Предимствата на чая Oolong

Може ли да отпиваш този отчетливо мек чай, да увеличиш здравето си?

По-малко известен вид чай, oolong чай се прави от листата на растението Camellia sinensis , същото растение се използва за производство на черен и зелен чай. Разликата е в това как се обработват листата от чай. За разлика от черен чай , който е напълно оксидиран с дълбоки черни листа, чаят oolong е частично окислен. (Листата на зеления чай се подлагат на пара или се палят по време на преработката, което ги предпазва от окисляване.)

Освен кофеина, който се намира в зелен, бял и черен чай, чаят oolong съдържа theanine, аминокиселина, която улеснява отпускането. За изследване, публикувано в списание "Pharmacognosy" през 2016 г., изследователите анализираха 37 търговски проби за чай и установиха, че средното съдържание на теанин в олонг, бял, зелен и черен чай е 6,09, 6,26, 6,56 и 5,13 mg / g. Съдържанието на кофеин е съответно 19,31, 16,79, 16,28 и 17,73 mg / g.

Привържениците твърдят, че пиенето на чайове от олонг може да предложи ползи за здравето на сърцето, профилактиката на диабета, здравето на костите и загубата на тегло, вероятно поради антиоксидантите терубигини, теафлавините и EGCG.

Ето няколко основни заключения от проучването:

Сърдечно заболяване

В проучване на популацията, публикувано в сп. "Епидемиология и здраве на общността" през 2011 г., изследователите установиха, че консумацията на чай oolong е свързана с намален риск от смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Участниците включваха 76 979 възрастни, всички от които бяха на възраст от 40 до 79 години и без инсулт, сърдечни заболявания и рак в началото на проучването. В проучване, изследващо членовете си относно консумацията на напитки, изследователите определиха, че тези, които пият кафе, зелен чай и / или чай oolong редовно са имали по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които не пият такива напитки.

Свързано със здравето качество на живот при по-възрастните възрастни

Консумацията на чай е свързана с по-добро качество на живот при по-възрастни хора, според проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, Health and Aging през 2017 г. След анализ на данни от възрастни на 60 или повече години, обичайната консумация на чай е свързана с по- на живот (по-специално, мобилност, болка или дискомфорт, тревожност и депресия). Асоциациите са по-изразени за олонг и черен чай от зеления чай.

Други проучвания изследват връзката между консумацията на чай и риска от когнитивни разстройства при по-възрастни хора. Проучване, публикувано в " Дневник на храненето, здравето и стареенето през 2016 г., установява, че по-възрастните възрастни, които консумират чай от олонг, зелен или черен чай, редовно имат намален риск от когнитивни разстройства.

Отслабване

Няколко проучвания показват, че oolong чай може да помогне за насърчаване на загуба на тегло. В проучване от 2009 г. с наднормено тегло или наднормено тегло на участниците в проучването през 2009 г. изследователите стигат до заключението, че консумацията на чай oolong може да подобри метаболизма на мазнините и от своя страна да намали телесното тегло. След шест седмици пиене на олонг чай дневно, 64% от затлъстелите субекти и 66% от наднормените субекти загубиха повече от 2,2 паунда.

Като цяло 22% от участниците загубиха повече от 6,6 паунда.

Предишни проучвания предполагат, че ефектите на oolong чай срещу затлъстяването могат да се дължат на съдържанието на кофеин или полифенол.

Загрижеността

При някои хора голямо количество кофеин може да доведе до редица нежелани ефекти като тревожност, безсъние, повишена сърдечна честота и кръвно налягане и влошаване на симптомите на язва или може да не е правилно, ако имате определени състояния или приемате лекарства. Бременни или кърмещи жени и деца трябва да се консултират със своите доставчици на здравни грижи, преди да консумират чай Oolong редовно или в големи количества.

Чаят естествено съдържа флуорид.

Докато се смята, че флуорид подобрява здравето на зъбите, в големи количества може да има вредни ефекти върху тялото. За изследване, публикувано в Journal of Food Science , изследователите анализираха 558 чаени продукти и определиха, че чайът oolong има средни нива на флуорид 159,78 mg / kg, в сравнение с 63,04, 99,74, 52,19, 101,67 и 110,54 mg / kg за зелен чай, черен чай, бял чай, чай pu'er и преработен чай, съответно.

Направи си сам

Въпреки че чайът oolong може да бъде вкусно допълнение към ротацията на напитката ви с умереност, е твърде рано да го видите като лечение за всяко състояние. И докато тя може да предложи определени ползи за здравето, важно е да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, за да определите колко много може да е подходящо за вас.

Източници:

> Boros K, Jedlinszki N, Csupor D. Теанин и кофеин Съдържание на инфузии, приготвени от търговски чай проби. Pharmacogn Mag. 2016 Jan-Mar; 12 (45): 75-9.

> Feng L, Chong MS, Lim WS, et al. Консумацията на чай намалява честотата на неврокогнитивните разстройства: констатации от проучването за дългосрочно стареене на Сингапур. J Nutr Стареене в здравеопазването. 2016; 20 (10): 1002-1009.

> Минехару Y, Koizumi A, Wada Y, et al. Кафе, зелен чай, черен чай и чай Oolong чай и риск от смъртност от сърдечно-съдови заболявания при японски мъже и жени. J Epidemiol Общност на здравеопазването. 2011 Mar; 65 (3): 230-40. 8.

> Pan CW, Ma Q, Sun HP, Xu Y, Luo N, Wang P. Консумация на чай и свързано със здравето качество на живот при по-възрастни хора. J Nutr Стареене в здравеопазването. 2017; 21 (5): 480-486.

> Peng CY, Cai HM, Zhu XH, et al. Анализ на естествения флуорид в търговските чайове и оценка на ежедневния му прием чрез консумация на чай. J Food Sci. 2016 Jan; 81 (1): Н235-9.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.