Ако ям диета високо в здрави мазнини, трябва ли да се притеснявате?

Накратко - не. В действителност, би било жалко, ако загрижеността за здравословните мазнини ви възпира от този здравословен начин на хранене.

Мазнините са основна част от здравословното хранене . Той е източник на енергия, играе роля в усвояването на много витамини, осигурява изолация за тялото ни и допринася за структурата на клетките. Въпреки това, асоциирането на някои мазнини с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и загрижеността за високия брой калории на грам мазнини, доведе до широко разпространени съвети през последните години за приемане на диета с ниско съдържание на мазнини.

Това означава, че знаем, че традициите на Средиземноморието в храната и начина на живот, където относително високият прием на здрави, ненаситени мазнини, особено от растителни източници, са неразделна част от местната диета - намаляват риска от много заболявания , включително сърдечни заболявания и ракови заболявания. В тази част на света, увеличаването на затлъстяването и хроничните заболявания съвпада с области, в които хората се движат най-бързо от традиционната си диета в култура на преработени храни.

Доказателствата от проучването Predimed, особено добре разработено проучване, което допълва значителни данни от наблюденията, показа, че традиционната средиземноморска диета , допълнена с необработено маслиново масло или ядки, има силно положителен ефект върху здравето.

Всъщност Американските насоки за хранене показват, че "хранителните съвети трябва да поставят акцента върху оптимизирането на видовете мазнини в храната и да не намаляват общите мазнини". Това признава, че ненаситените мазнини са полезни, особено когато те заменят други, по-малко здрави мазнини, мазнини и транс мазнини.

Всички мазнини не са еднакви

Ненаситените мазнини, които преобладават в средиземноморската диета, са показали, че са здрави. Мононенаситените мазнини, които са в изобилие в зехтина, както и комбинацията от моно- и полиненаситени мазнини в ядките, например, понижават потенциално вредните нива на LDL холестерола.

Освен това, поне някои от ползите от яденето на мазна риба, друга основна съставка на храната, могат да произтичат от високите нива на омега-3 полиненаситени мазнини .

Наситените мазнини се свеждат до минимум в средиземноморската диета, където зеленчуците и пълнозърнестите храни се консумират редовно и месото се консумира много по-рядко. Все пак, наситените мазнини също не са едни и същи и се засилва интересът към възможността наситените мазнини със средна величина в ферментиралите млечни продукти, като сирене и кисело мляко, от свободно роуминг кози и овце в Средиземно море, да са по-малко вредни отколкото преработените млечни продукти, които се предлагат в повечето супермаркети в САЩ и Европа.

Но няма ли твърде много мазнини да ме мазнини?

Нашите тела не просто добавят калориите в храните, отнемат изгорените калории и транспортират останалите до талията ни. Въпреки това, което подсказва името, мазнините в нашата диета не са просто причина да станем мазни.

Въпреки че знаем, че размерът и физическата активност са важни фактори при контрола на теглото, все повече се разбира, че ефектите от комбинациите на различни хранителни вещества върху нивата на кръвната захар и инсулина са може би по-важни от преброяването на калориите.

Една средиземноморска диета със здравословни мазнини е показала, че се сравнява благоприятно с други диети, включително диета с ниско съдържание на мазнини, когато става дума за загуба на тегло.

Мислете отвъд съдържанието на мазнините

Разбира се, ние не ям хранителни вещества в изолация. Много по-полезно е да разгледаме дали мазнините, които консумираме, се съдържат в естествени, здравословни храни и какви други хранителни вещества се съдържат в тези селекции. Например ядките са отличен източник на фибри, витамини и минерали, както и здравословни мазнини. Рибата е отличен източник на протеин и калций, в допълнение към омега-3 мазнини.

Най-повсеместният източник на мазнини в средиземноморската диета, разбира се, е необработеното маслиново масло . Той не само съдържа висок процент здравословни мононенаситени мазнини, но и богат на витамин Е и полифенолови антиоксиданти .

Тези антиоксиданти, включително някои от които са уникални за необработеното маслиново масло, могат да имат особена роля в предотвратяването на процес, наречен оксидация на холестерола, който се смята за основна стъпка в развитието на заболявания като сърдечни заболявания и инсулт.

Значението на тези антиоксиданти изключително в необработените маслинови масла е признато от Европейския орган за безопасност на храните и масла с особено високи нива от тези съединения могат да носят здравна претенция в европейските държави. Високите нива на тези полезни антиоксиданти могат да бъдат идентифицирани в екстра девствени маслинови масла, които имат пипер на вкус, така че определено си заслужава да придобиете вкус за зехтин.

Слово от д-р Дейвид Л. Кац
Старши медицински съветник и Истинска здравна инициатива основател

Диетите, свързани с оптимални резултати за здравето - дълголетие и жизненост - по цял свят имат нещо много важно и често са разнообразни. Това, което споделят, е акцентът върху минимално преработените храни, най-вече върху растенията (зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, боб, леща, ядки и семена) и вода за жажда. Те са разнообразни по отношение на много подробности, но важна сред тях е нивото на различни макронутриенти , особено мазнини и въглехидрати.

Някои от най-здравословните диети в света, както е описано тук, са доста високо съдържание на мазнини; някои са доста ниски. Никой няма високо съдържание на наситени мазнини. Приемането, както винаги, е, че акцентът върху здравословните храни в разумни комбинации е много по-важен от фокусирането върху нивото на даден макронутриент.

> Източници:

> Estruch R, et al. Ефект на високо съдържание на мазнини Средиземноморска диета върху телесното тегло и обкръжението на талията: Предварително определен вторичен анализ на резултатите от предварителен рандомизиран контролиран опит. Диабетът и ендокринологията на Ланцет . Том 4, брой 8, 666-676.

> Офис за предотвратяване на заболяванията и насърчаване на здравето. 2015-2020 Диетични насоки за американците. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/.

> Предполага се. Превенция с Диета Средиземно. http://www.predimed.es/

> Shai I, et al. Отслабване с ниско въглехидратна, средиземноморска или нискомаслена диета. N Engl J Med . 2008; 359 (3): p. 229-41.