Бейкънът е лош за вашето здраве?

Въпрос: Опитвам се да избегна червено месо, което не е толкова лошо, освен за едно нещо. Аз наистина обичам бекон, а аз не искам да се откажа. Беконът наистина ли е ужасно за вас?

Отговор: Не сте сами. Много хора обичат бекон.

Бейкън има тази измамна комбинация от вкусен аромат, приятно съдържание на мазнини в устата и солен, леко сладък, но все още месен аромат.

Просто мисля за миризмата на пържене бекон може да бъде достатъчно, за да получите устата си поливане.

Бейкън традиционно се свързва със закуска , когато обикновено се сервира заедно с яйце или две, или като една от отличителните съставки на BLT. Но можете да намерите бекон на бургери, в предястия, на салати , и дори покрити с шоколад или добавени към сладолед.

Изкушението да се яде бекон може да бъде трудно да се пренебрегне. Елиза Баркъл на Националното обществено радио дори го описва като "шлюзово месо за вегетарианци", защото изглежда едно от месото, което завладява най-добрите намерения на много хора, които не са месо.

Хранене и съдържание на мазнини

За съжаление, беконът няма много добра хранителна стойност. Той съдържа някои холин, който е необходим за здравето на мозъка и някои мононенаситени мастни киселини, които са полезни за вас, но също така е високо в наситените мазнини, които са свързани със сърдечно-съдови заболявания, както и натрий, което може да е проблем за някои хора, които имат високо кръвно налягане.

Що се отнася до калориите, една типична ивица бекон има около 40, което не е лошо, но калориите могат да се добавят бързо, когато ядете няколко парчета.

Пърсният бекон също има повече хетероциклични амини, отколкото всяко друго месо. Хетероциклените амини са свързани с повишен риск от някои форми на рак. Това е обработено месо, така че беконът е добавил аромати и консерванти, като натриев нитрит, който също може да бъде свързан с по-голям риск от някои видове рак.

За щастие добавянето на витамин С (аскорбинова киселина) към бекона по време на преработката отменя неблагоприятните ефекти на натриевия нитрит.

Няколко наблюдателни изследвания показват връзка между тежката консумация на преработени меса и лошото здраве. Но за да бъдете справедливи, хората, които ядат големи количества преработени меса като бекон, също са склонни да имат бедни диети като цяло, да пият повече алкохол, по-често да пушат и обикновено са по-малко активни. Трудно е да се знае колко лошо е да ядете големи количества бекон (или някакъв конкретен вид преработено месо) е за вашето здраве, но мисля, че е безопасно да се предположи, че беконът не е добър за вас.

Осъществяване на мир и бекон

Най-добрият начин да запазите бекон във вашата диета е да го използвате като подправка, а не като основна част от вашата храна. Можете също така да купите пуешко бекон, което е по-малко в мазнини от обикновения бекон, но вкусът и текстурата просто не са същите като обикновения свински бекон.

Тъй като беконът има силен вкус, не е нужно да добавяте много към вашите ястия. Можете да поръсите няколко хрупкави сланина на бекон върху зелена салата или да я използвате като вкусова добавка при готвенето. В допълнение, не забравяйте да изберете ястия, които изискват здравословни съставки.

Източници:

Центрове за контрол и превенция на заболяванията. "Натриев информационен лист."

Paluszkiewicz P, Смолинска К, Дебинска I, Турска ВА. "Основни хранителни съединения и риск от рак на панкреаса. Количествен анализ на случаите и кохортните изследвания." Рак Епидемиол. 2012 Feb; 36 (1): 60-7.

Pan A, Sun Q, Bernstein AM, Schulze MB, Manson JE, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. "Червено консумация и смъртност на месото: резултати от 2 проспективни изследвания на кохортата". Arch Intern Med. 2012 Mar 12.

Puangsombat К, Gadgil Р, Houser TA, Hunt MC, Smith JS. "Възникване на хетероциклени амини в варени месни продукти." Meat Sci. 2012 Mar; 90 (3): 739-46.

Министерство на земеделието на САЩ, Национална база данни за хранителните вещества за стандартно референтно издание 28. "Данни за хранителните вещества за 10862, Свинско, излекувано, бекон, варено, пържено."