Какво трябва да знаете за диета без глутен

Диета без глутен не съдържа глутен или в толкова малки количества е трудно да се измери в кухнята. Глутенът е протеин, открит в зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж. Това е важно за печене на хляб, сладкиши и други печени стоки, защото глутетът помага да се осигури текстура и еластичност на тестото. Глутеновият материал позволява тестото да се повиши, като улавят балончета от въглероден диоксид, създадени от дрождите и захарта.

Глутен присъства и в други продукти. Храни и напитки, приготвени с пшеница, ечемик и ръж, съдържат различни количества глутен. Храните, направени с тези зърна, не се допускат на диета без глутен.

Защо хората ходят без глутен

Хората, които имат целиакия, имат автоимунен отговор на глутен, който боли лигавицата на тънките черва. Пораженията причиняват трудности при абсорбиране на някои видове хранителни вещества. Симптомите на целулиазата варират от човек на човек и включват такива неща като подуване, храносмилателни оплаквания, анемия, депресия и умора. Вашият доставчик на здравни услуги може да поръча лабораторни тестове, за да определи дали имате целулиа. Единственото лечение за целиакия е да се избегне глутен, което ще позволи на храносмилателния тракт да се лекува, но това е изискване за цял живот.

Някои хора не тестват позитивно за целиакия, но смятат, че се чувстват по-добре, когато следват безглутенова диета; така че продукти без глутен са станали по-достъпни в хранителни магазини и ресторанти.

Но защо хората, които очевидно нямат целиакия, се чувстват по-добре по отношение на диета без глутен? Може да са чувствителни към глутена, но лабораторното тестване не може да потвърди тази чувствителност.

Алтернативни причини Хората да опитат диетата

Друга причина, поради която може да се почувствате по-добре за диета без глутен, е, че избягвайки глутена, вие също избягвате голям брой силно преработени храни, защото пшеницата е много често срещана съставка.

Следователно вероятно ще увеличите приема на други, по-малко преработени и по-хранителни хранителни вещества, като плодове и зеленчуци. Някои експерти също предполагат, че хората с аутизъм трябва да избягват млечните протеини и глутена.

Безглутенова диета не съдържа пшеница, ръж, ечемик или храни, приготвени с тези съставки. Лимец , катут и тритикале също са глутенови зърна. Някои хора също избягват овес и овесена каша.

Диета без глутен не е лесна за проследяване, тъй като толкова много храни, които съдържат глутен, не са толкова очевидни, колкото хляб, зърнени храни и макаронени изделия. Соев сос, тортила чипове, обработени меса за обяд, колбаси и дори пържени картофи обикновено съдържат глутен, освен ако не са специално означени като "без глутен".

Видове храни, които не съдържат глутен

Месото, рибата, плодовете, зеленчуците, ядките и бобовите растения са без глутен, освен ако не са приготвени или се сервират със съставки, съдържащи глутен. Например филето от риба е без глутен, но не и ако е покрито в тесто и пържено. Печен или варен картоф е без глутен, освен ако не го покриете със сос, уплътнен с пшенично брашно. Много храни без глутен се правят с оризово брашно или царевично брашно вместо пшеничното брашно.

Ако следвате диета без глутен, бъдете внимателни с някои от новите храни без глутен, като например десерти, бисквитки и сладкиши.

Докато е хубаво да се наслаждавате отново на печени третира, те също могат да бъдат с високо съдържание на рафинирана захар и мазнини. Не забравяйте да прочетете етикетите и да вземете предвид броя на калориите, ако трябва да наблюдавате теглото си.

Източник:

Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, Национални институти по здравеопазване. "Цьолиакия." http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/celiac/.