Движи се на открито по-добре от неблагодарна?

Сравняване на калории, мускулен растеж, безопасност и настроения

Неблагодарна е де факто част от всяко преживяване в салона и за някои хора е единственото място, където те действително работят. Разбира се, бягащи пътеки имат своите предимства, тъй като те ви позволяват да се движите целогодишно независимо от времето или сезона.

Но как работи на бягаща пътека всъщност се сравни с бягането на открито? Дали някой изгаря повече калории от другия, или има ли някакви ползи, които биха могли да ни убедят да променим тренировката?

Сравняване на калориите

Ползите от бягането са огромни, независимо дали се движите на закрито или навън, и в крайна сметка броят на калориите, които изгаряте, не зависи до голяма степен от това къде трябва да бягате, но колко бързо го правите.

С това се казва, повечето хора ще ви кажат, че бягането на открито изисква много повече енергия, отколкото да го направите на неблагодарна. И това изглежда разумно, като се има предвид, че непрекъснато се движите по терена, борете се от вятъра и правете бързи спирки и стартирания, които увеличават изгарянето на калориите.

Но дали изгаряте повече калории е предмет на дебат. Едно добре известно изследване, публикувано през 1996 г., предполага, че трябва да се движите на един процент наклон на бягаща пътечка, за да бъде еквивалентно на бягане.

Макар че това изглежда да предполага, че на открито се изисква повече енергия, заключението е ограничено от факта, че в проучването са включени само опитни бегачи. Дори сред тези състезатели, еквивалентността бе достигната само при скорост над 7,09 минути на миля (или приблизително 8,5 мили на час).

Нека да се изправим пред него, повечето от нас бягат по-бавно от това. Така че, въпросът дали се движи на закрито или на открито е по-добър начин за изгаряне на калории е до голяма степен измиване. Колко трудно работите , от друга страна, се оказва истинският решаващ фактор.

Мускулен растеж и безопасност

Друго популярно вярване е, че движението на бягаща пътечка е по-добре за тялото ви, тъй като има по-малко въздействие върху ставите и съединителната тъкан.

И докато това би означавало, че бягащите пътеки са "по-безопасни", няма доказателства в подкрепа на това. Всъщност, редица проучвания показват, че движението на бягаща пътека изгражда много по-малко мускули, необходими за защита на тези уязвими стави.

Едно изследване от 2016 г. от Департамента по спортна рехабилитация в университета Уошонг в Корея показва, че бягането на открито има много по-положителен ефект върху долните крайници, което увеличава както обхвата на движение на глезените, така и общата якост на краката (измерена по вертикала скок).

Най-общо казано, бягането на открито е много по-добър начин за изграждане на четиристранните мускули на бедрата, мускулите на гастрокменума и солуса на телетата и глутезните мускули на бедрата. Това е така, защото всеки път, когато стъпва краката пред себе си на бягаща пътечка, коланът носи крака под теб - нещо, което трябва да правят тези мускули.

От гледна точка на безопасността е трудно да се каже дали един вид бягане е по същество "по-безопасен" от другия. Всеки от тях създава определени опасности, които могат да бъдат сведени до минимум чрез носенето на подходящата обувка , обучение за правилното обучение и познаване на правилното използване на оборудването . Тези фактори са склонни да повлияят на рисковете за безопасността повече, отколкото когато работите.

Ефектът на движение върху настроението

Докато се движите, по принцип е известно, че повишавате енергията си и цялостното усещане за благополучие, има един вид, който очевидно е скок и препятствие пред другия.

През 2012 г. изследователи от университета в Ексетър, Англия, направиха анализ на 11 основни проучвания, в които се разглеждат емоционалните ефекти на упражненията, извършвани в естествена среда, в сравнение с тези, направени на закрито. Това, което те откриха, е, че упражняването на открито е свързано с повишаване на енергийните нива, по-добро настроение, по-силни чувства на съживяване и намаляване на напрежението, объркването, гнева и депресията. Освен това е по-вероятно човек да продължи да упражнява редовно, ако го прави в естествена среда.

Съвсем странно, чувствата на спокойствие се свеждаха до намаление след упражненията на открито. Някои смятат, че променящият се стимул в естествена среда може да играе роля в сравнение с относително статичната атмосфера на фитнес залата.

Макар това да не означава, че бягащата пътека има противоположния ефект, може да помогне да се укрепи това, което майка ви отдавна ви е казала: че е хубаво да стигнете навън и да получите чист въздух. Това може всъщност да ви даде тласък, необходим, за да продължите да изпълнявате трайна част от рутината на живота си.

> Източници:

> Sung, Д. "Ефектът от обучението по ходене на базата на неблагодарна и тренировка върху физическата годност в младите хора, преживяни от глезена-натъртване." J Exerc Rehabil . 2017; 13 (1): 84-88. DOI: 10.12965 / jer.1732878.439.

> Thompson Coon, J .; Boddy, К .; Stein, К. et al. "Участва ли във физическата активност във външна природна среда, има по-голям ефект върху физическото и психическото благосъстояние от физическата активност на закрито?" "Систематичен преглед". Environ Sci Technol. 2011; 45 (5): 1761-72. DOI: 10.1021 / es102947t.