Добре ли е да бягате на празен стомах?

Много бегачи, особено тези, които се движат сутрин, се чудят дали е необходимо да се яде нещо преди бягане или ако е безопасно или полезно да бягате на празен стомах.

Хранене преди бягство или бягане на празно

В идеалния случай искате да опитате да ядете нещо от 90 минути до 2 часа, преди да бягате, за да имате време да храносмилате храната си, да сте заредени с гориво и да не гладувате по време на бягството си.

Но очевидно не работи за всички. Ако работите за по-малко от час, можете да избягате, без да ядете преди това.

Ако сте работили на празен стомах и не сте имали никакви неблагоприятни ефекти като главоболие, замаяност, ниско енергийно поведение или прекалено уморен, може би ще продължите да го правите по този начин. Въпреки това е умно да носите спортна напитка или енергиен бар като спасителна закуска в случай, че се окажете внезапно уморени или изхабени. Ако не сте работили на празни, но сте изкушени да започнете да го правите, носете спортна напитка и / или лека закуска.

Отговорът ще бъде различен, разбира се, ако имате състояние като диабет, в който случай трябва да обсъдите това с Вашия лекар и да намерите добро решение за Вашите сутрешни писти.

Хидрат преди вашето изпълнение

Но определено, уверете се, че хидратирате, преди да започнете. Ще бъдете дехидратирани, защото не сте имали какво да пиете, колкото дълго сте спили.

Пийте най-малко 8 унции вода, когато се събудите за първи път. Можеш да изпиеш спортна напитка преди тичането, за да знаеш, че най-малко получаваш калории. Вие също трябва да пиете вода по време на бягането си, ако работите повече от 30 минути.

Заредете гориво преди по-дълго време

Ако работите по-дълго от един час или правите наистина интензивна тренировка за скорост, най-добре е да се накарате да се събудите час и половина рано или повече (винаги можете да се върнете в сън!) За малко хранене.

Ако не ядете нищо, ще изгорите чрез запазената си енергия и ще почувствате умора и вероятно гладни по време на вашето бягство.

Храненето на 300-500 калорична закуска, предимно на въглехидрати, ще ви гарантира, че не работите с дим. Някои примери за добро гориво преди тренировка включват банан и енергиен бар; багел с фъстъчено масло; или купа със студена зърнена каша с чаша мляко. Ако ядете по-малко от един час преди бягството си, потърсете лека 200-300 калорична закуска като тост с фъстъчено масло или чаша кисело мляко.

Някои хора могат да избягат, без да ядат изобщо, преди да се разминат, но ще тичате по-силно, ако ядете нещо преди това. Ако се справяте дълго и наистина нямате време или стомахът ви се разстройва, ако ядете преди да бягате, опитайте да ядете нещо малко, като енергиен гел, около 30 минути в течението.

Източници:

Kirwan J, O'Gorman D, Evans W. Умерено гликемично хранене преди упражнение за издръжливост може да подобри представянето. 1998. J Appl Physiol 84: 53-59.

Американски съвет за упражнения. Ръководство за личен треньор ACE, 3-то издание . Сан Диего: Американски съвет за упражнения, 2003 г.