10 пролетни тренировки за фитнес за спортисти

Как да се облекчим обратно във форма тази пролет без спортни наранявания

След дълга зима с намалена активност или бездействие, може да се изкушите да излезете отвън и да тренирате веднага щом времето се подобри. Може също да се изкушите да се упражнявате на същото ниво, което сте направили в края на последния сезон. Но такъв ентусиазъм често води до наранявания в началото на сезона. Ако сте променили рутината си за зимата, трябва да се върнете във форма бавно.

Как да се върна в форма за пролетно спорт

Ето някои съвети за избягване на спортни наранявания, докато увеличавате упражнението си тази пролет.

 1. Бавно, но стабилно
  Не се поддавайте на синдрома на войнския уикенд. Опитайте се да се упражнявате 3-4 пъти седмично на алтернативни дни. Един от най-добрите начини да се разболеете или ранявате е да се уморите през целия уикенд и да не правите нищо през седмицата.
 2. Следете нивото на натоварване
  Използвайте възприеманата скала на натоварване, тестовете за говорене или обхвата на сърдечния ритъм, за да ви помогне да определите подходящо ниво на интензитет. Останете в долния край на скалата (11-13) и се натрупайте в продължение на няколко седмици.
 3. Увеличете обучението си бавно
  Увеличаването на обучението (пробег, време или количество на вдигнатото тегло) повече от 10% на седмица увеличава риска от нараняване. За да избегнете това, постепенно увеличете обучението си през седмиците.
 4. Не упражнявайте болка
  Докато се връщате на тренировка през пролетта, може да имате някои незначителни мускулни болки и болезненост. Но ако имате остра необичайна болка или болка, която не изчезва, обърнете внимание. Може да сте на път за нараняване. Важно е да слушате предупредителните признаци за нараняване.
 1. Крос влак
  Различните тренировки могат да подобрят ефективността Ви и да намалят риска от прекалена наранявания. Чрез участие в разнообразни дейности, като бягане, тренировка по тегло, туризъм, тренировки за багаж или колоездене, вие ограничавате стреса на една специфична мускулна група, защото различните дейности използват мускулите по малко по-различен начин.
 1. Избягвайте всички усилия, докато не изградите солидна база за фитнес
  В зависимост от това колко неактивност сте имали през зимата, може да отнеме до 6 седмици, за да възстановите солидна фитнес база. Започнете тренировъчната си програма с бавни, стабилни аеробни сесии. Когато добавяте интервали или всички усилия, уверете се, че сте позволили достатъчно почивка и възстановяване (най-малко 48 часа) между онези трудни дни за обучение.
 2. Следвайте тренировъчна програма и водене на записи
  Ако наистина искате да се върнете към оптимална фитнес, това ще ви помогне да установите план за обучение и да се придържате към него. Има много тренировъчни програми за всички видове спортове, които имат не само добра мотивация, но също така ви помагат да не прекалявате прекалено много.
 3. Нарежете малко по-малко
  Ако сте взели зимата на разстояние, не очаквайте да се върнете към пик фит за една седмица или две. Добре е да вървите бавно и да се наслаждавате отново навън. Има много лятно ляво, така че не се притеснявайте да отидете малко по-бавно в началото.
 4. Обучение с други на ваше ниво
  Ако можете да намерите няколко души със същото фитнес ниво и цели като вас, това може да ви помогне да продължите напредвайки с добри темпове. Обучението с тези, които са по-нататък, ще ви насърчи да прекалявате, да се нараните или да се чувствате "зад" в обучението си. Тренировки с по-подходящи хора могат да бъдат мотивирани и да ви помогнат да се подобрите, но само след като имате добра солидна база, с която да работите. В противен случай те могат да бъдат вредни.
 1. Създайте система за поддръжка
  Наличието на силна система за подкрепа, съставена от приятели, семейство, треньор или силен отбор, е важна част от това да станеш успешен спортист. Пролетното обучение е важно време да се обърнете към най-близките си съюзници за мотивация.

Не забравяйте да се забавлявате!

Имайте предвид, че пролетното обучение е време за забавление, леко сърце упражнение. Вие не се конкурирате и все още не сте изгорени. Така че просто се отпуснете и се насладете на вашата дейност.