Превантивно здраве: Отвъд нашите граници

Какво можем да научим от нашите приятели по света

Истинската здравна инициатива е глобално усилие, включващо експерти от 33 страни. Това предлага уникален поглед от височината на политиките, практиките, поведението и обичаите по света и техните ефекти върху здравето за добро или за болно.

Тази кръгла маса се ползва с тази широка представа и изследва някои от най-важните фактори, влияещи върху здравето в различните страни.

Можем да си представим, че здравната система е информирана от уроците на една глобална общност.

Силата да правиш нещо подобно започва с това, че знаеш какво работи най-добре и какво може да се подобри. Тази дискусия е прозорец към този "свят" от възможности.

Австралия: Здравеопазване на околната среда

Кара Ландау, АПД, АН
"Пътуващ диетолог" - австралийски акредитиран практикуващ диетолог, живеещ в Ню Йорк

Много от големите градове на Австралия очертават океана, като създават благоприятна среда за излизане и активност. С лагерите за фитнес обувки, които се провеждат рано сутрин на плажа, много морски обитатели са мотивирани да растат рано и да започнат деня си с тренировка.

Бонусът от пресни продукти, които се предлагат на много от пазарите на фермерите във вътрешния град; кафенета, предлагащи изобилие от здравословна, целодневна закуска и прясно изцедени зеленчукови и плодови сокове; и много важен компонент на основните медии, обсъждащи храненето и диетата - австралийската осведоменост за важността на здравословния начин на живот, както и поддържащата среда, създадена за благополучие, е на най-високо ниво.

Бразилия: Уелнес като част от обществен дневен ред

Родриго Борнхаузен Демарх, MD
Председател, Комитет за насърчаване на здравето на работното място - Бразилска национална асоциация по трудова медицина; Глобален факултетен стажант - Байърс Център за биодезинг, Станфордски университет

и

Алберто Огат, дм
Координатор, Лаборатория за иновации в здравеопазването - PAHO и Агенцията за здравно осигуряване в Бразилия

През последния половин век, поради спад в заразните болести, продължителността на живота в Бразилия се е увеличила от 45 на 75,5 години. Това може да се дължи на урбанизацията; подобряване на условията на живот; по-голям достъп до канализация и други социални удобства; медицински постижения като ваксини, антибиотици и антивирусни средства; и увеличаване на достъпа до здравни услуги, по-специално първични грижи.

Въпреки това, както в много страни по света, преходът на Бразилия дойде със значително увеличение на честотата на незаразните заболявания. Наблюдаваме епидемия от затлъстяване със скорост от 11.8% до 18.9% през десетилетието, водещо до 2015 г. Наднорменото тегло се е увеличило от 42.6% на 53.9%, а диабетът е нараснал от 5.5% на 7.5% Период. Национално проучване на популацията, включващо повече от 73 000 подрастващи, показва, че 15% от тях са с наднормено тегло и почти 10% са с наднормено тегло. С други думи, следващите поколения също са изложени на риск.

Добрата новина е, че насърчаването на здравето и благосъстоянието все повече се включват в дневния ред на бразилското общество с няколко инициативи, които включват активен транспорт, здравословна храна и използване на технологии за стимулиране на здравословно поведение.

Все пак, въпреки постигнатия напредък, все още са необходими много усилия, особено за намаляване на социалното неравенство, по-високи нива на образование, контрол на замърсяването и по-силна връзка между различните заинтересовани страни в страната.

Франция: Вкус, култивиран от млада възраст

Дина Роуз, доктор
Социолог, родител, специалист по хранене

Френските имат тайна за преподаване на навици за здравословно хранене на децата. Това се нарича развитие на вкуса. Френските родители излагат децата си на голямо разнообразие от вкусове и текстури от първите си ухапвания. Важен елемент от това е да се направят няколко промени в предлаганото; едно проучване установи, че френските родители правят средно 18 промени в това, което хранят бебетата си през първите тридесет дни от отбиването.

Сравнете това с американския подход: Американската академия по педиатрия препоръчва родителите да дават на новородените една нова храна наведнъж. Това се превежда в родителите, които дават на бебета една и съща храна за два до три дни, а след това друга храна за същата продължителност. Този подход има за цел да идентифицира (въпреки че е важно да се отбележи, да не се предотврати) алергии. Нежеланото последствие е, че американските деца са изложени на ограничен брой храни и научават, че многократно яденето на една и съща храна е нормално.

Резултатът от френското използване на противоположната стратегия? Бебетата се научават да ядат много различни храни, включително изобилие от плодове и зеленчуци, което за мнозина има дълготраен ефект от палитра, която жадува за разнообразни здравословни храни за цял живот.

Италия: Съвместни сили за уелнес образование

Даниел Дел Рио, доктор
Доцент по хранене на човека в Университета в Парма, Италия

Градът на Парма е добре известен с някои от най-добрите храни, които се предлагат в Италия, но също така се забелязва и храненето му и физическата активност. Чрез Университета в Парма и проект, наречен GIOCAMPUS, в момента се насочваме към повече от 7 000 деца годишно с иновативни и вдъхновяващи програми за хранене и начин на живот.

От въвеждането на проекта през 2002 г. Парма е видяла впечатляващи промени в тези, които са свързани с него: Преобладаването на наднорменото тегло се е понижило от 15,5% на 11,7%; броят на децата с плодове и зеленчуци за закуска се е увеличил със зашеметяващ 120%, както и броят на децата, които ходят на училище. Освен това почти всички мерки за физическа активност и производителност (сила, мобилност, баланс и координация) се подобриха значително. Проектът сега включва почти 9 000 деца годишно и докосва всички основни училища в града.

Това не би било осъществимо без плодотворното сътрудничество на публичните и частните субекти зад този проект.

Испания: Отпътуване от традиционното

Виктория Барантес Ромеро, MBA
Хранителен експерт

Когато мислите за Испания, вероятно си мислите за нейното слънце, прекрасни паметници и плажове. Може да мислите и за храни, свързани със средиземноморската диета , регионален традиционен начин на хранене, който е свързан с по-голяма продължителност на живота и намалена смъртност и заболеваемост от някои видове рак и някои хронични заболявания, свързани с диетата. Тази диета може да е била типична за Испания през 60-те години, но оттогава страната се е променила много. Трябва само да видите тревожните честоти на някои хронични заболявания, за да осъществите резултата.

Например, в Испания диабетът тип 2 засяга 10,4% от възрастното население, а това се очаква да достигне 14,39% през 2035 г. Затлъстяването и наднорменото тегло засягат съответно 21,6% и 39,3% от възрастните испанци; почти 40% от децата и тийнейджърите са със затлъстяване или с наднормено тегло, което е от особена важност за здравните специалисти.

Промяната на испанските модели на хранене през последните десетилетия е отчасти причина за вината, както и други фактори, като например физическото ни бездействие. Що се отнася до сегашния испански хранителен модел, ние сме далеч от същността на това, което е средиземноморска диета, и ние се нуждаем от спешни интервенции.