3 Микровълнови митове, които не трябва да вярвате

Ето какво трябва да знаете за този стандартен елемент от домакинството

Знаете ли, че почти всеки дом в Америка съдържа микровълнова печка? Всъщност данните от Бюрото за преброяване на населението в САЩ съобщават, че 97% от домакинствата имат това устройство. Докато микровълните правят храна за хора, задържани във времето само за секунди, микровълновата храна е лоша за вас?

С течение на годините този стандартен домакински уред е предизвикал много дебати.

Някои твърдят, че микровълните убиват хранителни вещества във вашата храна - или по-лошо - те излъчват радиация във вашата среда. Други обаче казват, че микровълновата храна не трябва да създава сериозни рискове за здравето за вас или за вашата храна.

Как работят микровълните

Според актуализирана статия от Harvard Health Publishing, "Микровълновите печки готвят храна, използвайки вълни от енергия, които са подобни на радиовълните, но са по-кратки. Тези вълни са забележително селективни, засягащи главно вода и други молекули, които са електрически асиметрични - единият край е положително зареден, а другият - отрицателно зареждан. Микровълните причиняват на тези молекули да вибрират и бързо да изграждат топлинна (топлинна) енергия. "

Освен това, Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че микровълновата технология се използва в много други индустрии, включително телевизионно разпространение, въздушна и морска навигация и клетъчни телефони.

Въпреки разпространението на домашните микровълни и свързаната с тях технология, все още има куп противоречиви гледни точки по този въпрос.

И така, кой е прав? Или е възможно хората от двете страни на проблема да имат някакви ценни познания?

Тук ще разгледаме някои често срещани митове, за да разберете дали ядете, че "нуйкирате", запазвате тяхната хранителна стойност , ако микровълните убият хранителни вещества или ако те изпуснат опасната радиация във въздуха.

Мит 1: Микровълнища убива хранителни вещества

В действителност, по всяко време храната се излага на топлина, хранителни вещества като витамин С, омега мастни киселини и някои антиоксиданти могат да бъдат загубени.

Но това важи за готвенето като цяло, а не само когато използвате микровълнова печка.

Както се съобщава от СЗО, микровълна храната е безопасен начин да го подготвите и тя се задържа около същото ниво на хранителни вещества, както когато се готви на печка нагоре или във фурната.

Когато микровълнова печка по-дебели храни като месните продукти, СЗО предлага следните препоръки за осигуряване на безопасни методи на готвене:

Ако мислите за микровълнови зеленчуци, Harvard Health Publishing съветва за бързо нагряване на храната ви в най-кратки срокове и с възможно най-малко количество вода. "Що се отнася до зеленчуците, готвенето им във вода ги ограбва с някои от тяхната хранителна стойност, защото хранителните вещества се просмукват във водата за готвене", се казва в доклада.

Мит 2: Увеличаването на микровълновата система увеличава риска от рак

Американското сдружение за борба с рака (ACS) обяснява, че радиационната експозиция съществува в спектъра; микровълните са на ниския край и неща като рентгенови лъчи, гама лъчи и ултравиолетово лъчение са на високия край на скалата.

"Микровълните не използват рентгенови лъчи или гама лъчи и не правят храна радиоактивна", казва организацията. Освен това, "Когато се използват микровълнови фурни според инструкциите, няма доказателства, че те представляват риск за здравето на хората. В Съединените щати федералните стандарти ограничават количеството радиация, което може да изтече от микровълнова фурна до ниво далеч под това, което би навредило на хората. "

Ако сте като повечето хора, най-вероятно не давате второ мнение за микровълновата ви храна. Но истината е, че счупените микровълни могат да изтекат по-голямо количество радиация. И така, какви са подходящите инструкции, които трябва да спазвате, ако искате да използвате безопасно микровълновата? СЗО има някои предложения:

Мит 3: Всяка неметална чиния е безопасна за микровълновата печка

За съжаление, това не е така. Проучване от 2011 г. в перспективите за здравето на околната среда анализира химическия състав на предлаганите в търговската мрежа пластмасови продукти - от бебешки бутилки до опаковки за храни. Въпреки че много пластмасови контейнери сега са обозначени като "микровълнова безопасна" или "без BPA", изследователите откриха, че повечето от тези пластмасови продукти извличат химикали с естрогенна активност (ЕА). Проучването съобщава, че повишеното ЕЗ може да допринесе за здравословните проблеми и да бъде особено проблематично за млекопитаещите от плода и младите бозайници.

Когато използвате микровълнова пластмаса, това може да ускори разрушаването на контейнера и да позволи на вредните химикали да се отделят във вашата храна по-бързо. За щастие, има решение на този проблем - извадете храната от пластмасовия контейнер и вместо това използвайте стъклени или керамични чинии, когато използвате микровълнова печка.

Словото от

За да обобщим, ако подгрявате храната си за най-краткото време, необходимо за готвене, проверете микровълновата за износване и сервирайте я и използвайте стъклени или керамични чинии, общият консенсус сред здравните организации е, че използването на микровълни е сейф. В крайна сметка, удобството на яденето на зеленчуци или други здравословни хранителни възможности, които сте използвали в микровълнова фурна надвишава риска да не ги ядете изобщо.

> Източници:

> Електромагнитни полета и обществено здраве: Микровълнови фурни. Уебсайт на Световната здравна организация. http://www.who.int/peh-emf/publications/facts/info_microwaves/en/

> Разширяване на мерките за благополучие: условията на живот в САЩ: 2011. Уебсайт на Бюрото за преброяване на населението в САЩ. https://www.census.gov/history/pdf/sipp-data-appliances.pdf

> Микровълнова готвене и хранене. Харвард Здраве Издателство Харвард Медицински Училище уеб сайт. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/microwave-cooking-and-nutrition

> Микровълни, радиовълни и други видове радиочестотна радиация. Американски уеб сайт за раково общество. https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/radiofrequency-radiation.html

> Yang CZ, Yaniger SI, Йордания VC, Клайн DJ, Битнър ГД. Повечето пластмасови продукти отделят естрогенни химикали: потенциален здравен проблем, който може да бъде решен. Перспективи за здравето на околната среда . 2011 юли; 119 (7): 989-96. doi: > 10.1289 / ehp.1003220.