Рецепта за Чап Чай

Акценти на храненето (на порция)

Калории - 0

Мазнини - 0 грама

Carbs - 0g

Протеин - 0 грама

Общо време 10 мин
Подгответе 5 мин , готвяйте 5 мин
Сервирания 1

В аюрведа (форма на алтернативна медицина, която произхожда от Индия), има три основни типа на тялото, или доша, известни като kapha, vata и pitta.

Лице със свръхкафа може да се чувства студено, уморено, бавно и да има затруднения да се събужда сутрин.

Според принципите на аюрведа, излишъка на каха може да доведе до лоша циркулация, задръствания, храносмилателни проблеми и повишаване на теглото и може да допринесе за състояния като диабет, сърдечни заболявания, алергии и депресия.

Аюрведа практикуващите обикновено предлагат диета, която набляга на варени зеленчуци, за да успокои излишъка на каха. Тежки, мазни храни като твърдо сирене, сметана и сладкиши обикновено се избягват, както и храни, които са сладки, кисело или солено.

Освен това обикновено се препоръчва чай, направен от пикантни, каха-балансиращи подправки като куркума, джинджифил и кардамом, за да се бори с задръстванията, да подпомогне храносмилането, да повиши кръвообращението и да детоксика.

Въпреки дългата си история на употреба в аюрведичната медицина, чайът на каха и неговите здравни ефекти не са били тествани в научни изследвания.

Какви билки се използват в Kapha чай?

Ако търсите чай за балансиране на каха, вероятно ще забележите, че няма стандартна билкова смес или рецепта. Всяка смес, включваща билки и подправки, които са остър, горчиви, стягащи, нагряващи или пикантни, могат да се използват, като се добавят и други съставки за вкус.

Съставките, за които се смята, че са от полза и балансиране на тип kapha, включват джинджифил, карамфил, канела, кармамом, куркума, лют червен пипер, кимион, копър, черен пипер, шафран, мента, tulsi, анасон, женско биле и сминдух. Горещият чай на джинджифил , например, се смята, че помага за храносмилането и почистването на тялото, така че често се препоръчва за видове каха.

Кафъс трябва да избягва сладка храна, затова чайът е най-добре да остане неподсладен. Ако се добавя подсладител, медът се счита за един от най-подходящите подсладители.

Съставки

подготовка

1. Смесете джинджифила, карамфил, копър и семена от сминдух.

2. Добавете вряла вода към сместа от билки и подправки.

3. Стръмен за 5 минути, покрит.

4. Изцедете и изхвърлете сместа от билки и подправки и сервирайте горещо.

Преди да опитате чай Kapha

Ако мислите да опитате чай чай, има няколко неща, които трябва да знаете:

Докато повечето хора могат да се наслаждават на случаен чай от време на време, избягвайте да пиете прекомерни количества (от всякакъв вид чай) или да ги използвате като заместител на стандартното лечение.

Билките в различни чайове се различават, така че не забравяйте да проверите съставките във всеки вид билков чай, който опитате. Сладката, например, съдържа глициризинова киселина или глициризин, които могат да причинят високо кръвно налягане и други нежелани ефекти.

Добра идея е да се консултирате с вашия доставчик на здравни грижи, преди да опитате някаква билка, за да прецените плюсовете и минусите и да видите дали е подходяща за вас. Не забравяйте да му кажете за нови симптоми или опасения за здравето като умора, алергии или наддаване на тегло.

Бременни или кърмещи жени и деца не трябва да пият чай от чай.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.