Какво точно са "естествените аромати"?

Чете ли някога списъка на съставките на чанта, кутия или кутия за храна и се чудя кои "естествени аромати" са и защо те са необходими? Не трябва ли храната да вкусва добре, без да се добавя нещо? Може би, но първо е важно да разберем какво създава вкус и защо трябва да започнем с вкуса.

Какво прави нещо ароматично?

Ароматът е важна характеристика на храните, които ядем всеки ден - трудно е да си представим хранене, съставено от безвкусни храни без аромат!

По същество вкусът е комбинация от вкус, аромат и усещане за храна.

Докато някои храни, като пресни плодове и плодове, вкусни вкусни, както са, повечето ястия, които ядем, са по-сложни и почти винаги съдържат някакъв вид добавени съставки, за да подобрят вкуса. Всъщност всяка рецепта включва някакъв вид допълнителни съставки, подобряващи аромата, като сол, черен пипер, билки и подправки.

Повишаването на вкуса на храни може да направи храненето на радостно нещо за всеки един от нас. Но добавянето на вкусове към храните също спомага за стимулиране на апетита, което е от съществено значение за хората, които се нуждаят от наддаване на тегло , като възрастните хора, които вероятно са загубили част от способността си да вкусят храни.

Ароматизанти като хранителни добавки

Знаете ли как вкусът на пресните храни, когато ги правите вкъщи? Помислете за пресен хляб от фурната или за сладка зеленчукова яхния, която се къпе в печката. Удивително, нали? Разбира се. Но и това отнема много време, тъй като много от потребителите се опитват да обработят храни на ръка, които имат вкус почти толкова добър, колкото и домашния им коефициент.

Работата е, че за да бъде удобно, преработените храни трябва да продължат дълго време и методите за съхранение, използвани за постигане, които са склонни да намаляват вкуса. По този начин производителите на храни могат да се обръщат към добавяне на натурални аромати за подобряване или запазване на вкуса на храната след обработката. И така, предвид това, какви са естествените вкусове?

Според Американската администрация по храните и лекарствата:

"Терминът естествен аромат или естествен ароматизатор означава етерично масло, олеорезин, есенция или екстракти, протеинов хидролизат, дестилат или продукт от печене, нагряване или ензимолиза, който съдържа ароматизиращите съставки, получени от подправки, плодове или плодови сокове, зеленчуци или от зеленчуков сок, годни за консумация дрожди, билка, кори, пъпки, корени, листа или подобен растителен материал, месо, морски дарове, домашни птици, яйца, млечни продукти или ферментационни продукти от тях.

Казано, виждайки думите "естествен аромат" на списъка с съставки, не ви казва много за това, което тези вкусови добавки наистина вкусват. Докато е достатъчно лесно да се идентифицират ароматизантите в една действителна рецепта, може да бъде по-трудно да се знае какви аромати се добавят към обработените храни като цяло.

4 въпроса за естествените аромати

  1. Имат ли естествени вкусове по-безопасни от изкуствените вкусове? Вероятно не. Изкуствените вкусове са направени от нехранителни източници, докато естествените вкусове идват от храни или други ядивни неща. Въпреки това, всички те в крайна сметка са едни и същи и са безопасни за консумация.
  2. Природните вкусове са подходящи за вегетариански и вегански храни? Естествените аромати могат да бъдат произведени от животински продукти. Така че, освен ако производителят изрично не заяви, че естествените аромати са растителни или хранителният продукт е вегетариански или вегетариански, всъщност няма начин да разберете дали идват от животни или растения.
  1. Имат ли естествени вкусове органични? Няма начин да знаете със сигурност, освен ако производителят на храни не заяви, че естествените вкусове са от органични източници.
  2. Мононатриев глутамат се счита за естествен аромат? Мононатриев глутамат или MSG е подобрител на вкуса. Но ако се използва като съставка в храната, тя трябва да бъде изброена като такава.

Словото от

Естествените аромати се използват в голямо разнообразие от храни и се доставят от годни за консумация елементи, открити в природата. Макар че те със сигурност са безопасни за консумация, просто посочването на "естествени аромати" в списъка на съставките не означава, че хранителният продукт е по-здравословен от храни, направени с изкуствени вкусове или никакви добавени вкусове изобщо.

Все пак ще трябва да погледнете етикета на хранителните факти, за да разберете дали храната всъщност е добра за вас или не.

> Източници:

> Американското химическо дружество. "Изследване на аромата по химия в Регионалния изследователски център на USDA."

> Списания на геронтологията. "Подобряването на вкуса на храната подобрява приема на храна и хранителния статус на възрастните домове за домашни грижи."

> Министерство на земеделието на САЩ. "Естествени аромати на етикети за месо и домашни птици".

> Американската администрация по храните и лекарствата. "CFR - Кодекс на Федералния регламент Дял 21".