Защо спортистите се нуждаят от поддържащи приятели и семейство

Силните системи за подпомагане подобряват доверието и успеха в спорта

Когато става въпрос за обучение и конкуренция, подкрепата на семейството, приятелите и съотборниците може да бъде само тайно оръжие на спортиста за подобряване на спортния успех в игрови дни.

Може да изглежда очевидно, че системите за социална подкрепа биха помогнали на спортиста да се придържа към програма за обучение или да яде здравословна диета, но наистина ли Ви помага да се справяте по-добре по време на състезанието?

Да, го прави, според изследванията на голфърите.

Изследователят Тим ​​Рейс съобщи, че продължаващата подкрепа на приятелите и семейството може да бъде един от най-важните фактори, влияещи върху спортните постижения. Той вярва, че насърчаването и подкрепата на приятелите и семейството е ключов фактор за изграждането на доверие в спортист и това доверие може да доведе до успех в спортно събитие с високо налягане.

За проучването Рийс попита близо 200 елитни голфъри за техните системи за социална подкрепа. Те бяха също така запитани за тяхната увереност и нива на стрес или тревожност. След като анализира резултатите, Рейс установи, че по време на стресови мачове играчите със силни системи за социална подкрепа са подобрили своя голф резултат с един изстрел на голф, докато играчите с малка социална подкрепа всъщност са играли по-зле и са добавили до три изстрела на кръг общ резултат.

Други проучвания също показват, че високите нива на доверие могат да подобрят спортния успех.

Тези проучвания повдигат някои интересни въпроси за това, как доверието или това, което изследователите наричат ​​" самостоятелна ефикасност ", засяга успеха на спортиста. Вярата в спортните способности е голяма част от шофирането, което повечето елитни спортисти се чувстват, но имайки система за подкрепа, съставена от приятели, семейство, треньор или силен отбор, може би е толкова важна.

В някои случаи това изглежда най-важният фактор за успеха на спортиста.

И така, ако това е така, как развивате силна мрежа и система за поддръжка? Ето няколко съвета.

Как да създадете страхотна система за поддръжка

източник

Tim Rees, et al. Социалната подкрепа утежнява връзката между стресори и ефективността на задачите чрез самостоятелна ефикасност. Вестник на социалната и клинична психология. Март 2009 г.