Забранени храни на палео Диета

Какво да не ядем на палеолитна диета

Палео диета позволява само храна, която би била на разположение на ловец-събирачите преди зората на селското стопанство. Много от хранителните продукти, които сте свикнали да ядете, са забранени за тази диета. Вижте какво трябва да премахнете при диета с палеолит тип, с няколко предупреждения.

Рафинирани захари

Има дълъг списък от съставки, които са предимно захар . Някои палео диети позволяват малки количества мед или чист кленов сироп, но това би било рядко лечение в праисторически времена.

Зърна

Няколко печени зърна от диви зърна са открити в древните пожари. Но не можеха да се съберат много неща в даден момент и те бяха много различни по форма и доходност от днешните домашни и хибридизирани зърна. Палеоценците смятат царевицата за зърно.

Скорбялни клубени

Дали да се избягват грудките е област на несъгласие в общността Палео. Някои казват, че не трябва да ядем грудки, докато други сочат доказателства за палеолити, които ядат корени. Те са разделени на фракции на онези, които казват, че не ядат грудки, които само избягват картофите, но позволяват други грудки, а тези, които казват, че всички грудки са приемливи. Можете да решите кой лагер да следвате, може би да го основавате на това колко добре толерират картофите и другите грудки. Като цяло избягвайте:

Бобови растения (боб, грах, фъстъци)

Обикновено те се забраняват, тъй като повечето от тях не могат да се консумират без готвене (така че не биха били изядени по време на палеолита) и че бобовите растения имат високо съдържание на лектини и други хранителни вещества.

Изследванията върху лектините са в начален стадий и не е известно много за това със сигурност. Ако се интересувате, книгата на Лорен Кордаин "Палео Отговор: 7 дни да отслабвам, да се чувствате велико, да останете млад" има раздел за темата.

Млечни продукти

Ранните хора не ядат млечни продукти, преди да бъдат опитомени животни.

Беше изтъкнато, че в някои генетични линии има адаптация към млечните продукти, но повечето автори на този вид диета изключват храненето на млечни продукти, включително мляко, масло, сметана, кисело мляко, сладолед, сирене и др. (и в по-малка степен крем) нямат много лактоза или казеин и вероятно са приемливи понякога. Всички биха се съгласили, че ако искате да ядете млечни продукти, уверете се, че животните се хранят на трева и повечето биха насърчили хората да търсят сурови форми на млечни храни.

Някои меса

Повечето преработени меса (направени от нитрити и добавки) не се допускат от някои, включително готварски печки, бекон, колбаси и месни ястия. Други посочват, че има разлика между обработените меса и просто "излекуваните" меса, като бекон, и най-важно е да знаете как е било отгледано и лекувано животно.

масла

Избягвайте следното:

Това включва продукти, като повечето търговска майонеза, които включват тези масла.

Лорен Кордайн, автор на "Палео Диета", има дълъг списък от предпочитани масла в своята книга, базиран на съотношението им омега-6 към омега-3 мастни киселини. Той не одобрява тропическите растителни масла (кокосови и палмови), които имат високи нива на наситени мазнини.

Други автори одобряват или дори насърчават да ядат тези тропически масла.

Сол

Повечето автори на този тип диета застъпват най-малкото умерено с приема на сол . Някои казват, че намаляват колкото е възможно повече.

друг

По-рано палео авторите са отрицателни за оцет. По-скорошното мислене изглежда умерено.

Колко стриктен би трябвало да бъдете с философията на Палео Диета?

В книгата "Неандертахин" авторът Рей Одуита забива много строга линия както в препоръките си за храна, така и в настояването му, че трябва да промените изцяло диетата си и да не се обръщате назад.

Лорен Кордаин в "Палео Диета" е по-прощаващ, съветвайки три етапа на облекчаване на диетата, а също и това, което той нарича отворени ястия, където човек може да разхлаби правилата.

Той чувства, че все още можете да се възползвате най-малко отчасти по програмата и препоръчва да започнете с три отворени вечери на седмица.

Марк Сисон, автор на "Primal Blueprint", се застъпва за правило 80/20, което хармонизира вашата диета с принципите 80% от времето.

Най-важното е да знаете себе си и какво работи за вас. Експериментирайте, ощипвайте и експериментирайте още малко.