Определение на изолационните упражнения

Определение: Упражненията за изолиране при тренировки за тегло са упражнения, които включват само един съвместен и ограничен брой мускулни групи. Това е в контраст със съставни упражнения, които работят на две или повече стави и повече мускули.

Примери: Булото на бицепса е изолиращо упражнение, което огъва лакътната става и насочва предните мускули на горната част на ръката. Като цяло, къдрици, повдигания, летви и разширения са изолиращи упражнения.

Защо хората извършват изолационни упражнения?

Изолационните упражнения ви позволяват да се съсредоточите върху само една област. Можете да работите по правилната техника и да заредите мускулите с точно тегло и повторения, за да ги излекувате за изтощение.

Фитнес тренировките, използващи машини с търговско тегло, водят до извършване на изолационни упражнения. Общоприето е за фитнес залата да има редица машини за упражнения, всяка от които е създадена за изолиране на определена мускулна група. Височината на седалката и другите регулируеми настройки трябва да бъдат отбелязани, така че упражнението се изпълнява правилно и е насочено към предвидения мускул. Трениращият гимнастически салон може да направи сесията за обучение на велосипеди, преминаваща от машина към машина, като изпълнява едно упражнение за изолиране след друго. Машините с много фитнес, използвани в дома или в здравните клубове, могат да извършват и изолационни упражнения.

Разширените културисти могат да използват изолационни упражнения, за да прицелват мускулите, които не работят достатъчно добре в обичайните тренировки.

Лице, което е развило мускулен дисбаланс чрез пренатоварване на една мускулна група, може да използва изолационни упражнения за изграждане на противоположната мускулна група.

Физиотерапия: Изолационните упражнения често се предписват за физиотерапия и рехабилитация. Терапевтът определя кои мускули трябва да бъдат подсилени след нараняване, преди и след съвместна хирургия или рехабилитация след обезводняване.

Недостатъци на изолационните упражнения

Недостатъкът на изолационните упражнения е, че трябва да се уверите, че работите с мускулите на антагониста за всеки целеви мускул. В противен случай може да се развие дисбаланс, тъй като една мускулна група е добре развита, докато обратното не може да съответства на нейната сила и да поддържа тяло и движение подредени. Човек, който обича да прави бицепс къдри и не работи трицепс, може да се окаже извън баланса.

В действителност, никакъв мускул не се движи напълно изолиран от останалата част от системата. Синергичните мускули също ще дадат известна помощ, стабилизиране или неутрализиране на движението на мускулите или ставите. Това е особено вярно, ако упражняемият не използва перфектна форма или не е настроил машина за упражнения към индивидуалните си настройки.

Ако упражнението за изолиране се извършва с прекалено висока маса или прекалено много повторения, това може да доведе до болка или нараняване.

Общи изолационни упражнения

Още: Комбинирани и изолиращи упражнения : Как да използвате комбинирани и изолиращи упражнения за балансирана тренировъчна програма.