Въпроси, които трябва да зададете преди да изберете бориатрична хирургия

Имате ли предвид бариатричната хирургия? Има много различни процедури, от които можете да избирате, като например стомашен байпас, лентова лента или новото лечение на коремния балон. Но решението да се подложите на операция за отслабване е голяма стъпка, която трябва да прецените с помощта на Вашия лекар. Преди да се отправите към кабинета на хирурга, трябва да помислите. Бариатричната хирургия не е за всеки.

Съществуват рискове за претегляне, финансови съображения, които трябва да се разгледат и медицински въпроси, които да се вземат под внимание.

Отговорите на тези основни въпроси ще ви помогнат да определите дали преминаването на бариатрична процедура е най-умният път в пътуването ви с отслабване.

Какво представлява моят ИТМ?

Ако не знаете индекса на телесна маса (BMI), можете да използвате този онлайн калкулатор, за да го разберете или да го оцените от офиса на вашия доставчик на здравни услуги. След като имате номера си, можете да го използвате като отправна точка, за да видите дали операцията може да е подходяща за вас.

Ако вашият ИТМ е по-голям от 40, повечето медицински организации препоръчват операцията за отслабване да бъде разумна опция, ако сте достатъчно здрави, за да поддържате процедурата. Ако вашият ИТМ е 35 или повече, може да сте добър кандидат за операция, ако имате поне едно заболяване, свързано със затлъстяването. И ако вашият ИТМ е над 30 и вашето здраве също е компрометирано от диабет или метаболитен синдром, може да поискате да говорите с Вашия лекар за бариатрична хирургия.

"За много хора ИТМ с 30 точки е повратна точка", казва д-р Нин Т. Нгуен, бивш президент на Американското дружество за метаболитна и бариатрична хирургия (ASMBS). Той предлага, когато хората достигнат индекса на телесна маса от 30, те могат разумно да вземат под внимание бариатричната хирургия, ако други опити за загуба на тегло са се провалили.

Имам ли някакви свързани с теглото медицински условия?

Прекомерното тегло може да причини или да влоши медицинските състояния като диабет, сънна апнея, висок холестерол, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане . В някои случаи тези условия може да ви направят добър кандидат за операция за отслабване. Но в други случаи те могат да повлияят на способността ви да издържате на хирургичната процедура. Вашият лекар ще може да ви разкаже повече за това, как вашето състояние ще повлияе на процедурата.

Имам ли опит за други програми за отслабване?

Хирургията може да е добър вариант, когато други методи за загуба на тегло не са успели. Опитали ли сте да отслабнете с диета и упражнения? Някои застрахователни компании ще покрият само разходите за процедурата, ако сте опитали традиционните методи за намаляване на теглото в продължение на поне шест месеца.

Готов ли съм да променя начина си на живот?

Операцията за отслабване не е магическа пръчка. Ако решите да се подложите на операция, все пак ще трябва да промените диетата и хранителните си навици . Пациентите, които имат най-голям успех при бариатричната хирургия, приемат умерено хранене и навици за упражняване, за да запазят загубата на тегло за дълъг период от време.

Д-р Нгуен казва, че промените в начина на живот след операцията могат да бъдат най-трудната част от процеса на възстановяване.

Като част от процеса на подготовка той съветва пациентите си за значението на разбирането на физическите, емоционалните, социални промени, които могат да възникнат след операцията.

Проучих ли различните видове хирургия, налични в моята област?

Има няколко различни процедури за пациентите, които изберат хирургия за отслабване. Roux-en-Y стомашен байпас (RYGB), лапароскопска регулируема стомашна лента (LAGB) и лапароскопска ръкавна гастректомия са три типа общи хирургични операции. Всяка процедура има различни рискове и ползи. Трябва да научите повече за всяка процедура, преди да я изберете.

Ще застраховката покрие ли разходите ми?

Застрахователното покритие се различава от доставчика. Ще искате да проучите обхвата си за първоначалната хирургия и за всякакви възможни бъдещи операции, преди да инвестирате прекалено много време по време на операцията. Според един доклад, 25% от пациентите, които се занимават с операция, са били отказани три пъти, преди да получат одобрение.

Мога ли да се възползвам от първоначалната хирургия и всички последващи операции, ако станат необходими?

Ако застрахователното Ви покритие не плаща за операцията или ако плаща само за част от процедурата, готови ли сте да направите допълнителния разход? Бариатричната хирургия струва средно $ 11,500 до $ 26,000. Преразглеждане на операцията, ако е необходимо, може да струва между $ 5000 и $ 10,000.

Ще имам ли непрекъснат достъп до медицинска помощ?

Повечето операции изискват да продължите да посещавате Вашия лекар, за да наблюдавате здравето си в годините след лечението. Вашият лекар ще следи загубата на тегло, но може и да коригира лекарствата, ако е необходимо, да даде препоръки за добавяне на витамини и минерали и евентуално да предложи корекции в операцията. Пациентите, които имат операция на лентова лента например, може да се наложи да имат размер на лентата, коригирана, за да отговори на техните нужди за отслабване.

Отиването под ножа е голямо решение и голям ангажимент. Използвайте тези въпроси като отправна точка за разглеждане на опцията за хирургична загуба. Щом познавате отговорите, продължете да получавате съвети от надеждни източници, като Вашия медицински специалист, барокарски хирург и други хора, които са преминали процедурата.

Източници:

Достъп до грижи. Нарушена информация за затлъстяване и метаболитна и бариатрична хирургия. Американското дружество за метаболитна и бариатична хирургия. http://asmbs.org/

Американското дружество за метаболитна и бариатична хирургия. http://asmbs.org/

Управление на пациента със сериозно затлъстяване: интегриран подход. Система Allergan Lap Band. Продължаващо обучение по медицина. Юли, 2011 г.

Метаболитна и бариатрична хирургия Факти Американското дружество за метаболитна и бариатична хирургия. http://asmbs.org/

Nguyen, Ninh T., MD, президент на Форнер, Американско дружество за метаболитна и бариатрична хирургия. Интервю. 16 юли 2012 г.

Информационна мрежа за контрол на теглото. Бариатрична хирургия за тежко затлъстяване. Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания. http://win.niddk.nih.gov/publications/gastric.htm