Насоки за диетата на кандидатите

Candida albicans е дрожди, които обикновено се намират в тялото в храносмилателния тракт и влагалището. Нивата на кандидатите се контролират от имунната система и благоприятните пробиотични бактерии в организма.

Ако пробиотичните бактерии бъдат убити от антибиотици или ако имунната система се отслаби, Candida дрожди може да нарасне без да се проверява.

Могат да възникнат локални инфекции като устна млечна жлеза, кожни инфекции и инфекции на вагинални дрожди при жени.

Хората с тежко отслабена имунна система, като тези с рак или СПИН, могат да развият широко разпространена Candida инфекция, сериозно заболяване, наречено системна кандидоза.

Някои алтернативни практикуващи смятат, че свръхрастежът на кандидо albicans дрожди в червата е причина за синдром на дрожди, който води до симптоми като умора, главоболие, промени в настроението, претоварване на синусите, депресия, слаба памет и концентрация и глад за сладкиши. Излишъкът от Candida дрожди в червата след това се смята, че прониква в чревната стена, причинявайки дрожди и други нежелани частици, които се абсорбират в тялото. Установено е, че абсорбираните дрождени частици активират имунната система, което води до алергична свръхчувствителност към Candida.

Този синдром на маята, популяризиран от Уилям Крук, д-р, в книгата си " The Yeast Connection" от 1983 г. се счита за изключително противоречива. Повечето конвенционални лекари смятат, че този синдром е наддиагностициран от холистични практикуващи и не е съгласен с валидността на диагнозата.

Допринасящи фактори

Диетата на Кандида

Някои алтернативни практикуващи използват диета за преодоляване на Candida. Например, д-р Crook препоръчва на хората с прекомерно развитие на Candida да спазват определени насоки за хранене:

Продължителността на хранене с Candida зависи от продължителността на времето, през което човек има симптоми и тежестта на симптомите. Общото ниво на здравето е друг важен фактор за алтернативните практикуващи, когато препоръчват план за лечение.

Хората, които реагират на хранителния режим често съобщават, че е необходимо поне четири седмици, преди да е забележимо подобрение.

За мнозина това може да отнеме месеци. След като има достатъчно подобрение на симптомите, практикуващите предлагат бавно да се въвеждат храни от ограничения списък обратно в диетата.

Билки и добавки

Друг важен компонент на плана на д-р Крук е използването на билки и добавки, или в определени случаи лекарства, отпускани с рецепта, за да се намали количеството Candida дрожди в организма.

Алтернативните практикуващи обикновено препоръчват да се започне с по-малки количества билки и добавки и да се увеличава постепенно. В противен случай може да възникне временно влошаване на симптомите, наречени реакции на Херксхаймер или умиране на мая.

Смята се, че това води до смъртта на Candida дрожди и освобождават протеинови фрагменти и токсини, които предизвикват реакция на антителата от имунната система.

Научни доказателства

Има много малко научни доказателства, които показват, че свръхрастежът на кандидо дрожди е често срещан или че диетите, билките и добавките могат да помогнат.

Едно клинично проучване разглежда използването на антимикотичен медикамент нистатин при 116 души, за които се смята, че имат свръхрастеж на кандидова мая. След четири седмици лечението с нистатин подобри симптомите в сравнение с плацебо. Някои хора в проучването също избягват хранителната захар и дрожди и съобщават за още по-голямо подобрение на симптомите.

Друго проучване, включващо 42 жени, не намира полза от симптомите при употреба на нистатин.

Използване на алтернативна медицина

Ако имате симптоми, важно е да говорите с Вашия лекар. Имайте предвид, че алтернативната медицина не трябва да се използва като заместител на стандартната грижа при лечението на всяко здравословно състояние.

> Източници:

> Crook, WG. Връзката с мая - медицински пробив. Jackson, Tenn., Professional Books, 1983.

> Dismukes WE, Wade JS, Lee JY, et al. Рандомизирано, двойно-сляпо проучване на нистатинова терапия за синдрома на свръхчувствителност при кандидация. N Engl J Med. (1990) 323: 1717-1723.

> Мартин, Жан Мари и Рона, Золтан П. Пълният пътеводител за клетъчни дрожди. Rocklin, Калифорния: Prima Books, 1996.

> Santelmann Н, Laerum Е, Roennevig J, et al. Ефективността на нистатин при полисимптоматични пациенти. Рандомизирано, двойно-сляпо проучване с нистатин срещу плацебо в обща практика. Fam Pract. (2001) 18: 258-265.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.