Неволно нарастване на теглото

Нарастването на теглото, което се получава, когато теглото Ви се увеличава без да се увеличава приемът на храна, има много причини. Ето някои от най-често срещаните причини за увеличаване на теглото:

хипотиреоидизъм

Дефицитът на тиреоиден хормон може да забави метаболизма, което води до увеличаване на теглото от натрупване на мазнини и задържане на вода.

Симптомите на хипотиреоидизма могат да включват умора, летаргия, подуване на лицето или около очите, суха, груба кожа, намалено потене, слаба памет, бавна реч и дрезгав глас, слабост, непоносимост към студ и главоболие.

Синдром на Кушинг

Синдромът на Cushing е нарушение, причинено от излишък на хормона кортизол. Мазнините се натрупват в лицето, корема и горната част на гърба, често предизвикващи характерно закръглено лице "луна" и "биволска гърбица". Ръцете и краката обикновено остават тънки.

Други симптоми на синдрома на Кушинг включват мускулно изхабяване и слабост, тънка кожа, лошо заздравяване на рани, леко натъртване, лилави "стрии" на корема, менструални нарушения, високо кръвно налягане, непоносимост към глюкоза и загуба на коса при жените.

лечение

Хормоналната заместителна терапия и пероралните контрацептиви, съдържащи естроген, могат да доведат до задържане на течности и повишен апетит. Други лекарства, които могат да причинят наддаване на тегло, са нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), антидепресанти и лекарства за диабет.

Полицистичен овариален синдром

При заболеваемост от около 5 милиона жени в Съединените щати синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е състояние, което води до увеличаване на теглото, затруднено забременяване, нередовни или отсъстващи менструални периоди, акне, изтъняване на косата на скалпа, кисти на яйчниците и излишна коса растеж на лицето и тялото.

Хормонални промени в менопаузата

Намаляването на естроген по време на средата на живота може да доведе до увеличаване на теглото на жените около корема и бедрата.

Нарастване на теглото, свързано с менструация

Някои жени могат да получат подуване на корема и задържане на течности по време на менструалния си период.

Задържане на течности

Условия като сърдечно, чернодробно или бъбречно заболяване могат да причинят задръжка на течности (известен също като оток), които могат да се проявят като подуване на очите, ръцете, краката, лицето, корема и / или ръцете и краката.

Диабет

Хората с лошо контролиран диабет могат да наддават на тегло, защото телата им не са в състояние правилно да превърнат храната в енергия.

Хранителни алергии и чувствителност

Храненето с храни, на които сте алергични, може да доведе до възпаление и да доведе до повишаване на теглото. Голяма част от натрупаното тегло е задържането на течности, причинено от възпалението и отделянето на определени хормони.

Други причини

Освен горепосочените условия, има и други причини, поради които някой може да получи тегло или да се чувства подут, като например:

Долен ред

Всяка неочаквана промяна в тялото ви, включително увеличаване на теглото, трябва да бъде проверена от вашия доставчик на здравни услуги. Обърнете внимание на всички други симптоми, които може да имате и вашият доставчик на медицински грижи може да извърши тестове, за да види дали има основно състояние, отговорно за натрупването на тегло.

Ако имате затруднено дишане, недостиг на въздух, сърцебиене, промени в зрението, подути крака, повишена температура, промени в зрението или други симптоми, или ако натрупването на тегло е бързо, не забравяйте незабавно да потърсите медицинска помощ.

Източници:

Bouchier IAD, Ellis Н, Fleming PR, eds. Френският индекс за диференциална диагноза. 13-то издание. Уобърн, Масачузетс. Butterworth Heinemann, 1996.

Продавач RH. Диференциална диагностика на обичайни жалби. 4-то издание. Филаделфия, ПА. WB Saunders Company, 2000.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.