигенирана вода

Дали е по-добре от водата от чешмата?

Производителите на супер окислена вода твърдят, че осигуряват повече енергия, по-голямо умствено съзнание и концентрация от обикновената чешмяна вода. Въпреки че те твърдят, че тези специални формули за вода съдържат 10 пъти кислородното съдържание на нормалната чешмяна вода, няма доказателства, че тялото абсорбира повече кислород от тях.

Проучването за супер кисела вода не намира ползи за упражнението

Изследванията на продуктите от Американския съвет по Упражнение не откриват никаква полза за стойностите на сърдечната честота , стойностите на кръвното налягане или стойностите на кръвната лактат.

Според изследователите са само два начина да се носи кислород в кръвта. Той или се свързва с хемоглобин, или се разтваря в плазмата. В повечето хора хемоглобинът вече е 97 до 98% наситен с кислород.

Долната линия е, че няма научни доказателства в подкрепа на това, че пиенето на супер кислородна вода увеличава количеството кислород в кръвния поток. Изследовател на упражненията Джон Порчари казва в прессъобщение: "По това време няма научни доказателства или логически обосновки, които да предполагат, че пиенето на супер кислородна вода може по някакъв начин да увеличи количеството кислород в кръвния поток". Той приписва всички ползи, които потребителите изпитват към плацебо ефекта, както и действителните предимства на пребиваването си добре хидратирани преди, по време и след тренировка. Пиенето на обикновена стара вода ще има същите предимства и ще бъде безплатно или много по-евтино от $ 1 или повече на бутилка супер кислородна вода.

Хип за супер кисела вода и витамин О

Ето някои от рекламите, които ще видите за супер оксидирана вода:

O2 Aqua казва, че е направена чрез филтриране на чешмяна вода от общинска доставка с озон и оксигениране. Те цитират препоръки, че е помогнало на хората с много здравни проблеми "да се чувстват повишени в енергията и да увеличат здравето си като цяло". Това е много неясно.

Те казват, че нивото на хидратация ще се увеличи, което е много вероятно при пиене на вода, да не говорим за вода, те ви таксуват $ 85 за пакет от 24, нещо, което ще струва под $ 10, ако не е "оксидирано".

Някои продукти твърдят, че имат пробивна молекула на О4, която блокира повече кислород до 24 месеца след бутилирането. С този стабилизиран кислород те могат да доставят 1000 ppm кислород. Очевидно това се постига чрез свързване на две регулярни кислородни молекули (O2) заедно. Това обаче е много подозрителна химия. Дори и да работи по този начин, това е от малко полза за питейната вода. Някои твърдят, че имат научни изследвания, доказващи техния продукт, но търсенето на медицинска научноизследователска база данни PubMed.org не намира никакви изследвания за "супер кислородна вода".

Витамин О: Федералната търговска комисия на САЩ глоби Rose Creek Health Products на стойност 375 000 долара за маркетинг на продукт от витамин О, който основно е дейонизирана вода с натриев хлорид (сол), буфери и може би малко магнезиев пероксид. Той е известен като "течен кислород", което би било страшно, тъй като течният кислород трябва да се съхранява при -183 градуса С и да замръзне устата, гърлото и стомаха, ако го пиете. Продуктите, наричащи се витамин О, все още се предлагат от различни производители.

Източници:

"Изследването на Американския съвет за тренировки (ACE) изследва твърденията за супер кислородна вода", се казва в прессъобщението на ACE, 20 септември 2001 г.

"Търговците на витамин О уреждат FTC такси за извършване на фалшиви здравни претенции, ще платят $ 375 000 за защита на потребителите." 1 май 2000 г., Прессъобщение на Федералната търговска комисия.