Анатомия на спортни обувки

Важни части на ходещи и текущи обувки

Какви са различните части на атлетичната обувка? Независимо дали купувате обувки за бягане или ходене, те имат обща терминология. Нека дисектираме основната анатомия на обувките.

1 - Горна част на обувката

Атлетик обувки. Ник свободен / E + / Гети изображения

Горната част на обувката е тъканта или кожената част на обувката, която обгражда крака ви. Той е пришит или залепен към средната подметка. Обувките отгоре често имат елементи, зашити за подсилване или просто за стил. За да избегнете раздразнение от тях, някои обувки ги оформят без шевове вътре. Потърсете безпроблемни дизайни, ако това е проблем.

Материали: За спортни обувки, горната част обикновено е направена от дишаща мрежа. Може да видите кожа или синтетика, които имитират кожа за обувки за ходене, комфортни обувки , обувки за обувки и ботуши. Водонепропускливите горни части имат облицовка от Goretex или подобен материал. Странно, има хора, които имат алергии на обувки към материалите, използвани в различни обувки, обикновено лепила, лепила, кожени тенджери. и бои.

2 - Средна подметка

Междинна подметка на течаща обувка. Карлос Алварес / Е + / Гети изображения

Междинната подметка е между външната подметка (която се допира до земята) и горната част на обувката. Той е изработен от разнообразни материали и елементи, които дават на обувката различни характеристики на омекотяване, поддръжка и гъвкавост.

Материали: Средните подложки за спортни обувки обикновено се изработват от етил винил ацетат (EVA) и полиуретан. Различните цветове на материалите показват различна плътност - обикновено по-плътният и по-поддържащ полиуретан е сив, с по-лек и по-бурен EVA в бяло. Колкото по-сива, толкова повече подкрепа. Колкото по-бели, толкова по-гъвкави и по-омекотени.

Омекотяване: Средната подметка съдържа и други възглавнички като гел и капсулиран въздух.

Поддръжка: Обувките за контрол на движението и обувките за стабилност могат да имат междинен поставка от термопластичен уретан (TPU), за да добавят допълнителна стабилност и контрол над пророчеството .

3 - Външна подметка или външна подметка

Единствен на тенис обувки. P_Wei / E + / Гети изображения

Подметката на обувката, в която стъпалото отговаря на земята. Той обикновено се изработва от въглероден каучук, издухан каучук или комбинация от двете. Въглеродният каучук е по-твърд и издържа по-дълго и може да се използва в зоните с висока износоустойчивост на подметката, с по-меките издухани гуми в други области.

4 - Продължителност

Трайна вътрешна обувка с вградена подметка. Уенди Бъмгарднер ©

Постоянната обувка е крайният слой между средната подметка и стелката или стелката. Това е мястото, където горната част е прикрепена към подметката. Съществуват различни видове връзки, като Strobel е най-разпространеният в спортните обувки. Ако свалите чорапа, обикновено можете да видите шевовете на горната до последната.

| Повече ▼

5 - Стелка или стелка

Обувката Brooks с вградена подметка е премахната. Уенди Бъмгардър и копие

Стелчето или стелката е тънък слой пяна или се вкарва в обувката над средната подметка и трае. Той предпазва крака от триене на шевовете или залепено свързване на трайното към горната част. Често може да се сваля и може да искате да го замените със стелката по ваш избор или с ортотична или арка поддръжка .

6 - Стойка за ток

Обратно на течаща обувка. Карлос Алварес / Е + / Гети изображения

Петят брояч е твърда опора в задната част на петата над подметката. Той е обвит в задната част на горната част. Той осигурява стабилност на движението на петата.

7 - Клетка яка

Горна яка на спортна обувка. Оливие Блондау / Е + / Гети изображения

Плетената яка или петата на маншета обгръща глезена ви в горната част на обувката. Той държи обувката на място. Яката обикновено е по-дебела от останалата част от горната част и може да бъде подплатена за допълнителен комфорт.

Плетената яка често се простира по-нагоре по гърба на глезена и може да има ахилесово стъбло, за да поддържа ахилесовото сухожилие. Той може да има пръст, за да ви позволи да го издърпате по-лесно.

8 - Език на обувката

Език за обувки и шалчета. Creative Crop / Фотодиск / Гети изображения

Езикът на обувката е прикрепен към горната част на обувката под шнур и отвори. Той предпазва горната част на крака от триене срещу шнурната система. Тя може да бъде подплатена, за да осигури допълнителен комфорт, или може да бъде много тънка в обувки като минималистични обувки. В обувките за обувки езикът често е напълно прикрепен към всяка страна на обувката, за да се предотврати навлизането на троловете в обувката.

Езикът на обувката може да има прорези и капаче или ушит парче, което да ви позволи да завържете обувките си през средата на езика. Това се използва, за да поддържа езика на място и да се плъзга отстрани.

9 - Очила и система за захващане на обувки

Връзки на обувки. Glowimages / Гети изображения

Системата за шнур ви позволява да персонализирате напасването на обувката. Броят и разположението на отворите позволяват повече или по-малко регулиране. Очи, които се простират по-нататък в яката на петата, ви позволяват да имате по-голяма гъвкавост при получаване на сигурен шев, използвайки различни техники за шнур. Обувки могат да бъдат кръгли или плоски и да имат известна степен на еластичност.

| Повече ▼