Какво да очаквате след бариатричната хирургия

Разберете колко бързо губите тегло след хирургическа операция за отслабване.

Най-доброто време да разберете какво да очаквате след бариатричната хирургия е преди да отидете под ножа. По този начин животът ви след операцията за отслабване е по-лесен и по-предсказуем. Получете основни отговори на вашите въпроси за бариатричната хирургия тук и след това говорете с Вашия лекар за това как може да се получи загуба на тегло след операция и други промени.

Колко бързо ще отслабна след стомашен байпас или бариатрична хирургия?

Колко бързо губите тегло след операцията зависи от вида хирургия за отслабване, която сте имали и колко добре сте в състояние да следвате указанията за хранене и упражнения, предоставени от Вашия лекар.

Според Националните институти по здравеопазване, вероятно ще загубите 10-20 паунда на месец през първите няколко месеца след операцията. Но скоростта, с която губите тегло след бариатричната операция, ще се забави с течение на времето. Американското дружество за метаболитни и бариатрични хирурзи казва, че може да загубите до 60% от наднорменото тегло през първите шест месеца след операцията и 77% от излишъка си през първата година.

Някои доклади показват, че пациентите, които са подложени на гастриктомия на ръкава или стомашен байпас, могат да отслабнат по-бързо, отколкото пациентите, подложени на хирургична операция. И диетолозите, които са на течна или пюрева диета , вероятно ще отслабнат по-бързо от тези, които се връщат на твърди храни.

Колко тегло ще загубя след хирургия за отслабване?

Загубата на тегло след бариатричната операция ще варира в зависимост от пациента. Пациентите, които подлежат на бариатрична процедура, могат да загубят значителен процент от наднорменото тегло.

Но успехът на процедурата ще зависи от това колко добре сте в състояние да поддържате здравословна диета след диета и упражнения

Последните съобщения показват, че пациентите могат да загубят до 60% от допълнително телесно тегло (не общо телесно тегло) през първите шест месеца след операцията. Дванадесет месеца след операцията този брой скача до 77%.

При петгодишната марка пациентите поддържат средно 50% от загубата на наднормено тегло.

С двегодишната марка вероятно ще загубите по-голямата част от теглото си и дори може да получите известно тегло след това. Проучванията показват, че пациентите често печелят малко тегло до петата година.

Ще бъда ли по-здрав след хирургия за отслабване?

В много случаи, бариатричната операция решава или подобрява свързаните с теглото медицински състояния. Бъбречният байпас решава диабет тип 2 при близо 90% от пациентите, а гастритното увисване решава същото състояние при повече от 70% от пациентите. Апнея при сън се решава при повече от 85% от пациентите и почти при половината от пациентите, подложени на хирургична операция, се наблюдава подобрение на нивото на риска от сърдечни заболявания.

Какво ще бъде животът след бариатричната хирургия?

Отговорът на този въпрос може да зависи от вашите очаквания преди операцията. Много пациенти изпитват подобрено качество на живот, ако загубят теглото, което се надяват да загубят. Други фактори включват, дали те изпитват усложнения от операцията и дали операцията решава медицински проблеми, свързани с теглото им.

Говоренето за очакванията трябва да бъде важна част от вашия предхирургичен процес.

Бариатричните хирурзи често виждат, че взаимоотношенията с приятели и семейство се променят след операцията. В много случаи корекцията на начина на живот и психологическите промени могат да бъдат най-трудната част от възстановяването.

Какви са страничните ефекти на хирургия за отслабване?

Не е необичайно пациентите, които се подлагат на операция, да получат някои странични ефекти в седмици, месеци или дори години след процедурата. Те могат да включват:

Някои проучвания също установиха, че хората, които се подлагат на операция, могат да бъдат изложени на по-голям риск от злоупотреба с алкохол след операцията.

ASBMS препоръчва да избягвате алкохола след операцията.

Всяка операция има собствен списък с рискове и ползи. Говорете с вашия хирург за конкретната процедура, която сте избрали, за да получите пълен списък на възможните нежелани реакции, които може да получите.

Ще се нуждая ли от пластична хирургия, за да се отърва от излишната кожа?

Пациентите често са загрижени за това какво ще се случи с телата им, когато бързо отслабват. Как се адаптира тялото ви към загуба на тегло зависи от размера на теглото, което трябва да загубите на първо място и от други фактори, включително и възрастта. В някои случаи упражненията могат да помогнат за предотвратяване или ограничаване на излишната кожа след операцията.

Вашият бариатричен хирург ще ви даде по-добра представа как процедурата ви ще повлияе върху формата на тялото ви и възможността за излишната кожа. Ако се наложи пластична хирургия, той ще може да препоръча хирург и да ви посъветва за рисковете и ползите от допълнителните операции.

Вземането на решение за подлагане на бариатрична хирургия е сложен процес. Разбирането какво да очаквате след операцията ще ви помогне да решите дали процедурата е подходяща за Вас или не. Не се страхувайте да задавате въпроси и да получавате възможно най-много информация.

Източници:

Д-р Джошуа Б. Али, MD, FACS, Стефан Дж. Фентън, MD, FACS, Майкъл Х. Харниш, Д-р Донован Н. Тапер, Д-р Джейсън М. Пфлуке, Качество на живот след гастриктомия на ръкава и регулируемо свързване на стомаха. " Хирургия за затлъстяване и свързаните с нея заболявания 5 март 2011 г.

Достъп до грижи. Нарушена информация за затлъстяване и метаболитна и бариатрична хирургия. Американското дружество за метаболитна и бариатична хирургия. http://asmbs.org/

Американското дружество за метаболитна и бариатична хирургия. http://asmbs.org/

Управление на пациента със сериозно затлъстяване: интегриран подход. Система Allergan Lap Band. Продължаващо обучение по медицина. Юли, 2011 г.

Метаболитна и бариатрична хирургия Факти Американското дружество за метаболитна и бариатична хирургия. http://asmbs.org/

Nguyen, Ninh T., MD, бивш президент на Американското дружество за метаболитна и бариатрична хирургия. Интервю. 16 юли 2012 г.

Информационна мрежа за контрол на теглото. Бариатрична хирургия за тежко затлъстяване. Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания. Http://win.niddk.nih.gov/publications/gastric.htm