Добавянето на въглехидрати към диетата увеличава наситените мазнини в кръвта

Идеята за диета с ниско съдържание на мазнини е здравословна, защото сърцето ви е избледняло през последните години, но "фактът", че наситените мазнини са лоши за нас, остава силен. Неотдавнашно проучване хвърля светлина върху подробностите за това, което се случва в тялото ни, когато променим броя на наситените мазнини и въглехидратите, които ядем.

Идеята, че яденето на храни с високо съдържание на наситени мазнини е лошо за нас, е на 50 години и много изследвания са се превърнали в "доказателство за това".

Ако теорията е вярна, бихте помислили, че все повече доказателства ще станат по-силни и по-силни през годините, но все пак (за изненада на мнозина) това не се е случило. Доказателствата срещу наситените мазнини в храната не са нито силни, нито последователни, а няколко опита през последните години да анализират резултатите от натрупаните доказателства стигат до извода, че наситените мазнини в храната не изглеждат свързани със сърдечни заболявания.

И все пак има доказателства, че наситените мазнини в кръвта , особено някои видове мазнини (като палмитни и палмитолови киселини), се установяват като свързани със сърдечни заболявания и диабет. И така, какво дава? Как могат да стигнат мазнините там, ако не ги изядем? Отговор: ние ги правим.

Какво правим от мазнините? Главно излишък на въглехидрати. Това е известно дълго време, но въпросът е "до каква степен това се случва и при какви обстоятелства?" Налице е справедливо изследване на наблюденията, показващо връзката между консумацията на въглехидрати и някои мазнини в тялото ни, но досега не е проучена внимателно.

Неотдавна обаче много внимателно контролирано проучване, публикувано в PLOS One, направи точно това.

Ето идеята. Учените са взели група от 16 души и са ги донесли чрез серия от шест диети с различни количества въглехидрати и наситени мазнини. Те им дадоха цялата храна и ги принудиха да върнат използваните контейнери, за да могат да следят колко са яли.

В крайна сметка всички участници са били на всяка диета в продължение на три седмици. Повечето от тях започнаха на нисковъглехидрирания край на спектъра и постепенно добавиха въглехидрати и извадиха наситени мазнини, но една трета от тях направиха в другата посока. И се оказа, че яденето на въглехидратите, а не на мазнините, прави "лошите мазнини" в кръвта да се покачват.

Подробностите

Мъжете и жените в проучването са с наднормено тегло или със затлъстяване, със среден ИТМ 37. Всички те имат метаболитен синдром (и така са били устойчиви на инсулин), но не са имали диабет или други метаболитни нарушения.

Диетите са съставени от цели храни, с въглехидрати, идващи от сравнително ниски гликемични източници, като например пълнозърнести храни. Мазнини, месни продукти, цели млечни продукти и т.н. са били осигурени по време на по-ниските въглехидрати и по-слаби разфасовки на месо, нискомаслени млечни продукти и т.н. по време на фазите с по-високи въглехидрати / ниско съдържание на мазнини.

Диетите са конструирани, за да улеснят загубата на тегло. Променен е процентът на метаболизма на всеки човек, а дневните калории са изчислени на 300 по-малко от необходимото за поддържане на теглото. Средните калории, консумирани сред участниците, са 2500 калории на ден, но всеки човек ежедневно ежедневно ежедневно е ял същото количество калории и протеини, без значение коя диета те ядат.

По време на фазата с най-ниско съдържание на въглехидрати участниците са хапвали средно 47 грама въглехидрати на ден (7% от калориите) и 84 грама наситени мазнини, а по време на най-висококапацитетната фаза те консумират 346 грама въглехидрати на ден (55% от калориите) и 32 грама наситени мазнини. Имаше и диета с ниско съдържание на въглехидрати в продължение на три седмици, преди проучването да започне, така че тялото на всеки човек да се адаптира към хранене с ниско съдържание на въглехидрати (което, както знаем, може да отнеме известно време).

Резултатите

Във всеки случай в кръвта има повече палмитични и палмитолови киселини, толкова повече въглехидрати са яли, въпреки намаляването на количеството наситени мазнини в диетата повече от половината.

За повечето (но не всички) участници имаше и цялата наситена мазнина в кръвта, толкова по-малко наситени мазнини и повече въглехидрати, които са яли! Ето някои по-интересни неща, открити от изследователите:

Мислите ми

Доколкото ми е известно, това е едно от малкото проучвания, които действително са разгледали какво се случва в същите индивиди на няколко различни нива на диетични въглехидрати и мазнини, и това е първият от този вид да гледа на наситени мазнини в кръвта. Това помага на нула в някои от условията, в които сме склонни да правим мазнини от въглехидратите и в какви количества.

Харесва ми, че погледнаха хората с наднормено тегло и затлъстелите с метаболитен синдром, защото знаем, че те са тези, които най-вероятно ще реагират добре на диета с ниско съдържание на въглехидрати. Често хората с метаболитен синдром се изключват от такива изследвания.

Това ми прави интуитивен смисъл, че има по-големи вариации в резултатите на хората с високо съдържание на въглехидрати от диетата с ниско съдържание на въглехидрати. Тя дава повече подсилване на идеята, че различните хора имат повече или по-малко "неприятности" при обработката на въглехидрати. Това също означава, че тъй като хората на диета с ниско съдържание на въглехидрати като Atkins започват да добавят въглехидрати обратно, те трябва да останат нащрек за възможни ефекти като промени в кръвната захар, кръвното налягане и т.н. Те могат да имат повече проблеми или по-малко проблеми с въглехидратите техния приятел.

Аз съм донякъде разочарован, че изследователите са избрали да отслабнат участниците - мисля, че това замърсява водите, тъй като някои от ефектите биха могли да се дължат на загуба на тегло. Въпреки това, една добра причина за това може да е, че искат да се уверят, че хората не ядат излишни калории. Знаем, че когато хората консумират много повече въглехидрати, отколкото имат нужда от енергия, те започват масово да превръщат въглехидратите в мазнини. Но този аргумент не може да бъде направен, ако хората всъщност консумират по-малко калории, отколкото те трябва да поддържат стабилно тегло.

Долния ред

Това, което ядем, не разказва цялата приказка. Какво правят нашите тела с това, което ядем: Да, ето!

Източници:

Chowdhury R, ​​Warnakula S, Kunutsor S, et al. Асоциация на диетични, циркулиращи и допълващи мастни киселини с коронарен риск: систематичен преглед и мета-анализ. Annals of Internal Medicine. 2014; 160 (6): 398-406.

Simon JA, et al. Серумни мастни киселини и риска от коронарна сърдечна болест. American Journal of Epidemiology (1995) 142: 469-76.

Siri-Tarino PW, et al. Мета-анализ на проспективни кохортни изследвания, оценяващи асоциацията на наситени мазнини със сърдечно-съдови заболявания American Journal of Clinical Nutrition 2010 Mar; 91 (3): 535-546.

Volk BM, Kunces, LJ, et al. Ефекти на постепенно увеличение на диетичния въглехидрат върху циркулиращите наситени мастни киселини и палмитолевата киселина при възрастни с метаболитен синдром. PLoS One. 9 (11) (ноември 2014 г.)