Спагети за хранене факти

Спагети е една от най-популярните форми на тестени изделия и се използва в ястия по целия свят. Повечето спагети са направени от твърда пшеница, така че е високо в въглехидратите и включва всички хранителни вещества, които се намират в рафинираното бяло брашно.

Редовните спагети са доста неутрални, диетични, но целият пшеничен спагети може да бъде добър източник на фибри. Количеството спагети и всичко, което поставяте върху вашите тестени изделия вероятно е това, което прави здравословно хранене или не.

Спагети за хранене факти
Сервиращ размер 1 чаша, варено (140 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 221
Калории от мазнини 12
Общо мазнини 1.3g 2%
Наситена мазнина 0.2g 1%
Полиненаситена мазнина 0.4g
Мононенаситена мазнина 0.2g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 1 mg 0%
Калиев 61.6 mg 2%
Въглехидрати 43.2g 14%
Диетични фибри 2.5г 10%
Захар 0.8g
Протеин 8.1 g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 1% · Желязо 10%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Една порция е равна на една чаша варени спагети или 2 унция сухи спагети, което е около количеството суха макаронени изделия, което ще се впише в отвора за сода. Спагети не е нискокалорична храна. Тя е направена от зърно, така че е енергийно гъста. Всяка порция има над 200 калории, предимно от 200 калории, предимно от сложни въглехидрати , затова е важно да гледате размера на порциите си, ако сте на диета за отслабване. Имайте предвид, че е рядко да се яде само паста, така че сирене сосове и други високи калории топинги могат да добавят много повече калории.

Доставката на спагети също има повече от 40 грама въглехидрати, затова не е подходяща за диети с ниско съдържание на въглехидрати. Спагети е добър източник на желязо и е с ниско съдържание на мазнини.

Ползи за здравето

Спагети не е лошо за вас, защото имате нужда от въглехидрати в балансирана диета, но повечето хора получават по-изискани зърнени храни, отколкото са ви необходими, така че е по-добре със спагети, направени от пълнозърнесто брашно.

Всъщност, около половината от дневните ви зърна трябва да са цели зърна.

Причината, поради която целият пшеничен спагети е по-добре за вас е, че има повече влакна, отколкото обикновените макаронени изделия. Влакната са от съществено значение за здравословната храносмилателна система и повечето американци не получават дневната препоръчителна сума, така че яденето на повече пълнозърнести макаронени изделия е чудесна идея.

въпроси

Паста ли е лошо за вашето здраве?

Спагети не е лошо само защото е високо в въглехидратите. Вашето тяло се нуждае от въглехидрати за енергия, особено ако сте активен човек. Една балансирана диета трябва да има около половината от калориите, идващи от въглехидрати. Всъщност, SelectMyPlate.gov на Министерството на земеделието на Съединените щати казва, че около една четвърт от здраво балансирано ястие трябва да се състои от зърнени храни като тестени изделия, ориз, царевично брашно или овесена каша.

Ако следвате строга диета с ниско съдържание на въглехидрати, е трудно да се поберат много макаронени изделия в плановете ви за хранене. Но тя е идеална за балансирана диета и се вписва удобно в диета с ниско съдържание на мазнини (стига да запазите сосовете и другите топинги светлина).

И не пастата има глутен?

Тъй като спагети обикновено се произвеждат от пшеница, тя съдържа глутен, протеин, който се намира в зърнени храни като пшеница и ечемик. Консумацията на глутен е проблем за хората с целиакия, пшенични алергии или непоносимост, но за останалата част от нас няма нужда да следвате диета без глутен .

Някои диети са базирани на части от избягването на глутен, но те не се основават на надеждни научни изследвания.

Ако имате нужда да се избегне глутен, можете да намерите безглутенови макаронени изделия, направени от царевица или ориз. Той все още има високи въглехидрати и има около същия брой калории, колкото паста от пшеница. Той също така се счита за част от зърнената група и от гледна точка на храненето не е по-добро или по-лошо за вас от обикновените макаронени изделия.

Как Спагети се сравни с други видове макаронени изделия?

Има много размери и форми на тестени изделия, включително юфка, черупки, макарони и т.н. Някои, като спагети, обикновено се сервират със сос, но други видове паста се използват като основни съставки в супите и бонбоните.

Що се отнася до хранителната стойност, всеки тип паста ще бъде сходна, стига размерът на обслужването да е еднакъв.

Здравословни начини за приготвяне на спагети

Направете вашите спагети с доматен сос като маринара, френско грозде или редовен сос от спагети. Направете своя собствена, или потърсете марки, които са малко по-ниски в натрий, особено ако сте на диета с ограничен натрий. Добавете допълнителни зеленчуци и гъби, за да добавите вкуса и насипно състояние в храната си, без да добавяте много допълнителни калории. Сервирайте спагети със зелена салата отстрани за още по-добро хранене.

Ако все още не сте опитали цяла пшенична макаронена паста, имайте предвид, че има по-силен вкус и различна текстура от обикновените спагети. Някои хора го харесват веднага, докато други трябва да ядат пълнозърнести спагети няколко пъти, преди да придобият вкус.

Рецепти

Търсите нещо различно от традиционните спагети и червен сос? Опитайте тези здравословни ястия, приготвени с пълнозърнести спагети:

Източници:

> Министерство на земеделието на САЩ. "USDA база данни за хранителната композиция."

> Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ и Министерството на земеделието на САЩ. "2015 - 2020 Диетични насоки за американците". 8th Edition. Публикувано през декември 2015 г.