Защо може да почувствате гадене в края на бягството

Гаденето по време на или след изтичане може да се случи по няколко различни причини. Ако сте яли по-малко от час преди бягството си, това е твърде близо до вашата тренировка и е възможно да се почувствате галени и дори да изхвърлите всичко, което сте яли. Добре е да ядете лека закуска около 90 минути преди бягството си. Опитайте се да ядете нещо, което е лесно смилаемо, например тост с фъстъчено масло или банан.

Ако ядете нещо, което отнема повече време, за да се хранят, като мазнини или пържени храни, трябва да се даде най-малко два часа преди да тичам.

Дехидратацията е възможност

Може да се почувствате гадене по време на или след изтичане, защото сте дехидратирани. Гаденето е ранен симптом на дехидратация . Настоящите препоръки за хидратиране по време на тичане са да се подчинявате на жаждата и да пиете, когато устата ви е суха и се чувствате жадни. Обикновено това означава около 6 до 8 унции течност за бегачи, които вървят по-бързо от 8 мин. / Миля и 4 до 6 унции течност на всеки 20 минути за тези, които работят по-бавно от това.

По време на по-дълги тренировки (90 минути или повече), част от приема на течности трябва да включва спортна напитка (като Gatorade), която да замества изгубените натриеви и други минерали (електролити). И не забравяйте да рехидратирате с вода или спортна напитка след бягството си. Ако урината ви е тъмно жълта след бягството си, вие сте дехидратирани и трябва да сте в рехидратация.

Трябва да е лек цвят на лимонада.

Някои бегачи не пият по време на бягането си, защото нямат достъп до вода, ако се движат на открито. Лесно решение на този проблем е да се движи с ръчно държана бутилка за вода или носач на колани, направен специално за бегачите. Ако наистина не искате да носите вода с вас, планирайте маршрута си така, че да имате достъп до водни фонтани или стратегически поставена бутилка за вода.

Внимавайте, когато условията са изключително горещи и влажни. Дори ако се опитате да останете хидратирани, когато работите в тези условия, все още може да сте изложени на риск от дехидратация и други заболявания, свързани с топлината. Бягайте на закрито или намалете разстоянието или интензивността на вашата тренировка. Получете повече съвети как да останете в безопасност, когато работите в топлина .

Вашият спортен напитка или енергиен гел?

Ако сте се чувствали гадно по време на дълъг период и сте консумирали спортна напитка или енергийни гелове, докато тичате, бихте могли да реагирате на питиета или гелове. Някои бегачи откриват, че стомасите им са чувствителни към сладки сладки спортни напитки или енергийни гелове. Ако мислите, че вашите спортни напитки могат да бъдат виновни, опитайте да направите своя собствена. Просто добавете четири супени лъжици лимонов сок, две щипки сол, две супени лъжици мед до 16 унции вода и имате собствена домашна спортна напитка, пълна с въглехидрати и електролити. Някои бегачи откриват, че домашните напитки като този са много по-лесни за стомаха, отколкото Gatorade или други търговски спортни напитки.

Ако енергийните гелове изглежда притежават стомаха, опитайте да се придържате към по-естествени хранителни опции за енергия по време на дългите писти. Някои бегачи използват гориво със сушени плодове, ядки или мед (които се предлагат в пакетите Honey Stinger).

Може да се окаже твърде трудно

Друга възможна причина за гадене по време на или след бягане е, че просто сте се справили прекалено силно и се прекалявахте. Един от начините да избегнете този проблем е да се уверите, че сте затоплени, преди да започнете интензивно бягане и да бягате с темпове, за които сте готови.

Какво да направите, ако се чувствате гадене след бягство

Ако чувствате, че може да изгорите след бягане, отпийте малко бавно вода, в случай че сте дехидратирани. Ако топлината е вероятно виновник, уверете се, че сте в климатизацията възможно най-скоро, за да се охладите. Каквито и да са подозираните причини, може да не бъдете принудени да продължите да работите или да извършвате друга дейност, ако се чувствате галени.

Просто го улесни и, ако все още се чувствате болен или изхвърляте след няколко часа, може да искате да се консултирате с медицински специалист.

Източник:

Maharam, Lewis, MD, et al. "Преработените препоръки на IMMDA за течности за бегачите и ходещите" 5/6/2006