Кабино де Сантяго е безопасно за жените, които се разхождат сами?

Camino de Santiago се разхожда от над 250 000 души годишно. От убийството на американския поклонник Denise Thiem през 2015 г. много ходили се чудят дали е безопасно да се разхождат сами, както тя и много други жени правят.

Защо Camino е безопасно да ходи сам

"Go Solo" е обикновен съвет от онези, които преди са ходили Camino, дори и за жени, които съставляват почти половината от онези, които завършват Camino.

Насилственото престъпление срещу поклонниците е изключително рядко. Докато поклонниците ще пазят Дениз и семейството й и ще ходят в паметта й, това е изолиран случай.

Много рядко се случва един поклонник да не е виждал другите в най-популярните секции през пролетта през ранните есенни месеци по време на обичайните пешеходни часове. В случай на извънредна ситуация е вероятно други поклонници да минат в рамките на минута или две, за да ви помогнат. Престъпниците естествено се отбиват от добре пропътувани пътеки. Има отлично покритие от мобилния телефон на Camino, за да се обадите за помощ.

Има дълбок дух на приятелско отношение към Camino. Поклонниците се поздравяват помежду си с "Буен Камино", докато минават. Те ще спрат, когато някой се нуждае от помощ от какъвто и да е вид, от вземане на картина до получаване на ръка, когато прекосяват поток. Това е нещо, което не може да изживеете у дома.

Местните хора се гордеят с осигуряването на безопасно и подкрепено преживяване за пешеходците за поклонниците.

Те имат 1000-годишна традиция да подкрепят поклонниците на Камино. От чисто търговска гледна точка Camino туризмът е основен източник на приходи в градовете на Камино, което е стимул да се запази безопасността на Camino.

Малко вероятно е да ходите соло за дълго, освен ако не изберете да направите това. Естествено е да се срещате с други проходилки на закуска или вечеря и да създадете "семейство Camino". Дори ако предпочитате да бъдете соло докато ходите, ще изградите приятелства по време на хранене и настаняването.

Предпазни мерки за ходене на Camino Solo

Трябва да използвате тези мерки за безопасност всеки път, когато ходите самостоятелно.

Изберете добре пътуван маршрут за соло камино

Ако ходите извън сезона (късна есен през ранна пролет), ще има по-малко поклонници, които ходят и може да пожелаете да ходите, когато маршрутът е по-населен. Има по-малко поклонници по маршрути, различни от Camino Frances, а по-малко, които пресичат Meseta на Camino Frances.

Проверявайте месечните статистически данни от Катедралата де Сантяго, за да видите колко очаквания обем поклонници ще идват от различни изходни точки. Ако се притеснявате за соловата безопасност, наемете другар или се присъединявате към група, която се разхожда в Camino.

Не позволявайте на страховете да ви спрат

Поклонниците скърбят загубата на Дениз Тийм и ще видите паметници за нея покрай Камино.

Разходете се в паметта й. Не позволявайте на рядката, но ужасна трагедия да ви пази от поклонението ви.

Ако искате да намерите някой, който да ходи с вас, опитайте се да се присъедините към Facebook Group Buddy System for Women на Camino. Друг добър вариант е да се присъедините към ръководена или подкрепена група, която се разхожда из Camino.