5 елемента на здравословна ирландска закуска

Много специалисти по храненето ще се замислят, че закуската е най-важното хранене и никой не знае това по-добре от ирландците.

Докато пълната ирландска закуска традиционно може да включва преработени червени меса като бекон и колбаси, както и черно или бяло пудинг, всички от които са идентифицирани като причиняващи рак храни от Световната здравна организация, предложенията, които следват ще ви позволят да се насладите някои от най-добрите ирландски закуски, докато сте здрави.

Следното включва всички елементи на здравословна закуска, която ще ви накара да продължите. И най-доброто от всичко: можете да ги ядете всеки ден.

Ирландска закуска чай

Бетси Ван Дер Меер / Гети изображения

Ирландският закуска чай, който е смес от черен чай, е известен със своята сила и вкусен малцов аромат, особено като се има предвид, че обикновено се смесва от чайове Assam. Това наистина ще ви накара да отидете за деня. Ако сте изключително чувствителни към кофеина, проверете декофеинизираните варианти на ирландски закуска на чай, които все още доставят прекрасен вкус, без почти толкова от силата.

Пиенето на чай за закуска, а не висококалорична кафе от висококачествена напитка или плодов сок, също ще ви помогне да отслабнете и да предотвратите по-нататъшно увеличаване на теглото. Като се има предвид, че напитките, подсладени със захар, са били идентифицирани като водеща причина за епидемията от затлъстяване , има смисъл напълно да се премахнат тези от вашата диета.

Стоманено-нарязан ирландски овесена каша

начина на работа58 / Getty Images

Ирландският овесена каша има прекрасна текстура и вкусно сложен, орехов вкус. Една марка, която е широко разпространена в Съединените щати, е ирландската овесена каша McCann, която се внася и произвежда от 100% пълнозърнест ориз. Потърсете етикета, който не е генетично модифициран (GMO), и по-специално версията, отрязана в стомана, тъй като това е най-високо в консервираните влакна.

Диетата с високо съдържание на фибри, от която овесена каша може да бъде част, е свързана с по-нисък риск от хронични заболявания като диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания.

плодове

Джеймс Рос / Гети изображения

Плодовете, в частност, които са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, правят отлично покритие за овесена каша. Ягоди, боровинки, малини, къпини и други - наистина не може да се объркате тук. Бананите също са вкусни с овесена каша, особено в комбинация с ягоди и са друг здрав източник на фибри, както и калий , витамин С и витамин B-6 .

Изследванията многократно показват, че диетата, която е висока в цели плодове и зеленчуци, води до по-малък риск от рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Така че включването на поне една или две порции плодове в храната за закуска е от съществено значение.

Яйца или печени бобчета

Изображения и т.н. / Гети изображения

Всяка закуска трябва да съдържа източник на белтъчини, който да ви предпази от глад. Яйцата са получили лош рап в миналото, но проучванията показват, че това е незаслужено. Яйцата като източник на холестерол в храната всъщност правят много малко, ако има такива, принос към измервания серумен холестерол (което е това, което се измерва, когато имате лабораторно изследване, за да проверите нивата на холестерола).

Например едно проучване разглежда консумацията на яйца при близо 38 000 шведски мъже и почти 33 000 жени от Швеция и констатира, че яденето на шест или по-малко яйца на седмица не е свързано с повишен риск от инфаркт, инсулт или сърдечна недостатъчност. При мъжете, обаче, яденето на повече от шест яйца на седмица е свързано с по-висок риск от сърдечна недостатъчност.

Така че може да искате да се ограничите до едно яйце на ден и да излизате с печени бобчета един ден (да, ирландците ядат боб за закуска - не е лоша идея, както ще видите по-долу). Или удвоявайте яйцата и излезте с боб или друг източник на здравословен протеин като ядки или неподсладено кисело мляко в други дни, така че да не превишавате шестте яйца на седмица.

Сега, за тези печени бобчета ... ако можете да намерите препарат, който е с ниско съдържание на натрий и без добавена захар, тогава добре е да се насладите на този уникален компонент на ирландската закуска. Фасулът е друг здрав източник на фибри, както и протеини. Те съдържат и редица важни хранителни вещества като фолат, манган, желязо, калий и магнезий.

Ирландски кафяв хляб

Керан Скот / Гети изображения

Ако вече сте имали овесена каша, може да не искате или да имате нужда от това, но знайте, че ирландският кафяв хляб може да бъде друг вкусен източник на пълнозърнести влакна. Традиционният ирландски сок хляб съдържа само четири съставки: брашно, сода за хляб, мътеница и сол. Направете брашното пълнозърнесто пшенично брашно, а вие имате кафяв содов хляб, понякога наричан просто кафяв хляб.

Помислете за маслено и / или орехово масло вместо чисто масло, тъй като тези мононенаситени и полиненаситени мазнини, известни като "здравословни мазнини", са показали, че са полезни за сърцето и сърдечно-съдовата система и могат да намалят възпалението в тялото.

Този хляб също може да бъде фантастичен за потапяне, точно както го познахте - вашите печени бобчета.

Източници:

Garaulet M, Gomez-Abellan Р, Alburquerque-Bejar JJ, et al. Времето на приемане на храна предполага ефективност на загуба на тегло. International Journal of Obesity 2013; 37: 604-611.

Lin JS, O'Connor EA, Evans CV, Senger CA, et al. Поведенческо консултиране за насърчаване на здравословен начин на живот за профилактика на сърдечно-съдови заболявания при лица със сърдечно-съдови рискови фактори: актуализиран систематичен преглед на доказателствата за работната група на САЩ за превантивни услуги. Rockville (MD): Агенция за изследвания и качество в здравеопазването (САЩ); 2014 август

Larsson SC, Akesson A, Wolk A. Консумация на яйца и риск от сърдечна недостатъчност, инфаркт на миокарда и инсулт: резултат от 2 потенциални кохорти. Am J Clin Nutr 2015; 102: 1007-13.