Бодлива сос винаги ли е глутен?

Научете кои марки балсами и рецепти можете да се насладите

В много случаи сосът от червени боровинки е без глутен, което го прави една от най-лесните съставки за източник за празнично хранене. Всъщност има няколко опции, закупени от магазина, и страхотни рецепти за сос от червени боровинки без глутен.

Прясните боровинки - видът, който намерите в магазина за хранителни стоки, произвеждат раздели около ваканционното време - не съдържат глутен, освен ако не са били подложени на кръстосано замърсяване с глутен при обработка или обработка (в този случай е малко вероятно).

Ето защо е доста лесно да направите наистина отличен домашен без глутен сос от червени боровинки, като използвате тези пресни плодове, както и други безопасни съставки.

В допълнение, някои закупени от магазина боровинки сосове - особено "чисти", без добавени съставки извън червени боровинки и захар - се считат за без глутен. Ако нямате време (или наклон) да направите свой собствен сос от червени боровинки, тези марки могат да представляват безопасен резерв за вашата ваканция.

Списък на марките без сол от боровинки без глутен

Въпреки че повечето сос от червени боровинки изглеждат без глутен от съставките , има сравнително малко, които се появяват в списъците на "безглутенови" магазини. Това не означава, че въпросните сосове действително съдържат глутен; вместо това те могат да бъдат обработени на споделено оборудване или в общо помещение .

Също така е напълно възможно сосът от червени боровинки да се продава под марката на местния магазин да е напълно безопасен - внимателно да проверявате съставките си и ако имате съмнения, обадете се на безплатния номер за обслужване на магазина.

Ето списък на марките без глутен, които се предлагат в САЩ:

Обърнете внимание, че сосът от червени боровинки не се появява в списъка с безглутенови продукти на Trader Joe или на списъка с храни без глутен за цялата храна на 365, така че във всеки случай бих избрал друг вариант. (Отново продуктите на Ocean Spray са вездесъщи и вероятно представляват най-добрия ви залог.)

Домашна рецепта за сос от червени боровинки

Въпреки че нашата семейна традиция обикновено се нуждае от кутия сос от боровинки от океан спрей, аз наистина се наслаждавам на домашен сос ... и е доста лесно да се направи. Ето една страхотна рецепта:

Слово от

Когато става дума за сос от червени боровинки и глутен, най-големият ви риск всъщност е домашен сос ... а не такъв, който правите в собствената си кухня без глутен , но един от приятелите или роднините ви прави в кухнята си , която не е толкова глутенова.

Без значение колко са сигурни, че съставките, които използват, са без глутен, силно ви съветвам да не ядете никакъв сос от червени боровинки, който правят.

Възможно е кръстосаното заразяване да идва от захарта - ако захарта, използвана за сос от червена боровинка, също беше използвана при печене, вероятно е била замърсена (мисля, че лъжицата е разделена на брашно и захар). Сокът може също така да се замърси кръстосано от пластмасови чаши, тефлонови саксии, дървени лъжици и други прибори за готвене и прибори, използвани преди това с храни, съдържащи глутен.

Вярвайте или не, вие също сте изложени на риск (макар и по-малко от риск) за залепване от консервиран сос, който се сервира в кухнята на някой друг - там потенциалният проблем е кръстосано заразен консервант.

Независимо от източника на този възможен глутен, просто не си заслужава да имате шанс, особено на почивка. За повече информация защо да не поемате шансове за ястия на други народи, проверете дали трябва да ям "без глутен" храна, приготвена от приятели или роднини?

И за подробности за това как можете да направите напълно безопасно празненство, разгледайте моето проучване в традиционното меню за благодарности без глутен .

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.