Мазнини но Fit: Възможно ли е?

Повечето от нас са добре наясно, че излишната телесна мазнина е лоша, твърде често, за нашето здраве, както и за самочувствието ни. Но идеята, че наднорменото тегло е постоянно лошо за здравето, беше оспорено през последните години по няколко начина и по няколко причини.

Парадоксът на затлъстяването

Първо, големи проучвания са повдигнали възможността, че малкото наднормено тегло може действително да предскаже по-добри резултати в здравеопазването, отколкото да бъде наистина "постно". Това се нарича "парадокса на затлъстяването", като парадоксът е, полза, а не вреда .

Това обаче изглежда не е вярно; наистина няма парадокс на затлъстяването. По-скоро много проучвания не успяха да различат хората, които са достатъчно здрави, за да запазят тежестта си, и ранните стадии на сериозни заболявания, които обикновено причиняват загуба на тегло при възрастните хора. Това, което е било съобщено като парадокс на затлъстяването, изглежда е най-отдалеченото нещо от парадокса: хората, които са болни, са по-склонни да отслабнат и да умрат преждевременно, отколкото хората, които са основно здрави.

Второ, има наблюдението, че не всички сортове на затлъстяването дават съпоставим риск. Това със сигурност е вярно. По-специално, младите жени, които получават наднормено тегло, са особено склонни да съхраняват мазнини в долните крайници. Обратно, и поради действията на хормони като тестостерон и естроген, мъжете и жените след менопаузата са по-склонни да съхраняват мазнини в корема, където има тенденция да направят много повече метаболитни увреждания.

Също така има цели етнически групи, като например индианци, които могат да бъдат особено предразположени към мастно отлагане в корема и най-вече в черния дроб, където той допринася директно за инсулиновата резистентност.

Тъй като някои хора могат да съхраняват излишните телесни мазнини с много ограничено въздействие върху маркерите за метаболитен риск, тази връзка е допринесла за аргумента, че наднорменото тегло, сам по себе си, може да не винаги е лошо за здравето.

Може ли затлъстяване с физическо натоварване?

Накрая, отдавна се твърди, че фитнесът може потенциално да преодолее мазнините.

Ако, с други думи, сте затлъстели, но годни, фитнесът може напълно да се защити срещу всякакви потенциални увреждания на мазнини.

Има поне две причини, поради които това искане е важно. Първият е, че поради причини за гените и други фактори, известни и неизвестни, някои хора печелят тежест с изключителна лекота и ги изгубват с изключителни затруднения. Срещнах някои от тези хора в моята практика през годините. За хората в тази група е възможно да се упражнявате много, да сте съвсем подходящи и все още да носите "излишната" телесна мазнина. Твърдението, че фитнесът може да се противопостави на мазнините, възниква от това преживяване и е добре дошъл сред резистентните към загуба на тегло.

Втората причина е, че предразположението към затлъстяване остава основен проблем в нашата култура. Затлъстяването, въпреки всички причини, които трябва да знаем по друг начин, често предизвиква мисли за лакомия и мързел. Установяването на това, че някои хора с наднормено тегло са напълно годни и по този начин точно обратното на мързеливите, е полезно опровержение на тази популярна заблуда.

За съжаление, обаче, идеята, че фитнес може да компенсира напълно мазнините по отношение на здравните резултати, изглежда - като парадокса на затлъстяването - е невярно.

Проучването

Проучване, отчетено в European Heart Journal през 2017 г., изследва връзките между телесното тегло и метаболитните маркери, а коронарните сърдечни заболявания в повече от половин милион души последвали повече от десетилетие.

Авторите намират, просто, че наличието на метаболитни рискови фактори, като високо кръвно налягане или анормални нива на липиди или глюкоза в кръвта, повишава риска от сърдечно заболяване независимо от теглото. Въпреки това, те също установиха, че теглото - повишен индекс на телесна маса - повишава риска от сърдечни заболявания независимо от тези рискови фактори. С други думи, когато хората със слаба и наднормено тегло имат идентични стойности за кръвните липиди, кръвната захар и кръвното налягане, хората с наднормено тегло все още са значително по-податливи на сърдечни заболявания.

Това не е първият път, когато изследванията са послужили за дуплика на концепцията "мазнини, но пригодни".

Корейското изследване, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология през 2014 г., ни разкрива почти същото: излишната телесна мазнина повишава сърдечно-съдовия риск, дори когато конвенционалните маркери за този риск са в нормални граници. В това проучване рискът от сърдечни заболявания се оценява чрез измерване на калция в коронарните артерии.

Има малко сребърна облицовка във всичко това, ако се случи да бъде човек, който носи допълнително тегло независимо от физическите упражнения и рутинните упражнения. Докато постно и удобно е най-здравословната комбинация, комбинацията от мазнини и фитнес е по-добра от липсата на двете. С други думи, тънките хора с очевидни метаболитни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания са по-лоши от хората с наднормено тегло без тези маркери.

Направи си сам

Що се отнася до съобщението за отнемане, мисля, че е същото като сега през 2014 г., последната от които тази тема генерира заглавия. Не се съсредоточавайте върху теглото си сама по себе си. Бъдете активни, защото това е добре за вас и защото се чувства добре. Яжте добре по същите причини. Не забравяйте, че е далеч по-лесно да се храните, отколкото да се упражнявате - изобилие от вкусни калории, така че не забравяйте да изберете храни разумно.

В по-голямата си част, това, което те прави истински годни, също защитава срещу мазнини - може би не напълно, но достатъчно добре. Най-добрите стратегии за трайно контролиране на теглото са стратегиите за насърчаване на здравето. Използвайте добре вилката и краката си - и заявете двойните предимства на по-малкото съдържание на мазнини, повече фитнес.