Не съдържа глутен елементи в поничките на Дънкин

Дънкин Донутс , чиито рафтове се обработват с глутенови понички, вероятно не ви удрят като най-приятелското място за посещение, ако имате чувствителност към целиакия или чувствителността към глутен. Това трябваше да се промени преди няколко години, когато "Донкин" понички въведени без глутен третира. Въпреки това, след тестването, веригата спокойно отхвърли продуктите, които не съдържат глутен.

Така че има ли нещо, което можете да се насладите на вашите местни Dunkin's Donuts, ако следвате диета без глутен?

Брънчът в интернет е, че многобройните напитки от веригата, вариращи от горещи латети до студени Coolatas с огромно разнообразие от аромати, са безопасни за последователите на диета без глутен, която да се пие. Но по-нататъшното разследване показва, че може да не е така.

Дънкин "приготвя кафе напитки

Подобно на конкурента си за кафе Starbucks (който също не включва голям избор от продукти без глутен), Dunkin Donuts предлага голямо разнообразие от топли и студени напитки. Можете да закупите обикновена гореща кафе, но също така можете да поискате солен карамелен горещ шоколад, който съдържа повече от 20 съставки, включително някои, получени от мляко и соя (но не от пшеница, според списъка на съставките на веригата). Замразените напитки също съдържат съставки на основата на мляко и соя като част от този много дълъг списък.

Разбира се, много от нас могат безопасно да консумират мляко и соеви съставки, проблемът ни е с глутенови съставки, които не се произвеждат от пшеница (в този случай ечемикът, често използван като подсладител, би бил основен риск).

В САЩ пшеницата се счита за един от осемте основни алергени и се изисква да бъде включена в съставките. За съжаление, съставките, получени от ечемик и ръж, не е необходимо да бъдат извиквани на етикети или в списъците с инстанции в ресторантите.

Така че, помолихме Донкинските понички да ни дадат подробности дали някои или всичките му напитки съдържат ечемик и / или ръж.

След няколко въпроса и отговора, получихме следния отговор от говорителя на компанията:

"Потвърдих, че съставките, които изброихте, не присъстват в Dunkin's Donuts drinks, но тъй като не всички ресторанти и производствени съоръжения са посветени на глутен, марката не може да гарантира, че няма кръстосано замърсяване. марката стои до ... оригиналното изявление: "Докато много от нашите напитки не съдържат глутен като съставка, не всички ресторанти и производствени съоръжения са посветени на безглутенови съоръжения."

Можете ли да получите без глутен кафе в Dunkin's Donuts?

Въз основа на изявлението на компанията, не трябва да се отклонявате от обикновеното кафе или кафе-плюс-млечни напитки (cappuccino и lattes) в Dunkin's Donuts, ако сте без глутен. Имайте предвид, че това е същият съвет, който даваме на хората, които обичат да получат кафе в Starbucks (което, за съжаление, не е направило нищо по-добро от "Donuts" на Dunkin, за да ни предостави безготвени храни без глутен или безопасни ароматизирани кафе-напитки).

Все пак има още един въпрос, който трябва да обмислите при "Донкин" понички: глутен във въздуха. Не е тайна, че Донкин "Донътс продава огромни количества глюн-съдържащи понички - тези понички са основно причина за съществуването на компанията.

Осъществяването на тези понички включва използването на големи количества пшенично брашно, което може да стане във въздуха. Някои от нас (особено тези от нас, които са по-чувствителни към следи от глутен) реагират на глутена във въздуха.

Не всички магазини на Dunkin 'Donuts правят свои собствени понички на място. Според говорителя на компанията "някои ресторанти разполагат със съоръжения за печене на място, докато други места получават продукт прясно ежедневно от специално заведение за хляб".

Словото от

Въз основа на това, което знаем, не бихме предположили, че хората, които трябва да се придържат към строг начин на живот без глутен, често посещават съоръжение "Донкин Донутс", където се извършва активно печене, дори ако просто търсите чиста стара чаша от кафе.

Ако обаче не сте особено чувствителни, може да имате проблем.

Получаването на обикновено кафе на място, което не прави собствено печене, е по-вероятно да бъде безопасно, но помислете дали да помолите работника, който ви сервира, да смени ръкавиците и да вземете други предпазни мерки срещу кръстосаното замърсяване с глутен .