Упражняването на единия крак за по-добро равновесие

Един крак за по-добър баланс

Множество наранявания и събития могат да повлияят на вашето равновесие и да ви накарат да се почувствате нестабилни на краката си. Например, гръдния вихър може да ви остави с дефицит на баланса поради сълзите във влакната, които носят баланс в мозъка. Хората, които страдат от инсулт, често също имат сериозни проблеми, свързани с равновесието, които правят ходенето трудно. Също така губим стабилност в резултат на нормалния процес на стареене.

Можете да подобрите баланса си, като изпълнявате прости упражнения за балансиране. Позицията на единия крак е много ефективно упражнение за подобряване на равновесието. Способността да застанете на един крак е важна; когато ходите, прекарвате около 40% от времето си с един крак на земята, като един крак се люлее във въздуха.

Подобряването на баланса ви може да спомогне за подобряване на спортните постижения и може да ви помогне да предотвратите падания, които могат да причинят сериозни наранявания.

Упражняването на единия край на крака е лесен начин да започнете да изграждате по-добър баланс. Лесно е да направите това като част от програмата за домашно трениране и може да бъде променено, за да увеличи предизвикателството, тъй като балансът ви се подобрява.

Преди да направите това или някоя друга тренировъчна програма за баланс, се консултирайте с Вашия лекар, за да сте сигурни, че упражнението е безопасно за вас.

Тестване на Вашия баланс

Преди да започнете тренировки с баланс, физическият ви терапевт може да поиска да проверите баланса си, за да получите основно измерване на баланса си и да проследите напредъка си.

Тестовете за баланс, като тест за функционален обхват или тест за позициониране на единия крак, могат да ви дадат представа колко добре функционират балансовите системи на тялото ви.

За да извършите теста за еднократно балансиране на крака, следвайте тези прости стъпки:

 1. Стойте изправено с краката си заедно.
 2. Повдигнете един крак от земята и не забравяйте да не докосвате краката си (това може да ви даде допълнителна стабилност).
 1. Гледайте часовник, за да видите колко секунди можете да застанете на един крак и да запишете този номер.
 2. Ако сте в състояние да застанете на единия крак за 60 секунди или повече, опитайте теста за единия крак, докато стоите на мека повърхност като възглавница.

Уверете се, че сте сигурни, докато извършвате теста - имайте стабилен предмет като стол или кухненски килер наблизо, за да можете да го вземете, в случай че започнете да се чувствате нестабилни.

Упражняването на единия крак

За да извършите упражнението за балансиране на единия край на крака, следвайте тези прости стъпки:

 1. Застанете зад стол или близо до нещо стабилно
 2. Задръжте назад стола с две ръце
 3. Бавно повдигнете единия крак от земята
 4. Поддържайте баланса си на един крак за 5 секунди
 5. Опитайте се да увеличите времето, прекарано на един крак
 6. Върнете се в началната позиция и повторете 5 пъти
 7. Изпълнявайте с противоположния крак

Това упражнение може да бъде променено, тъй като стабилността на баланса се подобрява. Чрез прогресивно оспорване на баланса си, можете да видите подобрение в баланса и стабилността. Тъй като упражняването на единия крак става по-лесно, може да сте в състояние да напреднете към по- напреднали упражнения за балансиране , но проверете с вашия ПТ, преди да опитате нещо прекалено предизвикателно.

Балансирано упражнение Прогресия

Тъй като балансът ви се подобрява, можете да постигнете напредък в интензивността и предизвикателството на упражнението с един крака, като направите тези модификации:

За да подобрите баланса си с упражняването на единия крак, трябва да създадете ситуация, при която вашето салдо да бъде оспорено. Вие също трябва да сте безопасни, докато извършвате упражнението с един крак, затова бъдете сигурни, че сте сигурни, когато работите, за да подобрите баланса си.

Способността да застанете на един крак е важно да останете в безопасност, докато ходите и се движите.

Адекватният баланс на единия крак може да бъде един от компонентите на вашата програма за рехабилитация на равновесие, за да ви предпази и да предотвратите падане. Посетете PT и научете как безопасно да измервате баланса си и да изпълнявате упражнението за балансиране на единия крак, за да сте сигурни, че максимално увеличавате функционалната си мобилност и стабилност.